Open side-bar Menu

Archive for December, 2013

MR HOUSE in Maule, Chile by MAPA

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: MAPA

The commission consisted of the construction of a shelter for a family that will house two large areas. In the first, the space around the fire and the kitchen to be constituted as a module without divisions, with the fireplace, wood stove and a play room. And in the second, a module for the bedrooms and bathrooms.

Image Courtesy © MAPA

  • Architects: MAPA
  • Project: MR HOUSE
  • Location: Maule, Chile
  • Photography: MAPA
  • Contractor: DML
  • Structural Engineer: Alex Popp.
  • Year: 2013
  • Area: 170 sqm
  • Site Area: 5há
  • Construction Cost: USD 850/sqm
  • Materials: Steel and Wood Structure, wood, demolition wood and glass.

Gjennomsikten in Porsgrunn, Norway by KOLLABORATORIET

Tuesday, December 24th, 2013


The pavilion, made entirely of timber, has been given the name “Gjennomsikten” (“to see through”) due to its transparent character. The varying dimensions of the materials and the viewers position creates varying degrees of transparency and experience of mass. Standing 5 meters tall with the viewing platform giving an overview of the river: allowing one to see both up towards Skien and down towards Porsgrunn. Inside there is a smaller interior space offering a view of the river drifting past and the public beach across the once polluted Porsgrunn’s-river.

Image Courtesy © Feileacán McCormick

  • Architects: KOLLABORATORIET (Anna Andrea Vik Aniksdal, Jørund Bjørlykke and Sindre Wam)
  • Project: Gjennomsikten
  • Location: Porsgrunn, Norway
  • Photography: Feileacán McCormick, Anna Andrea Vik Aniksdal
  • Year: 2013
  • Area: 24 sqm
  • Client and collaborators: Grenland Friteater, Teater Ibsen and Feste Landskap
  • Main sponsor: Norsk Tre
  • Other sponsors: Porsgrunn Municipality, Skien Municipality, Telemark Municipality, Norwegian Arts Council, Framtidens byer, Bratsberg Eiendom, Telebryggen, Grep, Sparebank 1 Telemark, Norsk Jernbanedrift og Herøya Næringspark
  • Software used: Rhinoceros

Rosewood Abu Dhabi in United Arab Emirates by Handel Architects LLP

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: Handel Architects LLP

Located in Abu Dhabi’s new Al Maryah Island financial district between the Abu Dhabi Securities Exchange and the Cleveland Clinic, Rosewood Abu Dhabi is a new 1,099,000 sq. ft. (102,000 m²) luxury, mixed-use development. The complex includes a five-star 189-room Rosewood hotel, 131 serviced apartments, banquet facilities, meeting facilities, spa, fitness center, retail space, restaurants, and parking.

Image Courtesy © Lester Ali

  • Architects: Handel Architects LLP
  • Project: Rosewood Abu Dhabi
  • Location: United Arab Emirates
  • Photography: Lester Ali, Don Riddle, Gerry O’Leary
  • Completion Date: October 2013
  • Lead Design Firm: Handel Architects
  • Lead Designer: Glenn Rescalvo, AIA, Partner
  • Size: 1,099,000 sq. ft. (102,000 m²)
  • Software used: Autocad.

Visitor Center in Kunshan, China by Miao Design Studio

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: Miao Design Studio

Sitting at the west suburb of Kunshan, a booming industrial city, the Lake Yangcheng Park of 42.5 hectares is the largest public green space on the lake shore, visited heavily by central-city residents during the week ends. The linear building site lies between the main public parking lot and a curved boardwalk which leads people to the waterfront and other attractions.

Wood deck along the north side of the building, Image Courtesy © Miao Design Studio

  • Architects: Miao Design Studio (Pu Miao)
  • Project: Visitor Center
  • Location: Kunshan, China
  • Project Period: 2009-2012
  • Floor Area: 844 square meters
  • Client : Kunshan City Construction, Investment and Development Co., Ltd.
  • Designer: Architecture: Miao Design Studio (Design Architect), Pu Miao; Hanjia Design Group, Shanghai (Architect of Record), Jiang Ninqing
  • Structure: Shanghai Yuangui Structural Design Inc., Zhang Yewei, Liu Xiao
  • Engineering: Hanjia Design Group, Mu Lixin, Yu Yang, Wu Qiuyan
  • Software used: Autocad

Muk in Saalfelden, Salzburg, Austria by ma hoRe architects

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: ma hoRe architects

The primal need of the client was to combine both his dwelling house and his physical therapist´s practice in one building thereby ensuring privacy for the living space and enabling the therapy rooms to be open and visible to the public.

Image Courtesy © ma hoRe architects

  • Architects: ma hoRe architects
  • Project: Muk
  • Location: Saalfelden, Salzburg, Austria
  • Photography: ma hoRe architects
  • Team: Arch. DI Andreas Hoerl, Arch. DI Robert Reichkendler
  • Project Area: 250 m2
  • Project Year: 2013
  • Project: September 2012 – Mai 2013

EXOtique in Muncie, Indiana by PROJECTiONE

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: PROJECTiONE

EXOtique is a quick design through fabrication installation at Ball State’s College of Architecture. The Institute for Digital Fabrication invited us to lead the workshop/installation with student help, following three main constraints:

  • Timeline- 5 Days: One day devoted to design, one day of modeling in Rhino / Grasshopper and materials testing, and three shared days of fabrication, assembly, and installation.
  • Budget- $500 materials budget: white acrylic, white polystyrene, and 55 cord sockets and bulbs.
  • Site- Ceiling above the foyer at the west entrance of the architecture building.

Image Courtesy © PROJECTiONE

  • Architects: PROJECTiONE
  • Project: EXOtique
  • Location: Muncie, Indiana

Hof van Engelen by Diederendirrix Architects

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: Diederendirrix Architects

In Engelen, diederendirrix developed senior living apartments in 2 blocks, each containing 9 properties for rent and 9 for sale. The striking form of the building with extravagant balconies in the corners attracts immediate attention, as do the materials and colour scheme used.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

Zero Energy school in SAINT-OUEN, FRANCE by Mikou Design Studio

Sunday, December 22nd, 2013

Article source: Mikou Design Studio

The Docks school in Saint Ouen is in a strategic urban location, in the middle of the Zac des Docks mixed development area, which an exemplary case of sustainable urban development.

Located in the middle of an urban complex composed mainly of high-rise office blocks and housing, it will also be visible because of its roof, a fundamental feature of the project onto which the openings of neighbouring buildings face.


  • Architects: Mikou Design Studio
  • Project: Zero Energy school
  • Location: SAINT-OUEN, FRANCE
  • Client: City of Saint-Ouen
  • Programme: Elementary school, preschool, sports and recreation center, restaurant, administration
  • Surface: 4 820 m²
  • Status complete: october 2013
  • Team: Salwa Mikou – Cecile Jalby – Miguel Allen Valença
  • Structural Engineer: BERIM
  • Services Engineer: BERIM
  • Quantity Surveyor: SLETEC


Sunday, December 22nd, 2013

Article source: Ezequiel Farca

The MU apartment is in an exclusive area of Mexico City. For the design of this space guidelines were taken into account to address specific needs.

The common areas such as the dining room and breakfast share the space along with a window that extends through both areas, the view of the urban landscape that provides the location, distinguishing each use. The bedrooms are neatly located in a private area of the house, benefited by the concept of large windows to appreciate the City of Mexico view.

Image Courtesy © JAIME NAVARRO

  • Architects: Ezequiel Farca
  • Project: MU APARTMENT
  • Photography: JAIME NAVARRO
  • AREA: 720 M2
  • PROJECT DIRECTOR: Ezequiel Farca
  • PROJECT MANAGER: Fernanda de la Mora
  • COLABORATORS: Liliana Barrientos, Estefanía Carrete, Luis Velasquez
  • Software used: Autocad

House in Momoyamadai, Osaka, Japan by NRM-Architects Office

Sunday, December 22nd, 2013

Article source: NRM-Architects Office

It is a residence built in Suita-shi, Osaka. The circumference is a good residential section of the environment improved at the time of the Osaka expo, and forms many green rows of houses. It is the H type floor planning which carried out the joint of the two habitation volumes with leads, such as stairs and a passage.

Image Courtesy © NRM-Architects Office

  • Architects: NRM-Architects Office
  • Project: House in Momoyamadai
  • Location: Osaka, Japan
  • Architect: Shunichiro Ninomiya+Tomoko Morodome
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy