Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ICE CUBE in Paris, FRANCE by HOLDUP Architecture

 
February 13th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HOLDUP Architecture

EXPECTATIONS

‘HIDDEN IN A PEACEFUL COURTYARD OF CENTRAL PARIS, THIS STUDIO APARTMENT STRICTLY ACCOMMODATES WHAT’S NECESSARY TO GET AN URBAN FEEL OF THE WORLD MOST DENSE CITY.’

Image Courtesy © The Judge

  • Architects: HOLDUP Architecture
  • Project: ICE CUBE
  • Location: Paris, FRANCE
  • Photography: The Judge
  • FLOOR AREA . 20sqm
  • STATUS . Built !
  • COMPLETION . June 2012
  • BUDGET . Undisclosed
  • CONDITION . Self-employed

Image Courtesy © The Judge

Used as a “pied-a-terre” by the owner (actually myself), the place regularly offers shelter to foreign creative friends during short-term visits. Consequently, the design was expected to meet international standards in terms of usability, readability or comfort, and also occasionally bear intense use.

Image Courtesy © The Judge

KNOW-HOW

‘CONSIDERING THE PRETTY LIMITED FLOOR AREA, THE IDEA WAS TO DEVELOP A BESPOKE VOLUME ABLE TO CONTAIN ALL REQUIRED EQUIPMENTS IN A SINGLE DESIGN, AND LEAVE THE REMAINING SPACE FREE OF ANY BUILT-IN STRUCTURE.’

Image Courtesy © The Judge

The aforementioned volume came to be a massive cube actually composed of several sub-volumes. Kitchen, wardrobe, bathroom, laundry,… everything fits in!

Despite the relative obviousness in this arrangement of functions, the extreme efficiency of the cube came out after having tested and detailed all possible combination. The rigorous approach proved that option to be the most compact and cost-effective ; moreover every detail was meant to facilitate workers’ building process within the tiny space.

ATMOSPHERE

‘ TAKING ADVANTAGE OF 3 WIDE OPENINGS TOWARDS THE SHARED GARDEN, A PARTICULAR CARE WAS GIVEN TO THE SO-CALLED ICE CUBE’S CUTS AND MATERIALS.’

Image Courtesy © The Judge

The recess of the kitchen allows natural light to pass through and free the view from any obstacle. Then, slick materials were specifically picked for their reflective ability – acrylic resin, varnished wood, steel and glass – letting sun beams bounce to light up the entire volume. To underline the brightness of the white cube, natural materials cover the main surfaces, from the rustic wood flooring to a revealed raw stone wall. Besides, nature is ubiquitous, with the presence of lush plants in and outdoor creating an “urban jungle feel”!

Related posts:

Tags: ,

Categories: Apartments, Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy