Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Dogus Holding Headquarters in Istanbul, Ayazaga Cendere by CM Architecture

 
November 29th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: CM Architecture

Dogus Holding Headquarters is the proposed renovation of an existing reinforced concrete building in Istanbul, Ayazaga Cendere. The scope of the proposal is exclusive of structural intervention and the revision of external mass, however the examination of program relationships, design of interior spaces and retention of the existing immediate ground relationship is included.

Image Courtesy © CM Architecture

  • Architects: CM Architecture
  • Project: Dogus Holding Headquarters
  • Location: Istanbul, Ayazaga Cendere

Image Courtesy © CM Architecture

The main concept that has determined a direction for this project has been the emphasis on an open plan office system that would encourage a transitional functionality and that social interaction could be instigated by the fluidity of spaces. The fact that this building is far from the facilities of the city centre and will remain for a while has caused such functions to be mainly concentrated inside.

Image Courtesy © CM Architecture

This approach has proceeded to a reconsidering of the 2 buildings, a two storey building (B) and an adjacent building of five storeys (A) as one single building. This initial scheme revision has developed into the integration of the former and the first 2 storeys of the latter, in terms of programmatic relationships. This horizontal integration of the two previously detached vertical forms has allowed for the horizontal permeability and circulation. This has been achieved by the connection of two buildings that sit on two different ground levels via interior streets formed with ramps.

Image Courtesy © CM Architecture

Refunctioned as administrative headquarters, the facade that faces the Maslak Ayazağa Street has been pulled back at the intersection of blocks A and B in order to form the main entrance. The staff entrance has been provided from the south side of the building where the parking lots and service areas are located.

Image Courtesy © CM Architecture

The B block of the building has been designed as an enclosed recreation area and a floor slab has been removed in order to increase the height. Programs like cafe, library, resting, short meetings, dining hall and conference room have been assigned in this volume. This space is an articulation reached from the main entrance and is where interior streets that connect to block A also intersect. Spaces based on wide perspectives and kinetic principals have been created to define functional interior spaces on different levels. Temporariness and fluidity are taken into consideration.

Image Courtesy © CM Architecture

In this space in which an interior garden has also found place, chromatic decisions for the high ceilings and metal surfaces have been kept at a dark palette. This reinforces a feeling of relative darkness and the lighting concept that is defined by this. The red colored wood covered distorted mass located in block B evokes a separate tectonic. The visual access from different parts of the building to this large volume of vivid colour creates a spatial orientation due to shared surfaces in corridors, restaurant and streets.

A landscape is defined by the edge of the building that sits against a rocky slope on the south-west side. This quiet area opens to a terrace in block B, around which the medical room, library and seminar room are designed.

Image Courtesy © CM Architecture

The administration entry is from northwest side of block A and the entrance lobby connects to offices and the vertical circulation. Offices are partitioned in a central core typology with open plan/ enclosed combined system. The side of offices adjacent to busy traffic was assigned a detail where the facade is pulled in as an internal layer and covered with external panels.
Roof space of block B is designed as a roof garden and connected to the office floors and common spaces of block B.

Image Courtesy © CM Architecture

The surrounding walls and metal balustrades, external equipment, furniture pieces excluding the working units in offices, doors, interior building components such as ceilings and wall panels have been designed and detailed.

Image Courtesy © CM Architecture

Image Courtesy © CM Architecture

Image Courtesy © CM Architecture

Related posts:

Tags: ,

Category: Headquarters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy