Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bus Station Canopy in Aarau, Switzerland by Vehovar & Jauslin Architektur

 
February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Vehovar & Jauslin Architektur 

As the central public transport hub for the entire region, the train station in Aarau serves as a point of departure, arrival and transfer for more than 40,000 train and bus travelers every day. Due to assorted small structures, street furniture, art objects and planters that had gathered over time, the station forecourt was barely still perceived as a public open space. Bahnhofstrasse, the street leading to the train station, was a spatially defining axis dominated by car traffic, thus cutting the space off from the surroundings. That is why a new station forecourt with a bus terminal and optimized public access was also envisaged along with construction of the new train station. After lengthy preparatory work in close dialogue with various interest groups, the Aarau populace approved the project with an overwhelming majority in 2009.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

  • Architects: Vehovar & Jauslin Architektur
  • Project: Bus Station Canopy
  • Location: Aarau, Switzerland
  • Photography: Mensur Zulji, Niklaus Spoerri
  • Design & Planning: 2004–2012
  • Construction: 2011–2014
  • Area: 8,806 m²
  • Underground Area: 1,062 m²
  • Covered Area: 1,070 m²
  • Air Volume: One air chamber with 1,810 m³
  • Roof Edge Lengths, clamped: 500 m
  • Support Air: Energy-saving recirculating air technology with condensation drying, Summer operation with 300 Pa, Winter operation with up to 850 PA
  • Cushions: 6 airtight, structurally coupled membrane panels made of ETFE (clear and blue)
  • Cable Nets: 8 and 12 mm stranded ropes, total of 3.76 km
  • Weight of Steel Structure: 87 t
  • Bus Station Roof: City of Aarau, Municipal Building Department
  • Train Station Forecourt: City of Aarau, Municipal Building Department Canton of Aargau, Department of Construction Traffic and Environment.
  • General Planning, Civil Engineering: suisseplan Ingenieure AG, Aarau (CH)
  • Structural Engineering for Roof : formTL ingenieure für tragwerk und leichtbau GmbH, Radolfzell (DE)
  • Lighting Design: Atelier Derrer, Zurich (CH)
  • Pattern Design: Vehovar & Jauslin Architektur AG, Zurich (CH) in collaboration withPaolo Monaco, visual designer, Zurich (CH)
  • Electrical Engineering: HEFTI. HESS. MARTIGNONI. Aarau AG, Aarau (CH) Adrian Bühler, Phillip Woodtli, Marco Andrist
  • Wind Tunnel Testing: Wacker Ingenieure, Birkenfeld (DE)

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

 Tidying Up Traffic

A central bus station on the forecourt now concentrates all the buses to the south of Bahnhofstrasse. As a result, it was possible to reconfigure the traffic situation in the immediate environs. The most striking change is the relocation of the access ramp for the train station’s parking garage. Now that it has been moved to Poststrasse, it no longer cuts through the square in front of the station, thus enabling a spacious and orderly urban space.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

Together with the Aarau general planner suisseplan AG, the Zurich architecture firm of Vehovar & Jauslin has drawn up a project that essentially consists of four areas: the underground Einstein Passage, the adjacent Hächler Hall, the train station forecourt and the bus station with its impressive canopy.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

Einstein Passage

The formerly unattractive and poorly illuminated pedestrian underpass was an important connection between the train station, on the one side, and the city center and the cantonal school on the other. Fresh materials and new uses ensure that the tunnel feels safe and comfortable for the numerous commuters and passers-by, despite insufficient daylight.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The highlight of the new Einstein Passage is surely the interactive light installation Gravity, which the architects developed together with lighting designer Rolf Derrer. The underpass is illuminated by continually changing colorful letters and multilayered patterns. Special sensors register the movements of the pedestrians, enabling the light show to change, depending on the season, weather and time of day, thanks to artificial intelligence. So this functional passageway becomes a poetic, traversable film that presents a new and surprising appearance every time as it accompanies the passers-by on their way.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

Hächler Hall

Until now, the underground hall was a rather unfriendly and dismal space that people preferably avoided. The wall relief, created by the well-known artist Peter Hächler in the 1970s, could no longer hold its own as an artwork in the run-down surroundings.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The restoration carried out within the existing spatial proportions transformed the hall into a pleasant passageway and space to linger. Pairs of new columns, which were structurally necessary, form gondola-like benches that are clad in warm red. Neutral colors and a light-colored floor frame the expertly refurbished relief. General planner Markus Goldenberger from suisseplan explains that emphasis was placed on creating a high-quality impression despite using affordable materials. The closely spaced round light fixtures also bestow the space with more the character of a lobby than that of an underpass.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The Station Forecourt

As part of the reorganization, the forecourt of the train station was completely redeveloped. The result is an orderly, open square with a bus station at its center. The buildings that were once relegated to the periphery, and the train station itself, now have a new address on the station forecourt. And Hotel Aarauerhof is right in the midst of it. In this way, two compartmentalized areas are now joined to form the largest square in Aarau – an urban outdoor space that, because its area has nearly doubled in size, is now commensurate to its significance within the city.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The paving is as uniform and accessible as possible in order to fulfill the diverse requirements for a well-maintained and friendly station square. In this way, the forecourt becomes a single entity and also succeeds in integrating Bahnhofstrasse as part of the square.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The necessary furnishings with seating elements and garbage cans take the form of small islands in the space, which are highlighted at night with energy-saving LED lighting. The relaxed appearance prevents the now tidy place from immediately becoming cluttered again. The red, tulip-shaped seating elements are like refreshing bouquets of flowers that confer a feeling of spring even in cold and wet weather. As a result, the station forecourt invites you to linger and pause, acting as an urban counterpart to the cantonal school park.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

 Bus Station with an Impressive Roof

The image of the new station forecourt is unquestionably defined by the roof over the actual bus terminal, a canopy that the locals already affectionately call the “cloud.” Its organic shape with a clear view to the sky at its center originates from the desire to not place an upper limit on the square, but to welcome travelers in a friendly and bright environment. “From the beginning, we wanted to create a spatial atmosphere under the roof that resembles a clearing in the woods. “In order to greet the passengers in a bright and friendly environment, a very light, diaphanous material was selected,” explains architect Mateja Vehovar.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

We chose an air-supported membrane cushion made of the synthetic material ETFE. Such membrane roofs are not only easily designed in various forms, but are also extremely light, durable, weather-resistant and self-cleaning. The expansive cushion is held up from within by a freeform steel construction. An irregular network of steel cables across the outer surfaces gives form to the air cushion. The necessary utility lines for drainage, lighting, recirculating air and measurement technology run invisibly inside the construction.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

Thus the roof appears light and airy instead of looking like a technical installation. For all the materials used, we paid attention to the issue of sustainability. This also holds true for the air recirculation system. “Thanks to the excellent air tight quality of the cushion construction, the task of the ventilation system is nearly limited to solely adjusting the air pressure in the roof to suit the changing weather conditions,” explains Gerd Schmid from the Radolfzell engineering firm formTL, which was responsible for the structural and technical design of the roof.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

“Since it’s often foggy in the Central Plateau, the blue coloring of the upper membrane is meant to ensure that a bit of blue sky always floats above the buses,” says Vehovar. For the blue upper and clear lower membranes, the architects and designer Paolo Monaco together expressly developed slightly differing, seamless printed patterns. Their appearance, which is reminiscent of foam bubbles, makes it possible to allow the structure of the entire roof to be read from below and, at the same time, to provide shade and prevent the unwanted emission of direct artificial light into the night sky.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The roof exudes lightness and joy. Perhaps also because it responds so naturally to the light of the surroundings: Whether through the play of light and shadow, through the light reflections of its own lighting and the sun, or because passing clouds cast fleeting images upon the roof.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

The world’s largest membrane air cushion represents a unique mixture of functional, advanced technology and a varied, delightful play with people’s sensory perception. It is more than just a mere bus terminal, it is functional art in urban space – a landmark for Aarau.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

Image Courtesy © Mensur Zulji

Image Courtesy © Vehovar & Jauslin Architektur

Image Courtesy © Vehovar & Jauslin Architektur

Image Courtesy © Vehovar & Jauslin Architektur

Related posts:

Tags: ,

Category: Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy