Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for 2014

Aurlandsvangen in Aurland, Norway by SAUNDERS ARCHITECTURE

Thursday, January 30th, 2014

Article source:  SAUNDERS ARCHITECTURE

This large, multi-functional structure is located on the waterfront in Aurland, down the valley from the Aurland Lookout on a site that overlooks the expanse of the Aurland Fjord, a World Heritage Site. The brief was for a competence center for the local environmental think tank, including business and conference space, publicly accessible areas, as well as an exhibition area for the UNESCO World Heritage Sites. As a result, Saunders’ building represents a departure from the residential scale that had hitherto been the focus of the office, especially with regards to the extremely varied program.

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE

  • Architects: SAUNDERS ARCHITECTURE
  • Project: Aurlandsvangen
  • Location: Aurland, Norway
  • Planned completion: 2014

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE

The resulting design has been governed by five key elements, beginning with the need to give something back to the local community. The building had to be wooden yet also anchored in contemporary architecture; it had to relate closely to the local architectural style; it had to contain inspirational office spaces; and it had to be a welcoming public space. To this end it is not just a standalone building, but an object that knits the community together.

As part of the design, a nearby traffic roundabout will be removed and replaced with a new park and promenade. In addition, the building plays with the notion of a “fifth facade,” with a fully accessible roof that doubles as an extension of the public realm. Saunders traces his interest in functional roofspaces back to a visit to Agra, India, where the multi-functional domestic roof acts as “a whole new surface for the town.” The three-story Center is clad in wood, with staircases “cut” into the plank-clad roof slope to form a path that is threaded up from ground level to a terrace. This path lifts and turns as one ascends, culminating in a rooftop landscape that places one at the heart of the wider landscape (and even reveals the Aurland Lookout in the far distance).

Self-consciously designed without “an ugly side,” the Center must address the water’s edge as well as the row of traditional fishermen’s houses that make up the water frontage. It is intended as a piece of large-scale sculpture perched on the edge of this very small town. The surrounding park helps integrate the design even further, with a set of small-scale jetties reaching out over the water to provide spots where fishermen can catch the rich mix of sea trout and salmon common in these waters.

GA ON JAI in Bundang-gu, Sungnam-si, Gyeonggi-do, Korea by IROJE KHM Architects

Thursday, January 30th, 2014

Article source: IROJE KHM Architects 

MONUMENTAL SITE

About 20 years ago, government held “the house expo” in GangNam and constructed this “expo town” of low-rise residences, and every site of this town were designed by selected architects who had been famous in Korea at that time.

The site of “GaOnJai” was one of this monumental town, but the owner of this house who purchased house of this site, has built, newly, after tearing down the old house of this site.

Image Courtesy © Jeong Sik Mun

  • Architects: IROJE KHM Architects
  • Project: GA ON JAI
  • Location: Bundang-gu, Sungnam-si, Gyeonggi-do, Korea
  • Photography: Jeong Sik Mun, Sergio pirrone & Jong Oh Kim
  • Design team: Kyung Jin-Jung, SeungHee-Song, SuKyung-Jang, JiYeon-Kim, EunJin-Sin,HyeJin-Kim, WooSin-Sim
  • Contractor: JEHYO
  • Site area: 643.5 ㎡
  • Bldg. area: 319.96 ㎡
  • Gross floor area: 329.35 ㎡
  • Structure: Concrete rahmen
  • Exterior finishing: Black zinc plate, white stucco, exposed concrete
  • Interior finishing: Lacquer, Wood flooring, perforated steel plate

Storefront Loft in New York by Messana O’Rorke Architects

Thursday, January 30th, 2014

Article source: Messana O’Rorke Architects

An unforgiving block in the Far East of the East Village located in what is called Alphabet City provided the location for a unique living space for an alternative couple and their collection of art and contemporary furniture. The existing space located on the ground floor separated itself from the life of the street with an ominous brick wall having only two very small square windows allowing very little natural light to find it’s way into the space. Prior to our project, the space was used as an art gallery and various other functions including housing monks and their pet Lama.

Image Courtesy © ELIZABETH FELICELLA

  • Architects: Messana O’Rorke Architects
  • Project: Storefront Loft
  • Location: New York, U.S.A
  • Photography: ELIZABETH FELICELLA
  • PROJECT ARCHITECT: BRIAN MESSANA AND TOBY O’RORKE
  • PROJECT TEAM: CHRISTOPHER COURTNEY, MILDRED PIERCE, AND OLIVER DUNCAN
  • CLIENT: ROBERT DENTICE AND RENEÉ PATRONIK
  • CONTRACTOR: 9J BUILDERS
  • LIGHTING DESIGNER: MESSANA O’RORKE ARCHITECTS AND ZEROLUX
  • DINING ROOM TABLE MILLWORK: JORGENSEN CARR
  • STAINLESS STEEL FABRICATOR: GENERAL SHEET METAL WORKS, INC.

Hiiu Lõvi (HIIU) in Tallinn, Estonia by Alver Architects

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: Alver Architects

It constitutes the first phase of a larger development by OÜ Tardamel – a local Estonian developer. The complex includes 8,500 m² of residential units – 23 apartments (phase 1) and 10 single-family houses (stage 2 and 3), all integrated into the surrounding landscape of the Tallinn’s picturesque historic neighborhood of Nõmme. The project was defined by its site and the local zoning regulations which restricted the amount of developed space to a maximum of 600 m2 per unit. Thus, the overall concept of the project became \”Buildings in the park\”.

Image Courtesy © Alver Architects

  • Architects: Alver Architects
  • Project: Hiiu Lõvi (HIIU)
  • Location: Tallinn, Estonia

Private Residence in Varkiza, Greece by LKMK ARCHITECTS

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: LKMK ARCHITECTS

The project is a private residence for two families in Varkiza, an athenian suburb in southern Attica, by the sea. It is a three-story building positioned at the rear of a 440 sq.m. plot. The living room and the kitchen are located on the ground floor and they have access and a view to the garden and pool. The first floor comprises the bedrooms and the family room.

Image Courtesy © Tsitsos Dimitris

  • Architects: LKMK ARCHITECTS (Kyriakos Michalopoulos)
  • Project: Private Residence
  • Location: Varkiza, Greece
  • Photography: Tsitsos Dimitris
  • Software used: 3DSMAX and Vray plugin.
  • Construction Year: 2012
  • Civil Engineer: Gavalas Filippos
  • Mechanical Engineer: Aronis Nasos – Gotzamanis George
  • Acoustic Design (Sound Engineer): NOISE CONTROL
  • Interior Design: Bougas George

Amstelveen College in Amsterdam, Netherlands by DMV architects

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: DMV architects

Amstelveen College in the suburbs of Amsterdam in the Netherlands moved into an innovative and practical new building in September 2013.The design is by DMV Architects, who alsodesigned the interior, the fixtures and fittings, the groundsand, importantly for a Dutch college, bicycle parking. In addition, DMV architects supported the Amstelveen municipality in managing the project throughout construction.

Image Courtesy © DMV architects

  • Architects: DMV architects
  • Project: Amstelveen College
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: DMV architects
  • Software used: AUTOCAD & REVIT
  • Client Name: Municipality Amstelveen
  • Contributing staff: Edwin Meyer Viol, René van Zoeren, Nicole Rickert, Martin Slegers
  • New GFA: 13,200 m2
  • Completion: Dec. 2012

Cost of work excluding VAT

  • Construction costs: €9,900,000
  • E-installations: €2,146,000
  • Mechanical installations: €1,352,000

Paris public housing agency in France by Chartier Dalix and Avenier Cornejo

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: Chartier Dalix and Avenier Cornejo

The new RIVP (Paris public housing agency) building houses three services: a hostel for immigrants, a hostel for young workers, a 66 place day-care on the ground floor, as well as communal facilities. Located in Paris’ 20th arrondissement, just beyond the beltway, it is both Parisian and Lilasian. The building’s almost unique location in Paris makes it a concrete symbol of the reconnection between the two areas.

Image Courtesy © Samuel Lehuédé

House under the Oaks in Eichgraben, Austria by juri troy architects

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: juri troy architects

The house under the oaks is a low budget passive house concept developed for an Austrian family. With a minimum footprint and a wide outstretching wooden box on six columns it offers a living area of about 100 m2 on a plot of 913m2. The whole structure was done in prefabricated timber with ecological wood wool insulation of up to 60 cm.

Image Courtesy © juri troy architects

Ecork Hotel in Évora, PORTUGAL by JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO

Ecork is a Hotel in Évora , Portugal , with a spa , health club , gym, restaurant , bar , conference rooms , outdoor pool and 56 bungalows .

Built on a set of cork and olive trees, the general plan is inspired in the Medieval villages of the Alentejo, where it was common to find a main complex ( Castle ) and several white buildings around it .

Image Courtesy © FG + SG

  • Architects: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO
  • Project: Ecork Hotel
  • Location: Évora, PORTUGAL
  • Photography: FG + SG
  • Software used: Autocad
  • Area: 6300 m2
  • Design time: November 2008
  • Complition time: May 2013
  • Interior Design and Decoration: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO
  • Civil engineer: NEWTON, Consultores de Engenharia
  • Mechanics Engineer: ENES.COORD

WORKSHOP for Everlane in NYC by The Principals

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: The Principals

Building on their interactive research projects, The Principals have designed an analog interactive space for the clothing brand EVERLANE entitled Workshop. Located at 74 Gansevoort St. in the Meatpacking District of NYC, Workshop was designed as an adaptive space and is part of Everlane’s “Not a Shop” series started this past summer. Selling clothes only online, the space serves as a physical manifestation of their primarily digital presence; replacing coded interaction with physical interaction.

Image Courtesy © The Principals

  • Architects: The Principals
  • Project: WORKSHOP for Everlane
  • Location: NYC, U.S.A
  • Photography: The Principals
  • Software used: Rhino, AutoCAD and Solidworks
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy