Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

SWITCH in Tokyo, Japan by APOLLO Architects & Associates

April 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: APOLLO Architects & Associates

This is a rebuilding plan for a long-established eel restaurant that has been in business for 85 years in downtown Tokyo. Due to a full-scale road expansion plan, the owner was obliged to reduce the site area. The owner decided to welcome the 100 year anniversary of the restaurant in a renewed shop and planned an RC structured shop with residence.

Image Courtesy © APOLLO Architects & Associates

Image Courtesy © APOLLO Architects & Associates

The narrow site has 20m long frontage, but the depth is only 2m to 6m. By utilizing visibility of the large façade, no openings are made on the road side of the ground level. The exterior walls consist of exposed concrete that is framed with a cedar board shaped frame, which reminds us of black cedar board fence.

Image Courtesy © APOLLO Architects & Associates

It expresses the dignity of a long-established shop that ages with the passage of time. The upper floor is flat finished with white plaster to create a contrast with the wooden-patterned concrete surface. A floating sensation from the 4.5m cantilever emphasizes the horizontal volume even more. Another characteristic of this building is the horizontally-stretched, exquisite wooden vertical bars, which block the lived-in feel from being seen.

Image Courtesy © APOLLO Architects & Associates

Measures against sick house syndrome are taken for children with allergies, and the plaster walls and ceiling with solid red cedar boards are used for the residence level. The natural light from the horizontal high window is reflected on the ceiling, and soft light showers the room.

Image Courtesy © APOLLO Architects & Associates

A loft space is made in the children’s room to maintain continuity with the living room and dining room spaces. The private rooftop is accessible from the roof balcony on the south side. The first floor shop now has a bright impression and has resulted in an increased number of new customers such as young women and children, in addition to the loyal customers. This building also serves as a new landmark of the land readjustment area.

Image Courtesy © APOLLO Architects & Associates

Related posts:

Tags: ,

Category: Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy