Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Court-housing Cortinghborg Groningen in The Netherlands by Architecten|en|en

 
November 24th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Architecten|en|en

On a former sports field within the ring road of the Dutch town of Groningen, a new residential district is being realised by creating a ‘scenery landscape’. This plan achieves the coherence and transition between the ‘garden vilage’ De Oude Hoogte and the industrial area on the northern side of the ring road. The division into sequential living atmospheres provides a varied range of housing typologies.

Image Courtesy © BASE Photography

  • Architects: Architecten|en|en
  • Project: Court-housing Cortinghborg Groningen
  • Location: Groningen, The Netherlands
  • Photography: BASE Photography
  • Client: De Huismeesters
  • Project year: 2003 – 2013

Image Courtesy © BASE Photography

The northern boundary of the plan is formed by a long apartment building -designed by diederendirrix architects- that functions as a noise barrier towards the area behind it. Here, in the southern part of the plan, a connection to the existing garden village has been realized by the continuation of the road structure and the layout of the scheme in closed perimeter blocks. These blocks contain both the scale and characteristic design of the sloping roofs of the neighbouring buildings.

Image Courtesy © BASE Photography

The housing blocks are designed in different configurations which create a variety of perspective spaces between them. The layout of the housing blocks consist of a combination of standard row houses on the long sides and specials on the short sides. Within these special dwellingtypes the entrances towards the streets and the inner courtyards are elaborated as white voids, based on the design of the nearby historic gateway named Cortinghpoort.

Image Courtesy © BASE Photography

The inner areas contain a typical Dutch layout of private gardens with storages that are situated on a collective exit. The extra-large meandering design however provides an abundance of space resulting in a comfortable inner area.

Image Courtesy © BASE Photography

The materialisation of the building blocks consist of a shell made of glued bricks, repetitive window frames and sloping roofs with steel tiles. By using just one colour for al these materials in each block, an almost artificial image is created. Because of their white colour, the corners and inner areas automatically become the special elements.

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © BASE Photography

Image Courtesy © Architecten|en|en

Image Courtesy © Architecten|en|en

Image Courtesy © Architecten|en|en

Image Courtesy © Architecten|en|en

Image Courtesy © Architecten|en|en

Related posts:

Tags:

Category: Courthouse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy