Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Nesher Memorial in Israel by SO Architecture

 
November 21st, 2013 by Sumit Singhal

Article source: SO Architecture

Nesher Memorial was built on a basis of an historic preservation building that was used in the past as a guarding position. In ’48 war the position’s used as protection to the residents of Giv’at Nesher. The building is located in the heart of a quiet neighborhood, on a hilltop, surrounded by a large square and a children’s playground.

Image Courtesy © Shai Epstein

  • Architects: SO Architecture
  • Project: Nesher Memorial
  • Location: Israel
  • Photography: Shai Epstein
  • Planning team: Shachar Lulav , Oded Rozenkier , Alejandro Fajnerman , Tomer Nahshon, Samer Hakim.
  • Site Area: 1100 Sqm
  • Building Area: 118 Sqm
  • Year: 2013
  • Software used: Sketchup and Autocad

Image Courtesy © Shai Epstein

Prior to the construction works, the building was neglected and was used in favor of the public only once a year – in the National Memorial Day, then it was open for a tour and impression of memorial pictures, as a part of the public ceremony for the memory of the fallen.

Image Courtesy © Shai Epstein

Nesher municipality asked SO Architecture office to expand the square surrounding the building so it will enable multiplayer events, and to redesign the building and add functions to it, so that it can serve the public throughout the year as a gathering space.

Image Courtesy © Shai Epstein

The main architectural idea was to add to the existing building an auditorium structure that could be used for different kinds of public activities such as lectures, film screenings, activities of youth groups, etc., along with preservation of the historical memory.

Image Courtesy © Shai Epstein

The auditorium
The auditorium reveals its insides geometry to the park and the city surrounding, by its inclined façade. This geometrical act has an additional meaning in creating a symbolic geometry that communicates with the memorial concept, and the function of the building as a monument. A large window is located at the edge of the auditorium, facing north and thus brings a soft light into the auditorium and enables a breathtaking view at the landscape of Haifa bay. In a poetic allegory to reality, the window function as a bright ending to the inner space, and thus symbolizes the balance between the bereavement pain and the light and hope in the living world.

Image Courtesy © Shai Epstein

The memory space
A box for each fallen, with its picture on it, is hanged on the wall of the memory area inside the building. Inside it, there is a room for storage of memorial personal belongings that the family and the municipality can put. In the space itself there is a place for seating and communion with the memory books and the memory of the fallen.

Image Courtesy © Shai Epstein

The center of the memory space is lighted by long and narrow windows that were the shooting slits in the original guarding position, and by upper skylight windows from the original historic building. The memory space was designed in a modular manner, so that if necessary, it will be possible to add additional boxes without any difficulty.

Image Courtesy © Shai Epstein

Finishing materials
The original building contours regarding to the addition, are marked and highlighted through aluminum bars that were sediment in mortar and emphasize the contours of the old building regarding to the new addition.

Image Courtesy © Shai Epstein

The materials that we used in the building are simple. The floor in the memory space is a concrete floor. The ceiling along the whole building is covered with oak planks, so that it creates a warm atmosphere. The auditorium area was also covered with wood, and sponge padded seats. An access to disabled was also arranged.

Image Courtesy © Shai Epstein

The square
The gatherings’ square on the front of the building, was designed on the basis of the existing square. The works in it included suitability and accessibility to the disabled, creating grandstand steps in the edges to enable a more comfortable viewing, and an addition of another viewing site at the southern end of the square. The finishing material of the square is a visible concrete that delimits the steps, and gray concrete blocks.

Image Courtesy © Shai Epstein

Image Courtesy © Shai Epstein

Image Courtesy © SO Architecture

Image Courtesy © SO Architecture

Image Courtesy © SO Architecture

Image Courtesy © SO Architecture

Image Courtesy © SO Architecture

Related posts:

Tags:

Categories: Autocad, Memorial, SketchUp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy