Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Geilo center by arkitektgruppen cubus

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: arkitektgruppen cubus

Pedestrian street and Amphitheatre

1st price in the idea competition with subsequent design of streets and spaces for all Geilo focusing on common platforms and low car use.

In October 2013 the pedestrian shopping street and amphitheatre was completed as a result of the design Plan. Arkitektgruppen Cubus AS made the plan and was responsible for the detailed design and construction supervision of the facility.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

  • Architects: arkitektgruppen cubus
  • Project: Geilo center
  • Amphitheatre: Area approximately 1000m2. Finished 4th October 2013.
  • The pedestrian: Area 3 – 4000m2. Finished in October In 2012.  Little Castle RoadArea approximately 4000m2. Finished in October 2013.
  • Project Landscape: Axel Sømme.
  • Project Build: Cato Mørner .
  • Haltenbank as, Graphic Design: Truls Indrearne
  • Client: Hol Municipality.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Street-use plan should be to strengthen Geilo downtown’s attractiveness on several levels. Through the new plan strengthened availability and Geilo can be a vibrant downtown area for residents, cottage owners, tourists, young people, children and adults. The ability for maximum accessibility by train bus and car are unique to Geilo, and provides instead opportunities to develop into a “green ski destination ” and “National – village”.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The plan is based on the following main steps:

The Red Carpet: We want to make Geilo to a place one feel welcome. In the long drawn along the liberated city floor from Vesleslåttvegen to the church we laid a floor that welcomes everyone in both winter and summer. Ski tracks in dobbledance leads to the inner centre.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The Amfhie: The Mountain landscape brought into the city by establishing a continuous, rolling countryside carpet surrounded by mountains that connects the landscape from the train platform to the inner centre.

The amphitheatre is given a playful and rough design that also works as a major concert spot for 4000 people.
The amphitheatre is formed so that, for example. Snowboard competitions can be arranged in the centre of winter and BMX competitions in summer.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The design has provided a clear new identity and contributes brand Geilo as a distinct destination both nationally and internationally Interior, exterior, landscape, architecture and brand now appears in an overall coherent identity boost for the National Park village of Geilo.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The pedestrian area is approximately 400meters long. Under the middle part is a 2 floor-parking house is located with direct access to the amphitheatre and retail centre.

Most shops on the pedestrian plan are a renewed focus on small shops and sport shops.

The design is inspired by the surrounding nature.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The amphitheatre is emerging as a river valley between mirror images of Hallingsskarvet Mountain. The middle broken up into large rock surfaces as dry river ravines the amphitheatre and pedestrian is performed in two stone modular system overlap. The Amphie cover is a large bright flake, composed of 10 cm wide granite strips flexible to be shaped in the steep sections. Rough surface of the granite is used in all walking areas for applying a natural feeling unlike normal cities urban polished surfaces.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The pedestrian area is covered with dark granite.The mountainsides are built in Corte steel modules that lock the gravel masses.

Lighting columns inspired by tracks snow cannons. LED is used in all lighting, columns, cliffs and ski trails.

The fences are designed specifically for this project, and will withstand use as rails.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

ACO drainage project is designed with track from the national park’s five prim animals.

Rogue Trees are used in the amphitheatre. Turf from the mountain pastures in the valley is arranged in an amphitheatre under the Corte Mountains.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

The two lower mountains are opened as barley: toilet, access to parking the garage, and the event base.

The building walls are in corten steel similar to the rock face.

The buildings provide space for events associated with Skarverennet, riding events, fungus control, food festival etc.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

Related posts:

Categories: Amphitheater, Center, Street

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy