Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Goodwood Residence in Bukit Timah Road, Singapore by WOHA

March 1st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: WOHA

Set amidst an enclave of black and white houses just off the prime Orchard/Scotts Road area, and against a verdant 20-hectare backdrop of greenery, the 210-unit Goodwood Residence is conceived on a macro scale as a breathing space – a rarity in high density urbanised Singapore – and an extension of the Goodwood Hill tree conservation area that it shares a boundary of 150m with. Articulated as two 12-storey L-shaped blocks, the 2.5-hectare development dialogues with the hill that it embraces and merges with in a language of openness and continuity made expressive by varying degrees of scale and privacy.

Lush greenery along site perimeter dissolves the building boundary and affords a green introduction to the development., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

  • Architects: WOHA
  • Project: Goodwood Residence
  • Location: Bukit Timah Road, Singapore
  • Photography: Patrick Bingham-Hall
  • Design Inception: Jun 2006
  • Start of Piling: Mar 2008
  • Start of Construction: 25 Jan 2010
  • Completed (TOP): 28 Jun 2013
  • Cost Piling Contract: $11,319,000
  • Cost 1st Main Contract: $191,930,000
  • Cost 2nd Main Contract: $55,000,000
  • Plot Area: 24,844.7 sqm
  • Gross Floor Area: 43,696.51sqm – include Bonus Balcony GFA (3,530.20sqm)
  • Constructed Floor: include Incentive GFA (414.79sqm)
  • Area Total Strata: 69,350.01sqm
  • Area: 51,058.00sqm

The building is oriented to maximize views towards Goodwood Hill, and embraces a vast courtyard within that offers appreciable separation between the residential blocks., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

  • Principal Architects: Richard Hassell, Wong Mun Summ
  • Project Team: Pearl Chee, Alan Lau, Cheah Boon Kwan, Goh Soon Kim, Hong Feng Lin, Kwong Lay Lay, Balaiyan Sivakumar, Shandy Loh, Anapat Chanadisai, Su Zheng Mei, Zhou Yubai.
  • Client, Developer: Goodwood Residence Development Pte. Ltd
  • Mechanical: Rankine & Hill Singapore Pte Ltd
  • Civil & Structural Engineers: DE Consultants (S) Pte Ltd
  • Quantity Surveyors: WT Partnership (Singapore)
  • Facade Consultant: Aurecon Singapore
  • Landscape Architect: ICN Design International
  • Lighting Consultant: Lighting Planner Associates Pte Ltd
  • Signage Designer: Duet Design Pte Ltd
  • Interiors (Function Rooms): Miaja Design Group Pte Ltd
  • Acoustic Consultant: Acviron Acoustics Consultants Pte Ltd
  • Piling Contractor: Ryobi-Kiso Pte Ltd
  • Main Contractor: Poh Lian Construction (Pte.) Ltd (1st Main Contract), Lian Beng Construction (1988) Pte Ltd (2nd Main Contract)

The building blocks screen away the bustle of the main road, creating a serene and inward-looking green courtyard within the development., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

All units are one apartment thick, with the blocks configured like boundary walls that define and enclose a series of courtyards that first draws its residents through an intimately scaled tree-lined boulevard that wraps around a pair of foliage screened tennis courts, leading to a formally scaled cobblestone entrance courtyard featuring a cluster of majestic raintrees, and finally opens out from under the canopies, like a clear forest glade, into an expansive central open lawn/ swimming pool.

Set against the backdrop of Goodwood Hill, communal roof terrace atop the clubhouse overlooks the main pool and lawn area, offering a majestic view of the development., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

This spacious courtyard that visually merges into Goodwood Hill, measures some 100m across opposite blocks, which enhances the privacy of its residents while offering excellent views towards the lush greenery. It is the main community gathering place and breathing room of the development, complete with club house facilities (concierge, reading lounge, private function room and pools) that parallel that of serviced apartments. Smaller landscaped courtyards branching off the sheltered walkways are further extended into the basement carpark as entry points, making pleasant the homecoming experience with natural day light, fresh air and planting.

Juxtaposition of greenery, balconies, cabanas and sunscreens, Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

On a building scale, distinct strata of living experiences are crafted. The ground floor units are designed as a new typology of “landed housing apartments”, with lofty ceilings, generous outdoor pool terraces and specially devised auto-sliding gates/garden windows that are a modern interpretation of a traditional haha wall, allowing owners control over the degree of privacy and views out into the central lawn.

Cladded in natural-cleft stone, garden walls line the walkway in a lapping fashion, framing views towards the pool & lawn., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

Overlooking the central courtyard on the 2nd and 3rd storeys, are 15 units designed with treehouse cabanas perched amidst the treetop canopies, immersing its inhabitants in close-range nature. Rising above this tree line are the mid-levels (4th-11th storeys), which have overlapping double volume balconies – semi indoor/outdoor spaces reminiscent of the projected drawing studios of the black and white colonial houses from which to fully enjoy the expanse of openness and panoramic views towards Goodwood Hill. This culminates in the 12th storey penthouses that are sky-bungalows complete with generous roof/pool terraces that effectively recreate a new ground level with the added advantage of unobstructed city views and cooling breezes at elevated height.

Bathed in daylight and shadows cast by the roof trellises, the open-sided walkway alludes the tropical verandah, which offers a different appreciation of the landscape on each side., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

Inspired by patterns of traditional Asian woven textiles and the roll up bamboo chicks of the black and white colonial houses in the vicinity, all typical apartment units (2nd storey upwards) feature fine aluminium fins orientated at 45 degrees to north-south, that are devised as operable façade screens which not only provide vertical sun shading without compromising on ventilation, but also allows user-controlled amounts of privacy as well as facade animation. Planters of 1m width, coupled with projecting balconies of either 2.7m or 4.5m depth, further provide vertical greenery and horizontal shading for the apartments below.

Cabanas that extend out from the apartment create an outdoor room that nestles amongst the landscape, bringing the occupants closer to greenery., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

Conceived with sustainable design principles from the very onset, the project showcases several other (below listed) innovative environmental features and demonstrates that the introduction of such green measures, which cost only 1% more in construction cost, need not come at a high premium if adopted early in the design process. The estimated savings from these implementations are approximately $600,000 on annual utility bills for the home and the common areas, which is equivalent to 20% reduction in the monthly maintenance cost. Goodwood Residence has been awarded the prestigious GreenMark Platinum Award by the Building and Construction Authority of Singapore.

A boulevard of trees and garden walls line the internal driveway, creating a shaded path that offers a pleasant drive-thru experience before one arrives at the drop-off courtyard., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

Green Space & Green Living

Complementing and extending the green of Goodwill Hill are 55 existing trees which are preserved, along with approximately 500 new trees that are native to Southeast Asia. This is reinforced by some 1,700sqm of vertical landscaping and the grand central lawn at the heart of the development. Almost 80% of the estate is dedicated to landscaping and communal facilities.

Landscape with water feature, Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

Smart Water Management

To mimimise the use of potable water, a self-sustaining irrigation system that harvests rainwater, irrigation water run-off and underground water to irrigate the plants during the wet and dry seasons is devised. This is made possible due to the site’s high water table and foothill location. Reed planting beds that act as filters further provide a natural bio-filtration process along the water migration route in order to improve water quality before it is stored for the next cycle of irrigation.

Discarded skin of the granite quarry block are salvaged and installed as cladding to the garden walls as a feature., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

User Friendly Dual Pneumatic Chutes

Separate refuse chutes for organic waste and recyclable waste are provided side by side at the common service lobbies for the convenience of residents and are connected to a development-wide pneumatic waste system, eliminating the need for multiple refuse collection points within the estate.

Operable Sunscreen offers control over the level of daylighting and privacy desired within the apartments, and at the same time, animates the building on its elevation., Image Courtesy © Patrick Bingham-Hall

Zero Building Waste Concept

100% of the internal walls of Goodwood Residence are built from reclaimed aggregates that originated from the pre-existing building walls and structures.

Image Courtesy © WOHA

Image Courtesy © WOHA

Image Courtesy © WOHA

Image Courtesy © WOHA

Image Courtesy © WOHA

Image Courtesy © WOHA

Image Courtesy © WOHA

Related posts:

Contact WOHA

Tags: ,

Category: Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy