Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

New Jiangwan Ecological Exhibition Center in Shanghai, China by Pu Miao Architecture

January 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Pu Miao Architecture

On the north edge of Shanghai city, an isolated wetland of about 10 hectares has remained undisturbed for several decades. Now it becomes a nature reserve and a part of the park system of New Jiangwan City, a new town developed around the wetland. Since the fragile ecological system can only afford guided tours of small groups, it is necessary to establish an exhibition observation center at its west side for the public to use. In the architect’s long-term plan, two elevated walkways will radiate from the Center into the reserve so the entire area will be accessible to the public.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, The street-side elevation (west elevation) looks like a small hill covered by trees.

  • Architects: Pu Miao Architecture
  • Project: New Jiangwan Ecological Exhibition Center
  • Location: Shanghai, China
  • Software used: Autocad
  • Project Period: 2004-2005
  • Site Area: 2,420 square meters
  • Floor Area: 362 square meters
  • Client: Shanghai Chengtou (Division for New Jiangwan City)
  • Concepts of exhibition: Pu Miao (Design Architect), Shanghai Landscape Architecture Design Institute (Architect of Record)
  • Landscape: Zhuang Wei (Shanghai Landscape Architecture Design Institute, same below)
  • Structure: Xu Man, Chen Yan, Zhang Yewei
  • Plumbing: Ru Wenmei
  • Electrical Engineering: Zhou Leyan
  • HVAC: Yi Haifeng
  • Exhibition design: Shen Haopeng Design Studio

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, The cantilevered deck in the east elevation

Three Design Concepts

Breaking the “Black Box”  Considering the unique characters of the exhibits, the design breaks away from the “black box” stereotype of museum design, making live species and outdoor natural environment the main exhibits. Rising two stories high, a semi-underwater window nearly 13 meters long shows a complete section of the wetland from its bottom and water body to its shore. The sunken courtyard outside of the west wall on the second floor displays through a window live plants typical in the wetland. Five cameras are installed across the reserve. Visitors can see real-time images anywhere in the reserve by pointing a laser pointer to the corresponding area of a model on the first floor.  Finally, the observation deck on the roof affords visitors a direct, panoramic view of the wetland. A cantilevered observation deck extends 7.5 meters into the wetland to allow visitors a closer look of the tree tops and birds.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, The middle part of the wetland-side elevation (east elevation)

Gradual Revelation  The design borrows the idea of “gradual revelation” from traditional Chinese architecture to create a sense of mystery so that visitors will treasure the reserve even more. To people on the street the building appears as a small hill with many trees, blocking views further into the reserve. After walking downwards into the half-buried first floor, visitors are attracted to the underwater window which makes people temporarily forget what happen above the water surface. On the second floor, a layer of metal mesh (to be covered with ivy) hangs outside of the glass wall facing the reserve. In addition, a layer of film is glued on the glass wall to show historic maps of Jiangwan. Only after the visitors climb onto the roof deck, the scenery of the reserve fully reveals itself to them. People can then return to the entry plaza through a path on the slope of the man-made hill.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, The observation decks on the roof

Green Architecture  Because this reserve will become a tiny oasis within a dense city, the project should consume as little as possible the green area and, ideally, should increase the greenery. Accordingly, the west side of the building is covered with earth and plants similar to those in the reserve. On the east elevation, a green mesh shields the building too. Considering the fact that the building occupies the former site of a house, this design actually increases the total amount of planted area. The earth shelter design also improves the energy conservation of the structure. Plus, openable windows on the first and roof levels will allow passive ventilation during the mild weathers.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, Windows to observe live plant specimens on the west side of the second-floor Exhibition

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, The maps and bird specimens on the glass curtain wall along the east side of the second-floor

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, Vertical penetration between the exhibition spaces on the first and the second floors.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, From the Entrance looking toward the underwater windows in the first-floor Exhibition

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, Shaded and downward entrance suggests entering “another world”.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, From the cantilevered deck on the roof looking toward the stair tower.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, Details of the map, bird specimens, and outdoor metal mesh at the second-floor glass curtain wall.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, From the south end of the second-floor Exhibition looking north.

Image Courtesy © Pu Miao Architecture, Details of the east elevation at night

Image Courtesy © Pu Miao Architecture

Image Courtesy © Pu Miao Architecture

Image Courtesy © Pu Miao Architecture

Image Courtesy © Pu Miao Architecture

Image Courtesy © Pu Miao Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Autocad, Exhibition Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy