Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mjölk House in Toronto, Canada by studio junction inc.

 
March 19th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: studio junction inc.

Mjölk House (pronounced mi-yelk) is a contemporary version of a traditional shop house.

The renovation of the W.H. Ives Tailor Building (1889) in the Junction includes :

  • a restoration of the Historically Listed façade, one of the last pressed metal commercial facades on a Toronto main street
  •  a renovation of the ground floor commercial into a design store and gallery
  • a renovation of the second and third floor residential units into a single family home

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

  • Architects: studio junction inc.
  • Project: Mjölk House
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Joe Lin / Studio Junction, Juli Baker / Mjölk
  • Design team: Peter Tan, Christine Ho Ping Kong, Joe Lin, Andrew Waller, MaziarShafiee,Carlos Arce
  • Client: Mjölk (John &Juli Baker
  • Structural: Gulf Engineering Inc.
  • Mechanical: BND Engineering Inc
  • Heritage (Façade):  Roof Tile Management
  • General Contractor:  Studio Junction Inc.
  • Build: Studio Junction Inc. and J. Blasdale Construction
  • Millwork: Studio Junction Inc.
  • Project area: 4300 sf (residential: 2450 sf, retail 1850sf)
  • Project year: 2013

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Inspired by a traditional shop house typology of commercial on the ground floor with residential above, Mjölk House speaks about an alternative to the single-family residence in Toronto’s urban fabric. The specific challenges pertaining to this mixed use property include : a long narrow lot, noise and privacy issues to the main street and rear laneway, lack of light to the middle of the building, and lack of connection to the outdoors.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Mjölk House shows how a landmark building can be renovated in a contemporary manner while still respectful and in keeping with the physical character of the street. Courtyards and light wells are used to provide privacy, outdoor space, natural light and air, and allow Mjölk House to successfully adapt to an urban mid-block siting where there is no traditional front or rear yard. Through innovative design, this urban shop house exemplifies how an individual building and proprietor can contribute to a vibrant street life and neighborhood rejuvenation.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Mjölk is an independent design store and gallery which represents classic and current Scandinavian and Japanese designers, artists and artisans. Offering a carefully curated selection of beautifully designed pieces, Mjölk focuses on functionality, craftsmanship and timeless simplicity. In Mjölk House, both Mjölk and the dwelling above are inspired by a Northern aesthetic where the material palette is selective and restrained. With owners that value handcrafted items, wood is used throughout this shop house for its incomparable warmth and connection to nature. In this manner, the individuality of wood is celebrated.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

In Mjölk, black and white elements are highlighted with moments of wood. Wood was chosen for its natural warmth, versatility, ease of portability and pre-fabrication. There was a condensed time frame for design, construction and installation. Computer modeling and CNC cutting were used for the complex curves of the plywood elements of the feature wall, floating c-shelf and storage cabinets.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

This worked in conjunction with traditional hands-on woodworking techniques, such as the crafting of the reception desk of reclaimed lumber, and the white oak sliding screen doors. Sustainable features include the exterior cladding of charred wood with a natural oil finish. For the interior, the main feature wall is re-purposed from a previous installation, with the addition of new storage units. Cladding material are offcuts : left over wood often relegated to the waste bin and landfill. The reception desk is reclaimed Douglas fir from a local Toronto factory. And the screen wall frame is FSC approved white oak, with the glass re-purposed from existing structural glass partitions.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

In Mjölk House, the design elements used to organize and enhance the dwelling are the courtyards, natural light and woodwork. White oak is used throughout for the kitchen, island, cabinetry and bathrooms, stairs, guards, and trim. The slatted doors, bi-fold doors and fixed windows that wrap the inner courtyard and light well are also FSC approved white oak. Wide plank Douglas fir from British Columbia is used for the flooring and living room shelving units.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Efforts have been made throughout the design and construction to thoughtfully and efficiently use materials and technology. The courtyard and light well driven design allows a large amount of natural day light. The bi-fold doors, awning windows, and interior light well take advantage of a natural cross-ventilation system in the summer.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Heating and cooling is organized by zones with adjustable radiators and ductless air-conditioning. In this contemporary space, there has been much experimentation with hand crafted wood and traditional finishes. Millwork is often finished with soap flakes, lye or a water-based varnish. Exterior finishes at the courtyard include falun paint on rough pine, and a lime wash on the brick wall.

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Image Courtesy © Joe Lin / Studio Junction

Image Courtesy © Juli Baker / Mjölk

Image Courtesy © studio junction inc.

Image Courtesy © studio junction inc.

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Renovation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy