Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Old Market Library in Bangkok, Thailand by TYIN tegnestue Architects

 
January 10th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: TYIN tegnestue Architects

The Old Market Library is built in a 100-year-old market building. The section for the library measures 3×9 metres internally, with a back yard facing a small canal. The roof and the walls were in very poor condition, and consequently any new element had to be self-supporting.

Image Courtesy © Pasi Aalto

  • Architects: TYIN tegnestue Architects ( Kasama Yamtree, Pasi Aalto, Andreas Grontvedt Gjertsen, Yashar Hanstad, Magnus Henriksen, Erlend Bauck Sole )
  • Project: Old Market Library
  • Location: Bangkok, Thailand
  • Photography: Pasi Aalto
  • Client: Old Market Community
  • Project: Community house
  • Cost: 27 000 NOK / 3 600 EUR
  • Building period: March 2009 – May 2009
  • Area: 58,48 m2
  • Built by: TYIN tegnestue and the Min Buri community
  • Collaborator: CASE Studio Architects

Image Courtesy © Pasi Aalto

One of the main challenges for the community is the annual flooding during the rainy season. In this period the water can raise to around 50cm above floor level. Retaining the water would be very challenging and the solution was to elevate the calmer zones above the maximum flood level. This ensured that the library was usable throughout the flooded period.

Image Courtesy © Pasi Aalto

Because of the height of the ceiling in the main room, there was an opportunity to construct an intimate loft space. The library is divided into two zones along its length; one side lets you move through the building along the bookshelves, while the other side is for reading and other passive activities.

Image Courtesy © Pasi Aalto

Beyond the main room is a smaller space, the study. An old toilet in the corner was removed and has become a home for a small tree, which hopefully will have good fertilization in the years to come. In the back yard a pergola was constructed to protect against the blazing sun.

Image Courtesy © Pasi Aalto

In this project it was important for us to use local and reused materials, which were already available to the community. The bookshelves are made of wooden boxes from one of CASE’s earlier projects, while the cladding was assembled using old and decayed wooden pieces found in the immediate surroundings. The internal structure demanded a higher quality wood that had to be trusted to take the specific loads and span certain distances. These materials were bought at the local second hand wood shop.

Image Courtesy © Pasi Aalto

The commercial centre of the Min Buri Market had already moved across the canal due to a fire in the late nineties. As the years have past by the community has diminished from a lively origo into an almost slum-like area. The land rights are uncertain and partly because of this the inhabitants are reluctant to invest in their homes.

Image Courtesy © Pasi Aalto

For this project to be successful it was important to involve the inhabitants actively throughout the whole process, from inception to completion. Initially we mapped the needs within the community by holding regular meetings. These meeting ranged from drawing and building models, to even clearing garbage. As part of a survey we interviewed people in the area about their views on the community, its past, present and future. Aside from introducing ourselves to the community we wanted a deeper understanding of the situation that they lived in.

Image Courtesy © Pasi Aalto

It wasn’t always easy getting everyone involved, especially the adults. However when the project became more tangible this completely changed. We soon had a regular group that worked with us every day. They began to develop an attachment to the library, a sense of achievement and pride; something we feel was a premise for the library to function in the long term.

Image Courtesy © Pasi Aalto

For TYIN, this project wasn’t only about the refurbishment of the old Market Library; it was also to strengthen the passion in the neighbourhood. The refurbishment was a demonstration of what can be achieved by the inhabitants themselves, through own initiative, using local inexpensive materials and their own knowledge.

Image Courtesy © Pasi Aalto

Image Courtesy © Pasi Aalto

Image Courtesy © Pasi Aalto

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Image Courtesy © TYIN tegnestue Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: Library, Market

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy