Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

New University Library in Cayenne, French Guiana by rh+ architecture

February 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: rh+ architecture

A coordinating facility, open to the University 
The building of the University Library, located at the heart of the Guyanese University Campus has to be a driving force within the University and contribute to its regional radiance. It is a structuring facility for all the buildings that constitute the Guyanese University Campus : its vocation is to gather books and readers in a unique place dedicated to knowledge, an open and generous place within the University

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

  • Architects: rh+ architecture
  • Project: New University Library
  • Location: Cayenne, French Guiana
  • Photography: Jean-Michel André + Jonathan Cacchia
  • Project owner: Rectorat de Guyane
  • Cost: 5,3 M € HT
  • Net surface: 2 143 m²
  • Delivery: December 2013

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

Project team

  • Architect representative: rh+ architecture
  • Architect partner: ARA – Jocelin Ho-Tin-Noé
  • In charge of the construction: Anaïs Durand
  • Eng. Structure: Technopôle Martinique / SODETEC
  • Eng. Fluid: Louis Choulet
  • Eng. HQE: Solener
  • Eng. Acoustic: Rémi Raskin
  • Eng. Wood: Sylva Conseil

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

It is about providing a cultural and documentary service of quality and also materialise the image of the regional community, therefore one of the main issues is to give to the building of the University Library a physical, social and symbolic identity that will impact the one of the neighbourhood and of the city.

Our aim is to give to this unique building for its program and its central position, a proper architecture – identifiable by its volumetry and its uses – combined to an opening upon the whole University.

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia


A gallery around the building and at the heart of the University
The main architectural choice is the creation of an open peripheral space : unlike a construction cast in one piece with no dialogue with the surrounding, the building is wrapped up with a peripheral space of variable dimensions called “gallery” or peristyle. This gallery is an open space, a place where the students meet and pass through, an extra room between inside and outside, sheltered from sun and rain.

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

Additional wealth, the peristyle forms a place to exchange, a public space taken over – and even “the space for the public” – which connects the library to the rest of the University : the library is a place for studying that is not cut off from the rest of the world, all it takes to see the life of the University Campus is to look up when sitting at a reading table and have a look at the traffic and motions in the gallery. This one is made of a filter : a slope of wooden lace carefully placed around a concrete core.

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

The wooden filter allows :
• to open the building upon the whole University,
• to provide an extra collective space, a transitional space for stimulating sociability,
• to bring dim light inside the building,
• to offer a building of great unity and create a landmark on the University Campus.

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia


The construction industry in general, is a field highly consumer for the primary resources (water, energy, raw material) and great waste producer. Our thought has naturally been brought towards an Amazonian Environmental Quality process, version of the High Environmental Quality certification (HQE®) in tropical and subtropical countries.

The aim is to minimise, during its whole lifespan, how much the building will impact its external environment and the users who will live there during several generations. It aims at reducing at most the consequences of a construction over :

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

• The user :
Internal pollution: paints, solvent, use of noxious materials ;
Health quality: water, indoor air quality, residual humidity, … ;
Physiological well-being: hygrothermic, acoustic, visual, olfactory comfort ;
Psychological comfort ;

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

The environment : 
Close: soil pollution (construction site, deconstruction) and water pollution (construction site, waste) ; visual, sound,       olfactory,  Climate impact ;
Regional: air pollution ; electricity produced by thermal power station (CO2, NOx, SO2) ;
International: greenhouse effect ; ozone layer (refrigerants from the air conditioning).

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

The main goal for a library is to be able to read comfortably and, beyond the comfort given by the furniture planning, the essential following criteria have to be taken into account :

The thermal comfort 
The sun protection of the building rests on the principle of the double-skin façade. All the facades and particularly the W/E facades are protected by this wooden filter that forms a very effective brise soleil, a second roof protects the programmatic heart from the solar radius very intense in Guyana (proximity of the Equator).

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

The visual comfort 
It is a decisive condition : it consists in providing a diffuse light into the room so that any angle with which one takes a book, there are no embarrassing reflections.

The project offers a gentle and enveloping light, as a result of the many openings spread over the facade : the generous light first filteres by the wooden skin is then released in a homogeneous manner inside the building.

With the same logic, the artificial light is regularly distributed in order to avoid any brutal dazzling light or source of reflections and backlighting.

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

The acoustic comfort 
By implementation of absorbing materials : soundproof ceiling, plaster wall lining for sound insulation of the Mezzanine and the training / exhibition rooms, etc, offer inside calm inviting concentration.

Image Courtesy © Jean-Michel André + Jonathan Cacchia

The library is considered as an open space, with wide reception spaces, diverse reading and research spaces and the possibility of lending books. It is also a facility that combines traditional documentation and modern technologies.

The building is composed of 2 parts : one that receives the public and one reserved for administration and its technical rooms.
The spaces dedicated to the public are located on the ground floor and on the mezzanine ; the ones for the administration on the ground floor and the upper level.

Image Courtesy © rh+ architecture

Patios and rifts mark this dissociation and improve the lighting at the centre of the building.

At the different levels there are : 
On the ground floor 
Once coming through the gallery – true threshold – the library is reached through a double door entrance space open on a wide entrance hall.

Image Courtesy © rh+ architecture

Into the hall there are : a waiting area, a reception desk, and in the back the sanitaries (the central position of this desk allows to control at a distance away from the reading room).

After going through the access control, the visitor directly reaches the lending desk, the press room, or the temporary exhibition space.

The documentary room largely extends in the whole space located behind the reception desk and the temporary exhibition space.

Image Courtesy © rh+ architecture

Two patios have been set up in order to bring natural light at the core of the building between the public part and the administrative part, and also in anticipation of an extension requested in the program. The central patio therefore becomes the heart of the connection element organised in a thematic garden.

Image Courtesy © rh+ architecture

On the upper floor 
For the public part on the mezzanine there are :
In the documentary room, spaces dedicated to individual consultation : individual work cubicles and research networks ; reachable directly from the large central staircase or from a smaller staircase on the side. This configuration offers privileged workplaces that have a clear view over the large room located below.

A “box” or an autonomous volume that contains the multimedia training room on one side and the exhibition room on the other. The latter is also reachable from a staircase that gives onto the entrance hall.

The entrance to the administrative part is direct from the ground floor, taking the elevator or stairs located on the side of the patio. The offices and the common premises are divided on both sides of the staircase ; they all benefit from natural lighting and views outside and to the patio.

Related posts:

Tags: ,

Categories: Library, University

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy