Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fairfax Avenue Apartment in Sydney, Australia by Rolf Ockert Design

 
October 19th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Rolf Ockert Design

We were approached by a bachelor who had just bought a penthouse apartment in an upmarket suburb of Sydney’s East. The apartment occupied the entire top floor of a 1940’s building and  had great views over Sydney harbour. On the downside it was not very well laid out and the living area was small. The connection of the living area as well as access to the large terrace was also not ideal.

Image Courtesy © Sharrin Rees

  • Architects: Rolf Ockert Design
  • Project: Fairfax Avenue Apartment
  • Location: Sydney, Australia
  • Photography: Sharrin Rees
  • Furniture and Decoration selection: Nerida Bawtree
  • Builder: Brianda Projects

Key Materials:

  • Walls: Existing, patched and painted
  • Feature wall:  Wenge veneer crown cut
  • Living Room extension and new windows: Aluminium framed E-glass, natural satin anodise
  • Flooring: Oak engineered floorboards over Regupol acousticunderlay
  • Decking: Blackbutt Timber, oiled
  • New Decking Handrail: Steel flats, galvanised and painted
  • Ceilings: Plasterboard,set, painted
  • Joinery: Pacific Walnut or Wenge Crown Cut veneer
  • Kitchen: Wenge Crown Cut veneer, 2-pack polyurethane spray and “Emperor light” stone
  • Bathrooms: Stone flooring, glass mosaic tiles

Image Courtesy © Sharrin Rees

We therefore proposed a mixture of major building work in one , living,part and minor corrections in the other, bedroom, part of the apartment.  The former wall to the terrace was removed completely and replaced with a glazed extension that not only enlarged the critical living room area but also allowed a wide panoramic view as well as enjoyment of the existing mature trees.

Image Courtesy © Sharrin Rees

The interior layout is defined by full height, gently sweeping “spine” wall of dark African Wenge wood veneer. This element connects the entry and the living area and leads the visitor into the heart of the apartment’s living area and rectifies the previously disorienting organisation of the apartment.

Image Courtesy © Sharrin Rees

Several existing internal walls were removed to make the Kitchen Living area as generous as possible.  An existing widening in the corridor was integrated in the living zone as a bar area for the wine loving client. The resulting sequence of spaces, starting from the entry, guided by the soft ‘flowing’ veneer clad spine wall, results in an apparent spatial generosity beyond its actual square meterage.

Image Courtesy © Sharrin Rees

A“ribbon” of custom made joinery, containing a multitude of uses, follows this sequence of spaces on the wall opposite the spine, thus tying the spaces together. Due to this common element the spaces are read as connected and belonging together. The shape of that joinery ribbon also enhances and emphasises the outline shape of the existing apartment walls.

Image Courtesy © Sharrin Rees

The veneer was chosen as Pacific Walnut,  lighter and more lively grained than the Wenge on the wall to give this element its own independence and playfulness.

The Kitchen is partly hidden behind the veneer wall. AAS a result the more utilitarian zones, fridge, ovens etc are not dominant from the living space while the benches, preparation areas are in direct contact with the living and Dining areas. The shapes again help to soften the transitions between zones and to be read in conjunction with other elements as a family of new insertions versus the existing.

Image Courtesy © Sharrin Rees

The layout of the Bedroom part of the apartment was left largely as existing, with minor adjustments. All new built-in joinery picks up on design clues and materials from the living part of the apartment to ensure continuity.

The terrace decking and new steel balustrade extension, required by modern building regulations,  are ostentatiously “Ocean liner style”, a reference to not only the era and style of the existing apartment block but also the magnificient views of Sydney Harbour.

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Sharrin Rees

Image Courtesy © Rolf Ockert Design

Related posts:

Tags: ,

Category: Apartments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy