Open side-bar Menu

Archive for November 22nd, 2013

ATRIUM amras in Innsbruck, Austria by Zechner & Zechner ZT GmbH

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Zechner & Zechner ZT GmbH

The brief was to plan an office building with low energy consumption on the periphery of Innsbruck. The site operates as a gate to the city, due to its proximity to the Innsbruck Ost transport hub.

Image Courtesy © Thilo Härdtlein, München

  • Architects: Zechner & Zechner ZT GmbH
  • Project: ATRIUM amras
  • Location: Innsbruck, Austria
  • Photography: Thilo Härdtlein, München
  • Client: ATRIUM amras GmbH, Hans Bodner BaugesmbH, Kufstein
  • Structural engineer: ZSZ Ingenieure, Innsbruck
  • Building equipment (HVAC, Electric): Ingenieurbüro Kainz PlanungsgesmbH., Innsbruck
  • Lighting design: Lichtdesign Gratzel, Innsbruck
  • Building physics: Spektrum, Dornbirn
  • Fire protection concept: IBS, Innsbruck
  • General contractor: Hans Bodner BaugesmbH, Kufstein

Miss Dimanche Headquarters in Corlu, Turkey by Plan 9 Architecture

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Plan 9 Architecture

Miss Dimanche is a new local woman fashion brand which describe itself “modern and local”. The brand is pretty new and they wants to make design a HQ building from Plan 9 Architecture. The area is located in Corlu which is a town in the north west part of Turkey. The brand owners also wants a showroom for to reachable every time close to HQ’s. Thats why the idea is appear. The building is designed two neighbor and circulated blocks which they are offices and showroom.

Image Courtesy © Plan 9 Architecture

  • Architects: Plan 9 Architecture
  • Project: Miss Dimanche Headquarters
  • Location: Corlu, Turkey
  • Software used: Autocad, 3D s Max, Adobe Photoshop 

Residence in Chelsea by Gage/Clemenceau Architects

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Gage/Clemenceau Architects

This renovation project, for a small apartment renovation in Manhattan came with numerous challenges. The greatest, perhaps was an extremely limited space. In any small space the walls and furnishings are close together— and, Gage / Clemenceau Architects capitalized on this fact by recognizing that if things are close together –they can be easily touched.

Image Courtesy © Gage/Clemenceau Architects

Banana Republic in Beverly Hills, CA by Avila Design

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Avila Design

Avila Design received the City of Beverly Hills Architectural Design Award for the renovation of this previously vacant 1920’s Spanish Revival building located one block from Rodeo Drive. The original storefront was completely renovated and included custom designed wood windows with volcanic stone trim, a decorative iron entrance gate and balcony railings.

Image Courtesy © Avila Design

  • Architects: Avila Design
  • Project: Banana Republic
  • Location: Beverly Hills, CA

REHABILITACION EDIFICIO in Calle Conde Duque, Madrid by Carlos de Riaño Lozano

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Carlos de Riaño Lozano

In 1717, Pedro de Ribera drew the first project of the Conde Duque barracks in Madrid. It had to provide answers for an ambitious program to house the more than 600 men and 400 horses of the Royal Guard.

For almost three centuries the building has maintained the same structure, having overcome countless trials. The most significant ones were two fires in the second half of the 19th Century that almost required its demolition and rebuilding. The restoration was never complete.

Image Courtesy © Carlos de Riaño Lozano

  • Architects: Carlos de Riaño Lozano
  • Location: Calle Conde Duque, Madrid
  • Collaborators: Almudena Peralta Quintana, Rebeca HurtadoDíaz
  • Technical architects: María del Hierro, Luis García Cebadera
  • Promoter: Ayuntamiento de Madrid, Área de Las Artes
  • Area: 29.262 m2
  • Engineering facilities: JG Instalaciones, Alvaro Zamora
  • Lighting: INTERVENTO

Solar Atrium House by Studio Alfirevic

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Studio Alfirevic

Solar Atrium House is intended for periodic or permanent use and life in nature. The basic concept is to create a peaceful, safe and intimate retreat. The building is introverted type, with centrally positioned courtyard – atrium, around which all living quarters are arranged.

Image Courtesy © Studio Alfirevic

  • Architects: Studio Alfirevic
  • Project: Solar Atrium House
  • Authors: Djordje Alfirevic & Sanja Simonovic
  • Designed: 2013
  • Software used: Auto CAD, 3DMax, V-Ray

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Vivi’s House in Urbanització Can Galvany, Vallromanes by Comas-pont arquitectes

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Comas-pont arquitectes

The house is placed on the ground to adapt to the existing slope, dividing the program on three different level steps. Due to this organization on different levels we can orientated all rooms to south and to pretty views. A waved ramp allows the access to the house, situated on intermediate level and lighted by central patio.

Image Courtesy © Jordi Comas

  • Architects: Comas-pont arquitectes
  • Project: Vivi’s House
  • Location: Urbanització Can Galvany, Vallromanes
  • Completion date: 2013
  • Client: Alejandro Marcos Verduque, Viviana Rivas Fernández
  • Site area: 380,05 m²
  • Constructed area: 514,21 m²

Havelwerke in Berlin by Pott Architects

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Pott Architects

The Havelwerke are a place for originals since over a hundred years. On the site of a former prussian powder factory the users have always produced, collected, preserved, presented their goods. The tradition of this special place is now the studio’s guideline. Pott Architects developed a masterplan to design the industrial park homogeneously.

Image Courtesy © Pott Architects

  • Architects: Pott Architects
  • Project: Havelwerke
  • Location: Berlin
  • Photography: Sebastian Treytnar

Central Station in Salzburg, Austria by kadawittfeldarchitektur

Friday, November 22nd, 2013

Article source: kadawittfeldarchitektur

Salzburg Central Station is one of two large-scale projects bringing the capital expenditure program of the ÖBB to completion. In the year 1999, the design of kadawittfeldarchitektur (Aachen/Graz) won a two-phase surveyed competition between 12 teams of architects. In order to integrate the station into the city, the task was not only to arrange the railway tracks anew. In particular, there was the task of integrating the historic train station from 1860 with its “authentic” appearance into a master plan that newly connects the boroughs on both sides of the tracks through several bridges and passageways.

Image Courtesy © Taufik Kenan, Angelo Kaunat

  • Architects: kadawittfeldarchitektur
  • Project: Central Station
  • Location: Salzburg, Austria
  • Photography: Taufik Kenan, Angelo Kaunat

Construction Volume

  • Alteration Central Station: 2.764m²
  • Extension under platform: 13.000m²
  • Construction volume: 57.500m³
  • Platform area: 19.000m²
  • Platform roofed area: 23.400m²
  • Roof area Schallmoos: 2.200m²
  • Realization: 10, 2009 – 2013, 2014
  • Client: ÖBB-Infrastruktur AG
  • Project Managment: Dipl.-Ing. Architekt Aldrik Lichtwark
  • Deputy Project Manager:  Dipl.-Ing. Architekt Dirk Lange, Dipl.-Ing. Architekt Holger Giesen
  • Project team: Benjamin Beckers, Frank Berners, Christina Delcour, Ursula Feld, Jochen Hansen, Lutz Langer, Max Schoeneich, Kilian Schuhmacher, Kerstin Tulke, Denise Venghaus, Stephan Völlings, Torsten zu Klampen
  • Project team competition: Dipl.-Ing. Architekt Patrick Müller-Langguth, Dipl.-Ing. Architekt Aldrik Lichtwark, Dipl.-Ing. Architekt Alexander Willems, Dipl.-Ing. Architekt Guido Schwark
  • Competition: Aldrik Lichtwark, Patrick Müller-Langguth, Guido Schwark, Alexander Willems
  • Structural Engineering: wernerconsult Ziviltechniker GmbH,  ZEMLER + RAUNICHER ZT-GmbH, wHERBRICH CONSULT Ziviltechniker m.b.H.
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy