Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

HOUSE 1101 in Sant Cugat del Vallès, Barcelona by H ARQUITECTES

 
February 27th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: H ARQUITECTES

Not so many jobs begin like this one, with an owners’ list of wishes and hopes for their new home. A list much closer to the principles and values architects usually work with, often secretly, than the ordinary expectations of those couples facing this unknown challenge. Lists always full of good intentions but often incomplete. This was the start, loaded with responsibility, yet an excellent start.

Image Courtesy © Adria Goula

  • Architects: H ARQUITECTES
  • Project: HOUSE 1101
  • Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona
  • Photography: Adria Goula
  • Collaborators: Blai Cabrero Bosch, architect (HARQUITECTES), Carla Piñol Moreno, quantity surveyor (HARQUITECTES), Iñaki González de Mendiguchia Garmendia, quantity surveyor, DSM arquitectes (structural engineer) Àbac enginyers (insallations), Eliseu Guillamón / Pere Cabassa (landscape)
  • Project year: 2011-2013
  • Constructed surface: 323m2

Image Courtesy © Adria Goula

The plot, located in a residential area of Sant Cugat, near Barcelona, had enough good attributes to become the project main line. One of the main goals was to achieve a close and essential relationship between the house and the garden in such a way that they both became the extension of each other. All that, without falling into the unavoidable, often out of proportion, and so recurrent large glazed panels: they wanted walls, and we also did. A house with walls in a garden for an art collectors couple.

Image Courtesy © Adria Goula

For those reasons, from the right beginning, the proposal searches the balance between placing the maximum number of rooms on the ground floor yet keeping the garden free from masonry work volumes. This idea is developed through a volumetric composition shaped in three boxes spread throughout the garden, almost aligned and located in the plot northern side creating a wide outer zone facing south.

Image Courtesy © Adria Goula

The first box, to the east, houses the children’s area with three single bedrooms upstairs and a playroom on the ground floor. The second one, in the centre,accommodates the main room: the kitchen, a nearly 30square metre and 4metre high room dominated by a large fireplace. The third box, to the west, contains the parents’ zone, with the bedroom at the garden level and a high ceiling studio on the first floor.

Image Courtesy © Adria Goula

The spaces created between the three boxes are covered sheltering two different environments, open to the garden in north-south direction and can be closed with big folding windows. These spaces offer a very different atmosphere, much more related to the garden area than to the house. The first of these interstitial ambiences, between the children’s area and the kitchen, serves as entrance hall. The second one, bigger, between the parents’ zone and the kitchen, is the living room but not a conventional one: a green house during winter and a fresh porch in summer.

Image Courtesy © Adria Goula

The residence is all circled by the garden, the most part of it facing south. The corner (west), sharp-shaped, gathers the kitchen garden and a pond to bath in. In the north, the distance between the green fence and the house varies between 5 and 6metres and increases up to 9metres at the uncovered car parking place. This space is connected through a 3metres wide path, parallel to the east fence, with the main southern garden. The interstitial spaces of the house (entrance hall and living room) become connecting porches between the front and back gardens.

Image Courtesy © Adria Goula

About volumes, the house is composed of three brick masonry cubes of different heights set parallel to the back street. Although having several dimension windows that depend on their function, the cubes are predominantly massive. Besides, the interstitial areas between cubes, covered by a concrete slab and framed by folding wooden glass doors, are essentially ethereal. Actually, the space becomes an open porch when windows are folded back.

Image Courtesy © Adria Goula

According to its materiality, the house is built on double face brick load-bearing walls, using red masonry for the outer face while white painted inside; wooden window and door frames with traditional outer roller blinds as sunscreen when required.

The house is conditioned with a geothermal heat pump and an under floor heating system that slightly refreshes the house during summer, avoiding an air conditioned system to dehumidify.

Image Courtesy © Adria Goula

Image Courtesy © Adria Goula

Image Courtesy © Adria Goula

Image Courtesy © H ARQUITECTES

Image Courtesy © H ARQUITECTES

Image Courtesy © H ARQUITECTES

Image Courtesy © H ARQUITECTES

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy