Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

SANDNES ULF STADIUM in Norge by Henning Larsen Architects

 
March 26th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Henning Larsen Architects

Sandnes Ulf Stadium is a new stadium for the football club. The Stadium meets UEFA’s requirements for a modern stadium with room for 7.900 spectators and contains also a school. The close relation between school and sports arena breeds an interdisciplinary community.

Image Courtesy © Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Project: SANDNES ULF STADIUM
  • Location: Sandnes, Norge
  • Client: Sandnes Ulf
  • Year of design: 2013 – 2014
  • Type of assignment: Commission

Image Courtesy © Henning Larsen Architects

The new stadium contains both a sports centre and a school, creating a gathering point for the citizens of Sandnes. The project opens the possibilities of several functions such as fitness centre, rehabilitation centre, and an amphitheatre. In everyday life, the varying use of the building will facilitate an increase in the activities surrounding the stadium. Furthermore, the different types of cultural and sports events will gather the local community in and around the new stadium.

The distinguishing feature of the stadium is the slim and pronounced frame, which is elevated over a functional base. The frame is built as a simple and light steel-structure covered in a light and white perforated plastic canvas. The steel structure separates the grandstand from the base and gives the stadium a hovering look. The base will be constructed in a heavy material such as brick or concrete and will thus be a contrast to the light part of the stadium. The building will appear as a simple and distinctive whole.

The new Sandnes Ulf Stadium is placed along side of the existing forest. The forest works as a natural wind-breaker, which helps secure a good micro climate in, and surrounding, the stadium and the school. The school is facing towards a residential area and will adapt to the existing scale of the buildings. Furthermore, a large recreational area will connect the new school with the existing school.

By placing the stadium and school together there will be an interdisciplinary community. This means that the students everyday life will be filled with sports and movement which embeds the sports culture into the local community.

Related posts:

Tags: ,

Category: Stadium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy