Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House Workshop in Prihueico Lake, Chile by Schmidt Architects Associates

January 17th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Schmidt Architects Associates 

The brief from this young couple was to design both living accommodation and studio space for sculpture & painting. Located in a millenary old forest of towering trees, on the shores of Lake Pirihueico in the south of Chile.

The proposal was to make a brightly lit and welcoming refuge, which inhabits the rough nature of its environment, enjoying this from within a core which maintains its distance, but at the same time both integrates with and emphasizes its surroundings. Formally it assimilates the vernacular architecture of the south, with large (overhanging??) roofs and simple rounded geometric volumes roughened?? through the ageing of the timber. The building form is not willful given the wet summers and extremely snow filled winters experienced by this remote lake set amongst the foothills of the Andes, but at the same time it contributes to the fantastic existing nature of the place.

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

  • Architects: Schmidt Architects Associates
  • Project: House Workshop
  • Location: Prihueico Lake, Chile
  • Structural Engineer: Enzo Valladares
  • Site area: 40 hectares.
  • Built area: 95m2
  • Project date: 2006
  • Construction date: 2007
  • Principal materials: Structural oak columns/beams
  • External envelope: Glazing, tongue and groove pine
  • Internal: Cladding pine joinery
  • Roof: Galvanized sheet

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

The project thus is proposed as an hermetic container housing a large studio space which enjoys the two important windows facing east, the first is a split which follows the access ramp to the studio, where on rainy days water falling from the main roof runs down blurring the surrounding countryside. This same window, once in the studio, frames the tree trunks and the lake in between like a painting. The other is a skylight which opens to the east to illuminate the main space from very early on in the day.

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

The other living spaces are a small bedroom and bathroom which due to their location enjoy the countryside only through the heart of the project, the workshop. Privacy, when necessary, is achieved using a sliding door.

The only physical connection with the exterior is by means of a wall which stops to become a terrace, the reason for this being that there are very few days when one can directly enjoy nature hence it was deemed unnecessary to make a space specifically for this, created by opening the workshop on sunny days only.

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

Image Courtesy © Schmidt Architects Associates

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy