Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

CASA VEINTIUNO in GUADALAJARA, MEXICO by HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

 
January 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

The house is located in a conventional land inside a gated community, west of Guadalajara’s metropolitan area. Is has a north orientation towards the street and south on the back, leaving a free area on the side facing west.

The project begins at the idea of making a house with the minimum ofwalls to feel it completely transparent and openfrom the entry. We decided to make a big hole inside that takes back the old spanish patio, being the protagonist of the residence.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

  • Architects: HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS
  • Project: CASA VEINTIUNO
  • Location: GUADALAJARA, MEXICO
  • Photography: CARLOS DÍAZ CORONA
  • PROJECT YEAR: 2009
  • CONSTRUCTION YEAR: 2010-2012
  • TEAM: ARQ. ALEJANDRO APONTE GÓMEZ, ARQ. ROBERTO PEÑA RODRÍGUEZ
  • AREA: 541 M2
  • Software used: Sketchup, Autocad and 3DS max.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The formal concept is based on a blind volume, theprivate part, and an open volume, which are interrelated through this large central void. The house appears as a white solid body in second level and an obscurer lower body. A Piacentina stone covered wall confines the house all the way through the north-south axis; it doesn’t touch the slab, thus the second level seems to float above the ground floor.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

A concrete body is secured to the front and borders, along with a wooden wall,the entrance vestibule. This wooden wall was rotatedto vent the entry, make a garden in the vestibule and reduce circulation area inside while giving some chaos when coming into the house.

The entry area is a generous foyer, the visitor is greeted by the great void that connects the three levels, a glass roof with a metal lattice was placedand opens mechanically to enjoy natural light inside.  In this manner, we bring in a garden into the home.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

Vegetation is extremely protagonist, in this central area a punctual tree is located upon apound and an indoor green wall runs along the boundary wall from the vestibule and finishes with a piece of glass and vinyl madeby the artist Jorge Méndez Blake to give continuity to the vegetation in a more conceptual way.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The house was developed contained only by the side walls and in the center lies a concrete volume to separate the kitchen and the family room from other spaces but at the same time it gives service to the dining-living and terrace area.The kitchen doors can be opened to create a small deckthat ends in a Thunbergias wall. With the same idea of transparency, the residence is designed as an open space, the terraceintegrates with the living. The glass doors slide and hide behind a concrete wall that fold and shapes the fireplace.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The inner patio also contains the only vertical circulation, a ladder that isconceived in a very subtle way, it seems to float in the center of the vacuum with a central beam and glass railing. The metal planter forms the poundand merges with the piece of art and basement walls; the idea is that the few elements, weaves and ties up horizontally and vertically along the house.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The garage entry is through the basement. The circulation area in this level was painted gray to manifest the duality between light and dark; when going up the ladder the dichotomy is emphasized discovering light anddirects the view to the green areas.  In the basement level, there is alarge game room, containing a bar, pool table and a TV area for entertaining. It is a space designed for big gatherings without interfering with the home privacy. Also on this level, the service area and laundry are located unfolding towards a void.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The bedrooms are placed on the second level;a single corridor links all the rooms to optimize the circulation areas, in the center thereis a wooden wall that hides the linen closet. At the front there are two bedrooms with a common bathroom area but each has its own closet area. To the north, there is a bedroom with its own bathroom and wardrobe and the master bedroom, a generous space overlooking the garden. The dressing and closet areas surrounds the shower, tub, toilet and sink. The roof of this zone is higher to give the feeling of spaciousness and receive natural light from above.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The house is made with few materials, concrete walls in some volumes, plastered walls, Piacentina stone and Cumarú wood in some coverings. The carpentry was made inparota with horizontal wood grains to producea dramatic use of this extraordinary wood. The house wouldn’t have muchfurniture; therefore some elements were incorporated to the architecture, one of them being the sideboard, a high gloss white wooden body, whose modulation is related to the stone covering.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

The ground floor windows are frameless to make the inside out communication much more transparent. The terrace deck unfolds and forms a bar in a very subtle way. The cover is a steel structure and lattice with glass on top, which allows having the doors open in rainy season while protectingthe large terrace. At the back some trees were placed to finish the view while giving privacy to the house.

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

Image Courtesy © CARLOS DÍAZ CORONA

Image Courtesy © HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

Image Courtesy © HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

Image Courtesy © HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

Image Courtesy © HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

Image Courtesy © HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

Image Courtesy © HERNÁNDEZ SILVA ARQUITECTOS

Related posts:

Tags: ,

Categories: 3dS Max, Autocad, House, sketch up

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy