Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Muk in Saalfelden, Salzburg, Austria by ma hoRe architects

 
December 24th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: ma hoRe architects

The primal need of the client was to combine both his dwelling house and his physical therapist´s practice in one building thereby ensuring privacy for the living space and enabling the therapy rooms to be open and visible to the public.

Image Courtesy © ma hoRe architects

  • Architects: ma hoRe architects
  • Project: Muk
  • Location: Saalfelden, Salzburg, Austria
  • Photography: ma hoRe architects
  • Team: Arch. DI Andreas Hoerl, Arch. DI Robert Reichkendler
  • Project Area: 250 m2
  • Project Year: 2013
  • Project: September 2012 – Mai 2013

Image Courtesy © ma hoRe architects

Thus, the project is separated into two communicating volumes – the lower situated part facing the street is used for working purposes while the upper recessed part offers space for a 2-floor living area. Both volumes are combined by a common surface serving at the same time as a roof for the practice rooms and a terrace/garden for private use.

Image Courtesy © ma hoRe architects

The extension of this surface spans and roofs the whole west face of the building and becomes a carport in the northern part of the complex. This concept ensures independent working and living in one integrative building thereby creating a large garden which allows maximum outlook to the surrounding mountains and minimal insight from the public.

Image Courtesy © ma hoRe architects

The dwelling floors appear as open areas – light-flooded with views inside and outside. Architectural elements like the stairway are experienced as furniture in the living room, thus, space becomes atmosphere.

Image Courtesy © ma hoRe architects

Reinforced concrete was selected to enable an efficient construction, particularly with regard to overhanging parts of the building, and panels with duromer high-pressure laminates allowing rear ventilation were chosen to cover the face of the dwelling part of the complex. Bright glass surfaces in the ground floor of the living area permit natural light to cross the living room supporting muk’s special atmosphere.

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Image Courtesy © ma hoRe architects

Related posts:

Tags: , ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy