Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for February, 2014

SkatePark in Lemvig, Denmark by EFFEKT

Friday, February 14th, 2014

Article source: EFFEKT

By introducing the ‘Skate+Park’ concept, EFFEKT has created a new type of multi-functional and recreational urban park area that bridges user groups of diverse interests and age.

In the spring of 2013, Lemvig Municipality faced a group of citizens eager to transform an empty industrial lot on the city’s harbour front into an area of leisure and recreation. In order to meet the demands of the local population, EFFEKT worked closely with representatives from different user groups to develop a new type of urban space. The result of this collaboration was an integrated skatepark + urban park that offered a range of programmatic features and recreational opportunities. Set in beautiful surroundings, the park has created a new social space in Lemvig, attracting skaters and families from the entire region.

Image Courtesy © EFFEKT

  • Architects: EFFEKT
  • Project: SkatePark
  • Location: Lemvig, Denmark
  • Software used: Rhino, AutoCAD, Illustrator, Photoshop
  • Client: Lemvig Municipality, Realdania, Lokale og Anlægsfonden
  • Consultant: Glifberg + Lykke
  • General Contractor: Søren V. Jensen, Skatepark Contractor: Beaver Concrete
  • Area: 2.200 m2
  • Year: 2013
  • Team: Sinus Lynge, Tue Hesselberg Foged, Mikkel Bøgh, Matias Labarca Clausen, Tina Lund Højgaard, Nick Green, Marco-Antonio Ravini, Eyüp Şevki Fırıncı, Evgeny Markachev, Yulia Kozlova, Karen von Bonsdorff, Paulina Skrzypczyńska, Azra Mehmedbasic, Jakub Mateusz Wlodarczyk, Monika Muszyńska, Zuzana Retterova.
  •  Status: Inaugurated in 2013
  • Budget: 1.600.000 DKK
  • Fee: 250.000 DKK

plonerloft by ma hoRe architects

Friday, February 14th, 2014

Article source: ma hoRe architects

Approached by a private landlord, ma hoRe architects were appointed to develop the design for the extension of a building in Innsbruck that consists of office spaces in the ground floor as well as apartments in the upper levels.

Image Courtesy © ma hoRe architects

GUANAHANI HOTEL & SPA in ST BARTH, FRENCH WEST INDIES by LUIS PONS DESIGN LAB

Friday, February 14th, 2014

Article source: LUIS PONS DESIGN LAB

The spirit of the Guanahani design can be defined as a spontaneous gesture of courtesy: A hug and removal of a hat off a head. Guanahani means Welcome in the Arawak language; it was the first word spoken by the natives as Spanish people arrived to America.  A hat is an iconic piece that is associated to the outdoors; it offers protection to the head as the roofs provide shelter to a house. A Panama hat represents elegant, sophistication, lightness, flexibility, exquisite craftsmanship and beauty. A Panama hat is a perfect integration of form and function.

Image Courtesy © Stephan Goettlicher

  • Architects: LUIS PONS DESIGN LAB
  • Project:  ST BARTH, FRENCH WEST INDIES
  • Location: LUIS PONS DESIGN LAB
  • Photography: Stephan Goettlicher

THORNBURY HOUSE in Victoria, Australia by Mesh Design Projects

Friday, February 14th, 2014

Article source: Mesh Design Projects 

The home is located in Thornbury, an inner northern suburb of Victoria (Australia) which has a number of early century homes, whose aesthetic we admire. We therefore didn’t want to change the nearly 100 year old part of our house, nor the street scape but were looking for a contemporary renovation that suited our needs.Whilst we also required a basic open plan design we didn’t want to live in a large open box and wanted defined areas of functionality.

Image Courtesy © Peter Clarke

  • Architects: Mesh Design Projects
  • Project: THORNBURY HOUSE
  • Location: Victoria, Australia
  • Photography: Peter Clarke
  • Builder: Form2 Pty Ltd, Michael Harvey
  • Structural Engineer: Solid Structural Engineering Pty Ltd, Tony Gerges
  • Building Surveyor: Fotia Group, Stephen Fotia
  • Extension: 80m2
  • House: 170m2
  • Site: 370m2
  • Design and Documentation: 9 months
  • Construction: 6 months
  • Completed March: 2013
  • Interior : Walls – Thorndon Cream, Low sheen – Resene, Skirting – Eighth Thorndon Cream, Full gloss – Resene, Joinery – Triple Thorndon Cream, Full gloss – Resene
  • Exterior: Weatherboards – Grey Olive, Low Sheen- Resene, Trims – Eighth Thorndon Cream, Gloss Enamel – Resene , Deck Ceiling – Eighth Thorndon Cream, Ceiling flat- Resene, Eaves – Eighth Thorndon Cream, Ceiling flat- Resene,  Side wall -Resene, Half Grey Olive, Low Sheen- Resene

RKM 740 in Düsseldorf Heerdt, Germany by J. Mayer H. Architects

Friday, February 14th, 2014

Article source: J. Mayer H. Architects

In direct proximity to the sweeping landscape of the Rheinaue and with a view of Düsseldorf’s city center, this high rise will shape the silhouette of the left bank of the Rhine, not only in terms of its architecture, but in terms of use as well.

Image Courtesy © J. Mayer H. Architects

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Project: RKM 740
  • Location: Düsseldorf Heerdt, Germany
  • Software used: Maya, Rhino and ArchiCad
  • Project team: Andre Santer, Dr. Paul Angelier, Marta Ramirez Iglesias, Max Magorsky,
  • Function: Medical Services and Residential Building
  • (BGF) Total floor Area: aprox. 26.000 qm
  • Number of floors: 19
  • Height of the building: aprox. 70 m
  • Structure:  Concrete structure
  • Principal Exterior: Aluminum Elements
  • Principal interior material: concrete and plaster board, water based cooling system inside the concrete, no air-conditioning needed
  • Invited competition: 2012, 1st Prize
  • Project: 2013 – 2017
  • Completion: 2017
  • Client: Rheinblick Düsseldorf GmbH
  • Architect on Site: Höhler + Partner, Aachen, Germany

Lot 7 in Culemborg, the Netherlands by MARC PROSMAN ARCHITECTEN

Friday, February 14th, 2014

Article source: MARC PROSMAN ARCHITECTEN

Lot 7 is located in the new district ‘t Buitenhof in Culemborg and part of ten terraced houses. These are designed by different architects and built as a whole. The predetermined envelope had to be followed, particularly the position of the front facade.

Image Courtesy © MARC PROSMAN ARCHITECTEN

Instituut Verbeeten in Breda, Netherlands by Wiegerinck

Friday, February 14th, 2014

Article source: Wiegerinck

A radiotherapy satellite location was developed for Instituut Verbeeten next to the Amphia Hospital in Breda. The new building and its two radiation bunkers cuts traveling time for patients living on the fringes of the catchment area. A healing environment is the main design principle. Patients experience daylight at every step of their treatment. The shell around the building creates various patios in the waiting and treatment rooms. It forms a filter between the outside world and the building, creating a feeling of openness and privacy.

Image Courtesy © Kim Zwarts

  • Architects: Wiegerinck
  • Project: Instituut Verbeeten
  • Location: Breda, Netherlands
  • Photography: Kim Zwarts
  • Programme: Center for radiotherapy
  • Client: Instituut Verbeeten, Tilburg
  • Project team: Jarno Nillesen, Alfons van den Berg, Frans Frederiks, Carl Peter Goossen, Marieke van ‘t Hoff, Gerard Kasteel, Miriam Poch, Paul Numan, Roy Pype
  • Consultants: Aronsohn, Deerns raadgevend ingenieurs, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
  • Contractors: Heerkens van Bavel, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
  • Design Start: 2007
  • Completion: 2010
  • Gross surface: 1.794 m²
  • Sustainability: No label
  • Organisation: Traditional

King Fahad National Library in Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia by Gerber Architekten

Friday, February 14th, 2014

Article source: Gerber Architekten

The King Fahad National Library, one of the most important cultural buildings in the Kingdom of Saudi Arabia, was completed and went into use for its intended purpose in November 2013. This project sees Professor Eckhard Gerber and his Gerber Architekten team accomplishing one of the most important urban development and cultural projects in the capital, Riyadh. The design functions as the central driving force behind a piece of urban development and rearrangement, and combines the challenge of designing within the existing building stock with respect for Arabian culture.

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: Gerber Architekten
  • Project: King Fahad National Library
  • Location: Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia
  • Photography: Gerber Architekten, Christian Richters
  • Software used:Archicad and Graphisoft.
  • Client: Kingdom of Saudi Arabia
  • Interior Designer: Gerber Architekten
  • Landscape Architecture: Gerber Architekten in Cooperation with Kienle Planungsgesellschaft.
  • Lightning Design: Gerber Architekten
  • HVACR: DS – Plan (Drees & Sommer Group)
  • Structural Framework: Bollinger & Grohmann Ingenieure
  • In cooperation with: Saudi Consulting Services
  • Main contractor: Saudi Bin Laden Group
  • Competition: 1999 – 2002
  • Design: 2004 – 2006
  • Construction: 2008 – 2013
  • Completion: November 2013

Library for the community in Muyinga, Burundi by BC Architects

Thursday, February 13th, 2014

Article source: BC Architects

The first library of Muyinga, part of a future inclusive school for deaf children, in locally sourced compressed earth blocks, built with a participatory approach.

Our work in Africa started within the framework of OpenStructures.net. BC was asked to scale the “Open structures” model to an architectural level. A construction process involving end-users and second-hand economies was conceived. Product life cycles, water resource cycles en energy cycles were connected to this construction process. This OpenStructures architectural model was called Case Study (CS) 1: Katanga, Congo. It was theoretical, and fully research-based. 5 years later, the library of Muyinga in Burundi nears completion.

Image Courtesy © BC Architects

  • Architects: BC Architects
  • Project: Library for the community
  • Location: Muyinga, Burundi
  • Client: ODEDIM
  • Local material consultancy: BC studies
  • Community participation and organisation: BC studies and ODEDIM Muyinga
  • Cooperation: ODEDIM Muyinga NGO, Satimo vzw, Sint-Lucas Architecture University, Sarolta Hüttl, Sebastiaan De Beir, Hanne Eckelmans
  • Financial support: Satimo vzw, Rotary Aalst, Zonta Brugge, Province of West-Flanders
  • Budget: 40 000 €
  • surface: 140m2
  • Concept: 2012
  • Status: Completed

Bulthaup Showroom TLV by Pitsou Kedem Architects

Thursday, February 13th, 2014

Article source: Pitsou Kedem Architects

An abandoned, derelict building in Tel Aviv Port I was asked to design the new showroom for the German kitchen company bulthaup.  In order to put together a design concept, I went to the company’s factory in Munich.  Whilst in the factory’s courtyard, when I was talking to the carpenters and other professionals who hand build these kitchens with great craftsmanship, skill and precision, I suddenly came across a row of white containers, all with the company’s logo and all waiting to be filled before being shipped to all four corners of the globe.

Image Courtesy © Amit Geron

  • Architects: Pitsou Kedem Architects
  • Project: Bulthaup Showroom TLV
  • Photography: Amit Geron
  • Total fl area: 450 sqm
  • Design & build : 2013
  • Program: showroom
  • Design team: Pitsou Kedem, Raz Melamed, Irene goldberg
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy