Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Museum De Fundatie in Zwolle, Netherlands by Bierman Henket architecten

 
January 29th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Bierman Henket architecten

Museum De Fundatie in Zwolle, situated on the border between the mediaeval city centre and the open 19th century parkland with its canals, has been extended with a spectacular volume on the roof of the former Palace of Justice.

The courthouse on Blijmarkt was designed by the architect Eduard Louis de Coninck in 1938 in the neo-classical style. De Coninck intended this style of architecture to symbolise the unity in the legislation of the new kingdom. The building has a double symmetry with a monumental entrance and a central entrance hall extending over two floors.

Image Courtesy © Joep Jacobs

  • Architects: Bierman Henket architecten
  • Project: Museum De Fundatie
  • Location: Zwolle, Netherlands
  • Photography: Joep Jacobs
  • Design: 2010
  • Completion: 2013
  • Client: Museum De Fundatie / Gemeente Zwolle
  • Consultants: ABT adviesbureau voor bouwtechniek, Huisman &, Van Muijen, Climatic Design, Consult, Bremen Bouwadviseurs
  • Contractor: BAM Oost

Image Courtesy © Joep Jacobs

On the city side the free-standing building is slightly recessed in relation to the unbroken, mediaeval façade of Blijmarkt. Together with the classical façade structure of a tympanum on Corinthian columns, this gives the building a solitary character. The building is also free-standing on the canal side, in the green zone of Potgietersingel. The canals were laid out as a public park in the English landscape style in the second half of the 19th century, following the demolition of the city walls.

Image Courtesy © Joep Jacobs

Due to its location the building became a link between two distinct worlds: one an inward-orientated, mediaeval, fortified city with a compact and static character and the other a 19th century park with an outward-orientated, dynamic character.

In 1977 the building ceased to function as a Palace of Justice and it was converted into offices for the Rijksplanologische Dienst, the government planning department. A mezzanine was constructed in the two high court rooms. Since 2005, following internal renovation by architect Gunnar Daan, the building has been the home of Museum De Fundatie.

Image Courtesy © Joep Jacobs

The museum has an extraordinary collection including works by Rembrandt, Saenredam, Turner, Monet, Rodin, Van Gogh, Mondrian and Van der Leck. In addition, the museum organises modest, but much discussed exhibitions. Under Ralph Keuning’s directorship these temporary exhibitions became so successful that extension of the museum became unavoidable. Despite the inherent problems of extending the palace in the historical city centre, the museum resisted the temptation to abandon this national monument and opted to extend it.

Image Courtesy © Joep Jacobs

Bierman Henket architecten designed the extension of the former courthouse in 2010. Architect Hubert-Jan Henket succeeded in persuading the client not to add an extension next to the existing building: this would have destroyed its solitary and symmetrical character. An underground extension proved spatially too complicated. Instead Henket designed an extension with an autonomous volume on top of the monumental building.

Image Courtesy © Joep Jacobs

In the same way that the Palace of Justice links two worlds in a horizontal direction, Henket couples the classical, static building with the fluid dynamics of a contemporary extension in a vertical direction. The superstructure, just like the substructure, is symmetrical in two directions, but the shape rather resembles a rugby ball. Together, the two totally-different volumes form a new urban entity. There are also two contrasting interpretations in the interior: the classical succession of rectangular museum halls below versus the fluid, open spaces in the elliptical volume above.

Image Courtesy © Joep Jacobs

Right from the outset, both the Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, the department responsible for the preservation of monuments and historical buildings, and local conservation societies were enthusiastic about the radical concept for the expansion. Under the motto preservation through development the customary debates and public inquiry procedures were considerably shortened. Planning permission was granted in record time.

Image Courtesy © Joep Jacobs

Straight through the existing building, eight steel columns stand on eight individual foundations. The columns support the new extension – with two exhibition floors that total 1,000 m2. So, structurally and architecturally, the extension is independent of the old building. The extension – also called the Art Cloud – is clad with 55,000 three-dimensional ceramic elements produced by Koninklijke Tichelaar in Makkum. Together, the mixed blue-and-white glazed tiles measuring 20×20 cm and 10×10 cm, form a subtle surface which, depending on the weather, merges into the heavens. On the northern side daylight floods into the two, new exhibition floors through a large, glazed pane in the tiled superstructure. Inside, visitors have a panoramic view of the city.

Image Courtesy © Joep Jacobs

With the extension, the original central entrance hall has been carried through as an atrium where the two museological worlds converge. A glass lift in the atrium conveys visitors to the various floors. The stairways are located on the outer part of the floors. In the old building they are stately and straight, in the new development they are flowingly curved. A glass passageway runs between the existing building and the extension − where new and old meet. On the one side visitors look into the atrium and on the other they have a view of the city and the underside of the tiled extension. With its aim of presenting contemporary and old art in one building – Museum De Fundatie now has a new, truly-unique identity.

Image Courtesy © Joep Jacobs

Image Courtesy © Joep Jacobs

Image Courtesy © Joep Jacobs

Image Courtesy © Joep Jacobs

Image Courtesy © Joep Jacobs

Image Courtesy © Bierman Henket architecten

Image Courtesy © Bierman Henket architecten

Image Courtesy © Bierman Henket architecten

Image Courtesy © Bierman Henket architecten

Image Courtesy © Bierman Henket architecten

Related posts:

Tags: ,

Category: Museum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy