Open side-bar Menu

Archive for December, 2013


Thursday, December 5th, 2013

Article source: ARCHITECTURAMA

Artist workshops and layout

Regular visitors of the Symposium of Contemporary Art of Baie-Saint-Paul, ARCHITECTURAMA conducted in 2010 a conceptual study demonstrating the potential for improving the physical layout of the event located in the municipal arena. Summarizing the deficiencies and opportunities, the study was made on a voluntary basis. In 2011, the study was used by the museum to apply for subsidy. A mandate to carry out the project for the 30th anniversary edition followed.

Image Courtesy © James Brittain Photography

  • Architects: ARCHITECTURAMA
  • Location: BAIE-SAINT-PAUL, Canada
  • Photography: James Brittain Photography, MACBSP / Gabriel Lajournade
  • Typology: Exhibition and workshop
  • Year designed: 2010-2012
  • Year built: 2012
  • Client: Musée d’art contemporain de Baie-Saint-Paul
  • Structural engineer: Laro Experts-Conseil, Louis Larouche ingénieur
  • Architectural carpentry: Les Ateliers la Cire-Constance
  • Foam funiture: Nordesco inc.
  • Steel plates: Mécanique Marius Gagné inc.
  • Cardboard boxes: Norampac
  • Software used: Autocad, SketchUp and Infographic softwares

Changsha Meixi Lake Pedestrian bridge by NEXT Architects

Thursday, December 5th, 2013

Article source: NEXT Architects

NEXT architects is awarded a first prize in an international competition in Meixi Lake besides Changsha capital of Hunan province in China. NEXT designed a bridge that is more than just a connection. The pedestrian bridge is one of the key projects within the Dragon King Harbor River development part of the vast development of the new lake district. Construction is scheduled for next year.

Image Courtesy © NEXT Architects

  • Architects: NEXT Architects
  • Project: Changsha Meixi Lake Pedestrian bridge

Sky Frame House in Voorschoten, The Netherlands by 123DV

Thursday, December 5th, 2013

Article source: 123DV

Residence with swimming pool and unique bedroom pavilions

On part of estate Duivenvoorde seven plots will be available for people who want to design their own home. The future residents will be living in absolute peace in an ancient cultural landscape, while The Hague, Leiden and Schiphol Airport are all within reach. Selling of the plots has started in 20.

Image Courtesy © 123DV

  • Architects: 123DV
  • Project: Sky Frame House 
  • Location: Voorschoten, The Netherlands
  • Description: Modern villa with swimmingpool and unique sleepingpavilions
  • Surroundings: Ancient culture landscape
  • Client: Wonen op Haagwijk
  • Program: Open space for living with livingroom, diningroom and kitchen, studio/office, swimmingpool, 4 bedrooms, 2 bathrooms, toilet, storage room, garage
  • Materials: White stucco and lots of glass
  • Surface area: 400 m² floor space, 295 m² terrace space

Newly Opened Clement Restaurant greets diners with sophistication in New York by Pascale Girardin

Thursday, December 5th, 2013

Article source: Pascale Girardin

Anthology I & II is the title of ceramicist Pascale Girardin’s latest artwork, which has recently been unveiled in the Peninsula Hotel, New York, NY. The culmination of eight months work and throwing of over 1200 stoneware pieces, the twin sculptures are an important milestone for the Canadian artist, marking her first public work to be installed in the Big Apple.

Image Courtesy © Evan Dion

  • Architects: Pascale Girardin
  • Project: Newly Opened Clement Restaurant greets diners with sophistication
  • Location: New York, United States
  • Photography: Evan Dion
  • Studio location: Montréal
  • Project: Anthology I & II
  • Client: Peninsula Hotel – Clement Restaurant
  • Interior design: Yabu Pushelberg
  • Completion date: Octobre 2013

International Airport, Airport Expansion Terminal 3 in Shenzhen Bao’an, China by Studio Fuksas

Thursday, December 5th, 2013

Article source: Studio Fuksas

The highly anticipated new terminal at Shenzhen Bao’an International Airport, Guangdong, China, will be operational from the 28 November, 2013. The first airport by acclaimed architects Massimiliano and Doriana Fuksas it is set to become an iconic landmark that will boost the economic development of Shenzhen – one of the fastest-growing cities in the world. Won by international competition, it has undergone a remarkably rapid process of design and construction, completing within 3 years. The client, Shenzhen Airport (Group) Co., is so pleased with the striking design that it is taking the unusual step of trying to copyright it.

Image Courtesy © Studio Fuksas

  • Architects: Studio Fuksas
  • Project: International Airport, Airport Expansion Terminal 3
  • Location: Shenzhen Bao’an, China
  • Dates: 2008 – 2013. International competition won in 2008 over finalists including Foster + Partners (UK), Foreign Office Architects (UK), Gmp International (Germany), Kisho Kurokawa (Japan), Reiser+Umemoto (USA)
  • Size: 500,000 sq.m., 5,381,955 sq.ft (approximately)
  • Interior design: Fuksas Design – internet-point, check-in ‘island’, security-check, gates, passport-check areas, shop box, baggage-claim ‘islands’, info-point, ventilation trees, signage, commercial desk and washrooms
  • Client: Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd.
  • Developer: Shenzhen Planning Bureau; Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd.
  • Contractor: China State Construction Engineering Corporation, Beijing, Structures, façade and parametric design: Knippers Helbig Engineering, Stuttgart, NY
  • Architect of record: BIAD (Beijing Institute of Architectural Design), Beijing
  • Lighting consulting: Speirs & Major Associates, Edinburgh, London
  • Materials: Steel with a concrete substructure. 52,000 tonnes of steel was used, with an additional 260,000 tonnes of reinforcement. It has won the ‘Steel Gold Award (National Quality Engineering)’.
  • Sustainability: The design has been optimised to make best use of natural ventilation and light. Photovoltaics will meet the electricity demand of T3, making about 950 million electricity units each year. Future photovoltaic generation is expected to reach a capacity of 10MW that will be used to support the electronic devices of the entire airport.
  • Cost: 734,000,000 Euros
  • Orientation: The main building includes two-storey underground and four layers above the ground (partial five storeys). The fourth floor is the departure hall. The third floor is connected with the domestic departing passengers channel and the center of it is the international joint inspection zone, luggage collection/checkpoint and the office area located on both sides. The domestic passage channel, luggage claim hall and part of the office area are on the second floor. At the north east part of the first floor is the international departure hall. Its center is used for the international joint inspection zone and also the luggage claim hall. In front of the first floor stand the CIP lounges. Between it and the main building stands the outdoor courtyard.

Central in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix Architects

Thursday, December 5th, 2013

Article source: Diederendirrix Architects 

On the edge of the centre of Eindhoven sixteen townhouses and eighteen apartments were built above a communal basement garage, in a setting in which every direction has a different character. The apartments are located in a tower built on columns situated in the Dommelplantsoen. A compact, low-rise development of patio dwellings with strategic views of the park-like surroundings is located on the other side of the repositioned Zwembadweg.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects


Thursday, December 5th, 2013

Article source: ISRAEL ALBA

Renfe recognised the need to move the current corporate restaurant, situated above the platforms on Avda. Ciudad de Barcelona, to a new location on platform 6. The objective was updated, functional and representative premises that service the staff of the office buildings situated on these platforms in a distinctive location.

Image Courtesy © Jesús Granada

  • Architects: ISRAEL ALBA
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Jesús Granada
  • Project team: Mónica Domínguez (associated architect), Javier Nuño, Zina Petrikova, Ines Steuber,
  • Architect on-site: Lucía Esteban (Ineco)
  • Quantity surveyor on-site: Gema Lanzas (Ineco)
  • Area: 500 m²
  • Client: RENFE
  • Engineering consulting: María Concepción Pérez
  • Builidng services consulting: Solventa Ingenieros Consultores, S.L.P. (Vicente Erguido)
  • Construction company: Bauen, S.A.

Carrieres Sous Poissy in France by GAETAN LE PENHUEL ARCHITECTES

Wednesday, December 4th, 2013


The “Pasteur ” social residence, with a capacity of 165 studios, is part of a process of relocating migrant workers within two residences , as part of the treatment plan of Homes Migrant Workers , led by the national CILPI organism . This change status is to remove the collective accommodation towards an individual and autonomous housing. This is also included in a larger program redevelopment of the St. Louis neighborhood in Carrières sous Poissy (78), in the great parisian suburbs.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Project: Carrieres Sous Poissy
  • Location: France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: RSIF – Groupe 3F
  • Partners: CETBA-NOX: BET TCE
  • Surface : 4 500 m2
  • BUDGET HT: 7.38 M€
  • Completion: Mai 2013
  • Main contractor: LES MAÇONS PARISIENS

A High-End Running Store in Toronto, Canada by +tongtong

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: +tongtong

Multi-disciplinary studio +tongtong recently completed a boutique retail space for Black Toe Running, a new high-end running store situated in downtown Toronto. Inspired equally by elite running culture and its urban locale, the space is nestled at the base of a condo building on King Street West – a major artery for condo development and a common route for urban runners. “It’s an interesting location,” Tong explains, “You might expect a café or a corner store, but Black Toe offers something that a lot of people who live and work in the neighbourhood actually engage with.”

Image Courtesy © Colin Faulkner

  • Architects: +tongtong
  • Project: A High-End Running Store
  • Location:  Toronto, Canada
  • Photography: Colin Faulkner
  • Size: 900 sq’

Hotel Akman in Istanbul, Turkey by Plan 9 Architecture

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: Plan 9 Architecture

Renovation project of an old office building to a boutique hotel in Old City of Istanbul…

Image Courtesy © Plan 9 Architecture

  • Architects: Plan 9 Architecture (Murat Ersahin)
  • Project: Hotel Akman
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Software used: Autocad, 3ds Max and Photoshop
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy