Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

VER House in Santiago de Chile by bmrg arquitectos

 
March 26th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: bmrg arquitectos

The VER House is located in the suburban setting of Santiago de Chile, where nature has a strong presence and the dialogue between nature and the city is an essential element inarchitectural intervention.

Image Courtesy © bmrg arquitectos

  • Architects: bmrg arquitectos (Gonzalo Rudolphy – Maria José Bizama)
  • Project: VER House
  • Location: Santiago de Chile
  • Photography: bmrg arquitectos and Sebastian Thomas
  • Partners: Juan Manuel Chacón – Nicolás Hidalgo
  • Surfaces: 340 m2.
  • Year: 2010 – 2012

Image Courtesy © bmrg arquitectos

Initially the location and orientation of the house was primarily dictated by condominium regulations, leading us to search for alternative strategies that would ensure the desired levels of natural light, views, and privacy requested in the assignment.The initial request sought low light conditions, preferring to favora privileged view.

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Thus,the new approach created a house pierced by nature,with the integration ofinterior courtyards, allowing the enclosures to have an ideal view as well ashigh levels of natural light.

In regards to volumetric space, the first floor stands as the base,establishing thespace, while the second floor is a box that sits freely above. Both spacesmeet in the courtyards where the materiality of the second floor descends, surrounding the walls of the first floor and increasing the sense of verticality of these spaces that are open to the sky.

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Light gathers from the northern facade, where windows are first hidden then exposed to capture the desired luminosity. The view on this façade isdenied to give needed privacy to the site from the street. However the south façade is completely open to appreciate the view of the mountains, starting from the private patio’s of the house.

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Materiality seeks to strengthen volumetric decisions andsupport the program by being constructively consequent, for which the target volume of the first floor, constructed of reinforced masonry,accommodates the public areas, leaving the second floor as a single volumetric space, containing the master bedroom and its dependencies, transforming it into a place of tranquility with ideal panoramic views. In the latter space, the wood is worked with a ventilated façade, which considerably improves the thermal performance of the house, which when supportedby the courtyards creates an energy-efficient architecture and an improved level of comfort for the inhabitants.

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Image Courtesy © Sebastian Thomas

Image Courtesy © bmrg arquitectos

Image Courtesy © bmrg arquitectos

Image Courtesy © bmrg arquitectos

Image Courtesy © bmrg arquitectos

Related posts:

Tags:

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy