Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Villa B in Lyon, France by Tectoniques Architects

December 5th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Tectoniques Architects

For architects, designing a house is an adventure, but reality is often not as easy as foreseen. The site is complicated, the neighbours are unhappy, the unforeseen factors are really not foreseen, construction work is not as fast as planned, the ecological goals are difficult to reach, and the contractors are not as qualified as specified, and so on – the list is long. In this situation, the architect will be the arbitrator and the ground-breaker. In the end, the construction seems simple and natural.

Image Courtesy © Erick Saillet

  • Architects: Tectoniques Architects
  • Project: Villa B
  • Location: Lyon, France
  • Photography: Erick Saillet
  • Client: private individual
  • Project Manager: Tectoniques Architects
  • Gross floor area: 204 m2
  • Services & Environmental engineers: Co/Energie
  • Airtightness: Bet Allie’Air
  • Measured air permeability: 0.28m3/ (h.m2)

Image Courtesy © Erick Saillet

The story of the Villa B. follows the classic scenario of construction on a bare site, at the edge of a city, in the middle of market gardens, on a strip of land that is well-oriented.

Averse to the stereotypes of the private housing development on the edge of which it is located, and inspired by the image of F.L. Wright’s Usonian Houses and Case Study Houses, the designers make use of the site’s potential to apply the basic principles of the bioclimatic approach. The house quickly takes the shape of a compact whole that presents a simple timber cube very open to the surrounding landscape. As always, Tectoniques avoided the temptation of designing this scheme with a predetermined form to match a desired image, but instead asserted a principle of “no design”.

Image Courtesy © Erick Saillet

The bioclimatic approach, a pure attitude to architecture

Benefiting from a long experience of dry construction and timber frame construction, and well-versed in environmental questions for more than twenty years, the firm chooses to design with a bioclimatic approach. It experiments with several options and technical solutions with which it builds a strategy.

Looking into different options for construction and thermal aspects, the firm investigates different technical possibilities for insulation, heating and air handling, from which it chooses a consistent solution that is appropriate for the family’s ways of life and their ability to adapt to induced behaviour.

Priority is given to a house that serves the users, the idea that they have of it, how they plan to live in it and how to make the site their own. This is the basis of the architect’s work: then the technology follows.

The scheme takes the form of a compact house, well placed in the middle of its site, with a high-performance envelope. Oriented north-south and very open on the south side to benefit from solar gain, the house divided space in two gardens with terraces with very differents and complementary uses and atmospheres.

Image Courtesy © Erick Saillet

The plan: through views and transparency, intermediate and multipurpose spaces

The plan is efficient, almost square, measuring 10 x 11m. Along the west of the ground floor is a garage finished  in black pannels timber composite, extended by a canopy. Free and open, it is organised around a central core that contains the services: cellar, networks, shower/bath room, and kitchen. All the rooms form a ring around this hub. Uninterrupted through views and continual contact with nature are maintained by using sliding partitions and large glazed areas facing each other. A strip of ancillary and storage areas runs along the full height of the west wall. The overall scheme creates a multipurpose space, open onto the south and north gardens and the patios.

Consistency is created between the building and the external spaces, which enhance each other. Thus the living area becomes larger than the space delimited by the walls.

The house faces due south. Largely glazed, it benefits from solar gain, while being protected by brise-soleil adjustable louver sun breaks to control stronger sunshine in the summer, spring and autumn. Open onto the south and east, its upper floor is closed on the north, and the west side only has small openings for the showers and bathrooms. Since the local climate is strongly contrasted, with peaks of heat and cold, this plan layout allows maximum occupation of the patios according to the seasons, sheltered from the wind. In the long term, a variety of intermediate and peripheral elements may enhance the existing and vary the spaces, according to the weather and the seasons, such as arbours, canopies, pergolas, etc.

Image Courtesy © Erick Saillet

On the upper floor, the system is reversed: the layout organisation starts from the core and opens onto the bedrooms. Following the principle of separation of daytime and night-time areas, the upper floor is occupied by four bedrooms and two bathrooms. The bedrooms face south and east, while the bathrooms open to the west.

In addition to the clearly-identified living areas, the house has intermediate and multipurpose spaces. This is the case on the ground floor, which, with its sliding partitions, can have several layouts; also, some rooms that are not set aside for any specific purpose can be reconfigured according to the time of day, e.g., study-laundry-computer room or guest bedroom-study-music room. This adaptability is a response to the need to manage both privacy and communal life within the family home.

 Simple structure

The construction is simple. It is a timber-framed house, erected on a concrete slab, with a concrete topping laid on the upper floor. The structure is a prefabricated modular system. The roof insulation consists of 40 cm thick expanded cellulose wadding, and the wall insulation consists of mineral wool with woodwool on the outside, giving a total thickness of 32 cm. The woodwool slows down warming and cooling of the house by a lagging effect.

On the ground floor, three large triple-glazed panels – with a fixed part and a translating (tilting) opener – run along the elevation at ceiling height and frame the landscape. They avoid interrupting the views by door and window frames, and they draw the eyes towards the outside. On the upper floor, in the bedrooms, low tilt-and-turn windows have a fixed window-breast at bed height.

Image Courtesy © Erick Saillet

On the facades, perforated larch cladding is fixed to double 5 x 5 cm wall plates to further increase the ventilation effect. The cladding gradually greys naturally, without any treatment, with uniform silvery tinges.

Inside, a lining of knot-free, light-coloured polar panels is used with great uniformity for built-in cupboards, furniture and storage elements. Elsewhere, white plasterboard adds to the soft, brightly-lit atmosphere of the house.

Thermal strategy

Space heating is mainly provided by floor heating on the ground floor and the upper floor. It is supplied by a condensation gas boiler and solar panels. The double-flow ventilation system is connected to a glycolated ground-air heat exchanger laid at a depth of between 2.00 and 2.50 m to the north of the house, which supplies air at a constant temperature of 12°C. When necessary, the exchanger can provide additional ventilation at night. During cold peaks, wood-burning stove covers additional heating needs, calculated for the overall volume and instantaneously, particularly for the upper floor. Waxed concrete and floor heating provide very pleasant thermal comfort. The concrete topping, which is chosen despite the timber structure, provides uniformity of floors on the ground floor and upper floor, in bedrooms, showers and bath rooms. In addition, the roof is planted with a sedum [stonecrap] covering, and rainwater is collected in an underground tank.

All of these systems require some control to function as well as possible. This is a technical matter that needs a certain degree of mastery, which is acquired empirically and requires the occupants to take an interest in them and to change their habits.

Image Courtesy © Erick Saillet

Related posts:

Tags: ,

Category: Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy