Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ArtA Kunstencluster in Arnhem, the Netherlands by NL Architects

 
February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: NL Architects

ArtA will be an exciting mixture of public functions: a ‘sandwich’ of cinema, square, museum and park: Art House,Art Square, Art Show, Art Park.

By pushing this programmatic sandwich down on one side the roof becomes accessible. At the same time the building opens up to the river. An easily accessible roof landscape emerges draped over vibrant city life: ‘urban moraine’.

Image Courtesy © NL Architects

  • Architects: NL Architects
  • Project: ArtA Kunstencluster
  • Location: Arnhem, the Netherlands
  • Year: 2014
  • Type: competition entry
  • Client: City of Arnhem
  • Size: 8,500 sqm
  • NL team:Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Gen Yamamoto, Eke Hoekstra, Jose Ramon Vives,, Laura Riano, Sander van de Weijer, Arne van Wees,, Mario Genovesi en Shane Dalke, Peter Bijvoet, DGMR.

Image Courtesy © NL Architects

TheArt Squarewill be placed between the museum and the film theatre forming a strategic vestibule for all functions in the building. TheArt Squareis intended as the catalyst of exchange between the different programs enveloping it. It will also serve as the public intermediary between the building and the city: a spatial interface.

Image Courtesy © NL Architects

The threshold should be minimized. In order to perform in the best possible way the indoor square should be flush with ground level. To make this possible the movie halls are positioned underground -daylight and views to the outside are not crucial for this part of the program- with theArt Squareon top. Welcome! Visitors can descend in a ‘cinematographic canyon’ excavated from the square.

Image Courtesy © NL Architects

One of the halls seems to ‘escape’ from the base, a bit like a lava lamp: it will become a prominent and very visible emblem for the Cinema as a whole. Thanks to its elevated position it connects easily to the museum, it can become point of exchange. Big windows allow usage beyond the black box. An additional café or foyer can be placed on top featuring stunning views.

Image Courtesy © NL Architects

The sculpture garden is a fundamental part of the current museum. Let’s bring it back. By gently stepping down the volume a sequence of green squares emerges, a tilted New York High Line: giant stairs that invite for a stroll to the top. This abstract cascade of green forms a delightful background for the display of the sculpture collection. Hopefully the sculpture garden can be turned into a public park: for sports, leisure and art. Lunch break, sand pit, ‘bootcamp’. Rain as waterfall? BBQ with a view!.

Image Courtesy © NL Architects

The routing on the roof is a ‘light’ version of the Baroque stairs in thegardenofVilla Garzoni: a system of symmetrical flights that wind up, culminating in the stunning view over the River Rhine and the city. By turning mass into space daylight from the North will filter into the building.

Image Courtesy © NL Architects

A small pavilion on the summit contains a café and the quarters for the artist in residence as well as the elevator to theArt Square. The museum can be reached directly from the roof.

The museum halls get a logical position on top of the sandwich; if desired, daylight can easily be brought into the museum and carefully placed windows will grant wonderful panoramas.

Image Courtesy © NL Architects

One of the blessings of the wedge shape, of the ‘touchdown’, is that the museum meets the street level; it can be entered directly from theArts Square. In principle the exhibition spaces have two entrances. Curators can decide on the routing. You can either start below and find you way up or take the escalator to the top and descend from there. By flipping the direction of the conveyor two fundamentally different spatial experiences can be staged.

Image Courtesy © NL Architects

Inside the museum a grand stairway connects the subsequent levels. Mobile staircases can create shortcuts at will, allowing curators to unfold varying circuits from show to show. Plateau elevators bring the audience to the next level. The lifts are slightly oversized to allow sculptures (or sofa’s, or reading tables or …) to accompany the visitors on their way up or down, animating the art in an unexpected way.

Image Courtesy © NL Architects

We suggest that the permanent collection should not be placed in one specific part of the museum but could be ‘freed’ to travel through the museum. As such new relationships can be created with the space itself and the ever changing content of the museum.

How can a museum be shaped in such a way that is undefined and still full of character at the same time? How can you combine an ‘open’ plan –that allows endless configurations- with a specific spatial experience?

Image Courtesy © NL Architects

In ArtA this dilemma can be tackled by combining the rooms into one large hall that subsequently is segmented over different heights. The museum can either be experienced as ONE large interior landscape, or be turned into a sequence of distinct rooms with their required specific performances and atmospheres. The cascade allows freedom in the organization and at the same time offers a spectrum of unique spatial conditions.

Image Courtesy © NL Architects

The stepped character of the museum leads to a number of valuable opportunities: daylight can enter in a ‘natural’ way, it becomes possible to establish visual relationships and physical connections with both the sculpture garden on the roof and theArt Squarebelow. The split-level organization renders shifting views and unexpected perspectives on the art; in a way it increases the visible spectrum. In addition the double height spaces that come into being at each ‘step’ might provoke specific interventions.

Image Courtesy © NL Architects

ArtA, as a consequence of the stepped volume, opens itself to the public and to the river. The wedge shape creates the space for larger objects to occupy theArt Square: the multifunctional hall, the ‘floating’ cinema, the office (with balconies towards the interior to catalyze interaction), the reception, wardrobe and art pieces all nestle in the wide open ‘beak’. The café could be intersected with theArt Squareto become seriously Grand.

Image Courtesy © NL Architects

A swivel LCD screen -similar to the one on your camera- could work as a giant sign-board. The screen can, among many things, show the trailers of movies that are on. It can alternately serve pedestrians in the Nieuwstraat, people on the terrace of the grand café, visitors of the Art square or guest having a drink on the new balcony on theRhine. Let’s go to the movies tonight!.

Image Courtesy © NL Architects

Image Courtesy © NL Architects

Image Courtesy © NL Architects

Related posts:

Tags: ,

Categories: Art Center, Cinema, Mixed use, Museum, Park

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy