Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Curl Curl Residence in Sydney, NSW by CplusC Architectural Workshop

 
October 29th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: CplusC Architectural Workshop

The Curl Curl House was an exercise in material, time, and cost efficiency. A specific project brief included two bedrooms with built-in robes, bathroom/laundry, an open plan dining, kitchen, living space, and a deck. The Client also required that the home was to be at one level extending from the carport and main entrance.

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

  • Architects: CplusC Architectural Workshop
  • Project: Curl Curl Residence
  • Location: Sydney, NSW
  • Architect: Clinton Cole
  • Photography: Murray Fredericks, Simon Whitbread
  • Floor Area: 237m² + Pool + Landscape
  • Time: 22 weeks
  • Year: 2011
  • Engineer: Jack Hodgson Consultants
  • Builder: CplusC Architectural Workshop
  • Landscaper: CplusC Architectural Workshop
  • Software used: Vectorworks

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

A shared driveway, a services easement, and a compact site influenced the form of the building envelope and allowed for the internal floor area to be maximised without sacrificing external amenity; at just under 100m² every aspect of the design has been carefully considered. The main challenge that arose from the curved form of the building was negotiating the circumference of the narrow driveway. In order to achieve the curve, plywood top and bottom plates were employed in conjunction with tightly spaced studs. The successful negotiation of this site constraint is the dark cedar curve leading to the main entrance of the dwelling.

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

With the existing shared driveway running past the living areas along the Eastern façade of the dwelling, visual privacy was also an important issue that needed to be addressed. Window openings along this façade were minimised, and the openings that were created had cedar screens placed over them to prevent passers-by from looking into the living areas. These screens were given a natural oil finish and create modulation in the facade by breaking up the black cedar cladding with a warmer element; they can also be easily removed for maintenance.

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

To compensate for having minimal openings along this façade, a sinuous skylight runs the length of the Eastern wall, allowing light to penetrate the living areas. The Laminated Veneer Lumber (LVL) beams forming the roof structure for the dwelling intersect the skylight on a rigorous grid, and required precise alignment with studwork to the external wall. Through careful detailing and craftsmanship, what would ordinarily be a concealed structural element has been turned into a design feature.

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

The Client’s specific requirement for the dwelling to be at one level informed the decision to raise the building 600mm above street level, to match the level of the carport. As a result of raising the floor structure, a generous water storage system could be installed in the sub-floor space and clean unobstructed spans in the living and private areas could be achieved. A construction system of continuous span LVL was used for both the floor and roof structure, with the roof beams being supported by a central spine unit. This spine unit performs several functions; it supports the roof beams, provides rigidity to the building and houses the service core of the home, incorporating wet areas, Living Room joinery, wardrobe space and general storage. The spine also separates the public spaces to the East from the private spaces to the West.

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

With a land area of 259m², a modest budget and a construction program of 24 weeks, a streamlined and efficient approach was adopted with all aspects of the design and construction process. The end result is a highly-detailed and considered building that responded to the Client’s brief, budget, seasonal climatic conditions and spatial goals.

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © Murray Fredericks, Simon Whitbread

Image Courtesy © CplusC Architectural Workshop

Related posts:

Tags: , ,

Categories: Residential, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy