Open side-bar Menu

Archive for February 28th, 2014

Station Rancour: holiday homes in renovated former carriages in Belgium by sabine schweigert

Friday, February 28th, 2014

Article source: sabine schweigert

Two carriages of the M2 train, which until 1990 regularly hauled passengers along the Belgian railway network, can now be found inside “Station Racour” (Belgium). Skilfully renovated and refurbished, while at the same time adhering to the styles, colours and finishes of the original structure, today the carriages take on a new role as two four-star holiday homes, each of approximately 60 square metres and accommodating a maximum of six people.

Image Courtesy © sabine schweigert

  • Architects: sabine schweigert
  • Project: Station Rancour: holiday homes in renovated former carriages
  • Location: Belgium


Friday, February 28th, 2014

Article source: Skidmore, Owings & Merrill LLP

Ten years ago, Mumbai’s Chhatrapati Shivaji International Airport welcomed six million passengers per year through its gates; today it serves nearly five times that number. With the city’s emergence as India’s financial capital and the country’s rapidly expanding and economically mobile middle class, the existing airport infrastructure proved unable to support the growing volume of domestic and global traffic, resulting in frequent delays. By orchestrating the complex web of passengers and planes into a design that feels intuitive and responds to the region’s rocketing growth, the new Terminal 2 asserts the airport’s place as a preeminent gateway to India.

Image courtesy of SOM; Photographer, Robert Polidori / © Mumbai International Airport Pvt. Ltd.

  • Architects: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Location: Mumbai, India
  • Photography: Robert Polidori
  • Client: GVK, Mumbai International Airport Pvt. Ltd.
  • Structural Engineer: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Architect and Engineer of Record: Larsen & Toubro Limited
  • MEP Engineer: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Cultural Design Collaboration: Abu Jani – Sandeep Khosla

4 Views in Winchester, UK by AR Design Studio

Friday, February 28th, 2014

Article source: AR Design Studio

Situated in a prominent location overlooking the city of Winchester and its beautiful surrounding countryside stands Four Views.This striking upside-down build contrasts with its conventional neighbours, displaying a flat overhanging roof, dark grey brick, cedar cladding and grey aluminium framed windows.

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: AR Design Studio  (Andy Ramus, Laura Locke)
  • Project: 4 Views
  • Location: Winchester, UK
  • Photography: Martin Gardner
  • Completion: February 2014

Hongcheng Office Building – Interior Design in Zheijang Province, China by Peter Ruge Architekten

Friday, February 28th, 2014

Article source: Peter Ruge Architekten

The Hongcheng skyscraper is located on the banks of the Qiantang River in the new administrative and business district of Hangzhou city and home to the offices of various companies.

Commissioned by the buildings owner, the brief called for a unified interior design throughout the common areas that included an upgrading of the main lobby, foyers, corridors and amenities.   The 3 story high entrance hall spans approximately 450 square meters to form the central reception, waiting and information area of the overall complex.

Image Courtesy © Jan Siefke

  • Architects: Peter Ruge Architekten
  • Project: Hongcheng Office Building – Interior Design
  • Location: Zheijang Province, China
  • Photography: Jan Siefke
  • Architect Team: Pysall Ruge – Peter Ruge, Kayoko Uchiyama, Matthias Matschewski
  • Client: Hongcheng Estate
  • Project Partner: DBH Stadtplanungs GmbH, Hangzhou, Prof. Wang Xiaosong, José Maria Cantalapiedra Alonso.
  • Brief: Corporate design for the main entrance hall, elevator lobbies, flooring and public facilities of the new Hongcheng high rise building.


  • 1st floor: 450 sqm
  • 2nd floor: 210 sqm
  • Upper floors: 195 qm (each)
  • Duration: 2008 – 2010
  • Completion: 2011

Hendee-Borg House in Sonoma, California by William O’Brien Jr.

Friday, February 28th, 2014

Article source: William O’Brien Jr.

The Hendee-Borg House is a symmetrical saw-tooth roof house for two artists—a sculptor and a media artist—that includes a pair of large artist studios and an attenuated gallery space, in addition to a sequence of domestic spaces. The studio spaces are planometrically-mirrored about an east-west axis in order to facilitate distinct, natural lighting conditions for each studio under a series of eight skylights.

Image Courtesy © William O’Brien Jr.

FUNERAL PARLOR in Granada, Spain by Muñoz Miranda Architects

Friday, February 28th, 2014

Article source: Muñoz Miranda Architects

A lot that does not exist. A pine forest along the hillside at the top of Murtas. An existing retaining wall constructed in an Alpujarra´s vernacular way, using local rough stones. The program seeks a room to hold a wake over. A large stone lintel beam supported by a large HEB creates an access space threshold. Once inside, you think of a concave space (cavus-cave) that connects earth with sky. Two concave rooms, one public and one more private.

Image Courtesy © Javier Callejas Sevilla

  • Architects: Muñoz Miranda Architects
  • Location: Granada, Spain
  • Photography: Javier Callejas Sevilla
  • Civil Engineer: Pedro A. González Garrido
  • Client: Plan PROTEJA de la Junta de Andalucía
  • Construction Company: Excmo. Ayuntamiento de Murtas
  • Project Area: 82m2
  • Budget: 62.000€ IVA incluido
  • Project Year: 2014

NOA garden house in North-East Estonia, Virumaa by Jaanus Orgusaar

Friday, February 28th, 2014

Article source: Jaanus Orgusaar

NOA is an easily mountable sustainable living space, adaptable to a variety of landscapes and environments. The advantage is that one can always add a module to extend the housing step by step, with each module, ones „saves“ a wall.

It is an invention by Jaanus Orgusaar, an Estonian designer-inventor. He built the first one for his own family, and plans to add two more modules. One module is 25 sq metres.

Image Courtesy © Jaanus Orgusaar

  • Architects: Jaanus Orgusaar
  • Project: NOA garden house
  • Location: North-East Estonia, Virumaa
  • Photography: Terje Ugandi and Jaanus Orgusaar
  • Closed net area: 21.5 m²
  • Area of terrace: 8.0 m²
  • Building year: 2010

Shirley Road in Groton, Massachusetts by LABhaus Design GmbH

Friday, February 28th, 2014

Article source: LABhaus Design GmbH

The project is a compound in Groton, MA. The project started with a 1930’s Sears kit house set upon 1.4 gently rolling hectare overlooking substantial preserves about an hour outside of Boston. While charmingly renovated, the existing structure offered only very small-scale spaces which couldn’t really accommodate family and guests looking for escape to the countryside.

Image Courtesy © Jared Kuzia

  • Architects: LABhaus Design GmbH
  • Project: Shirley Road
  • Location: Groton, Massachusetts
  • Photography: Jared Kuzia
  • Structural engineer: Level 3 Design Associates

Auto-family house in central poland by KWK PROMES

Friday, February 28th, 2014

Article source: KWK PROMES

Autofamily house represents a new way of thinking about the entrance area in a suburban residence. We usually enter the house by a car, using the garage integrated in main solid. The main entrance is rarely used. Nowadays the cars are becoming cleaner and more eco-friendly, hence the idea emerged to include the garage into the representative entrance area.

Image Courtesy © olo studio

  • Architects: KWK PROMES
  • Project: Auto-family house
  • Location: central poland
  • Photography: juliusz sokołowski, olo studio
  • Author: robert konieczny
  • Collaboration: katarzyna furgalińska, magdalena adamczak, łukasz marciniak
  • Structural engineering: kornel szyndler
  • Installations: tb-projekt
  • Client: private
  • Site area: 5055m2
  • Usable floor area: 990m2
  • Project: 2007
  • Construction: 2009-2012
  • Publications: zeppelin 03 2013, mark magazine 02/03 2013
  • Awards: nomination for mies van der rohe award 2013
  • Exhibitions: logic of space 11/12 2011

Mediatheque in Mont de Marsan, France by ARCHI5

Friday, February 28th, 2014

Article source: ARCHI5

The Media Library is a strong cultural symbol for the Marsan urban area. It is a place of discovery, gatherings and exchanges for its users. It is a visible, distinctive building without being overpowering.

The Media Library stands in the middle of the Bosquet barracks, and care has been taken to augment the dialogue with the place’s strong architectural whole. With its clean envelope of pure geometric lines, a 197 ft x 197 ft square, the building complies with the classical layout yet contrasts with its austerity by offsetting the system with a corner opening onto the city. Its façades reflect the surrounding barracks like a respectful, deferential mirror.

Image Courtesy © Didier Boy de la Tour.

  • Architects: ARCHI5
  • Project: Mediatheque
  • Location: Mont de Marsan, France
  • Photography: Communauté d’agglomération du Marsan, Gaston F. Bergeret, Didier Boy de la Tour.
  • Client: Communauté d’agglomération du Marsan
  • Program: Construction of a Mediatheque, conference hall. Conception of the furnitures and the signage.Underground car park.
  • Surface: 4 750 m ²
  • Cost: 12 309 000 € Excl. Tax.
  • Timetable: Competition prize winner June 2007 – Opening Nov. 2012
  • Engineer, economist: Mizrahi
  • Acoustic designer: Tisseyre & Associés
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy