Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tree House by 6a architects

 
April 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: 6a architects

The Tree House was developed in response to the mother of a busy family who in finding herself reliant on a wheelchair was also finding herself increasingly confined to a single room.

Her home is a pair of small grade II listed 1830’s brick weavers cottages, joined together in the 1970’s as part of the GLC homesteading scheme.  The ground floor rooms of the two cottages are on different levels and both a half storey above the garden behind.

Image Courtesy © 6a architects

  • Architects: 6a architects
  • Project: Tree House
  • Project Size: 57m2
  • Completion Date: March 2013
  • Project Team: Stephanie Macdonald, Tom Emerson, John Ross, Alice Colverd, Cécile David
  • Structural Engineer: Price & Myers.
  • Contractor: John Perkins Projects Ltd
  • Building Control: MLM
  • Exterior Cladding: Ashwell Recycled Timber Products
  • Garden design: Dan Pearson Studio / Mark Cummings Garden Designs

Image Courtesy © 6a architects

The garden was reached via steps from an opportunistic scaffold verandah on chunky concrete columns – the legacy of the previous owner, a builder.  From here our client would spend time looking out from beneath leafy vines across the unruly tree and  flower filled  gardens, which due south all connected together with openings for neighbouring families to pop in and out.

Image Courtesy © 6a architects

Our brief was to find a way of connecting the original ground floor rooms and to provide a new master bedroom and wetroom at ground floor with direct access to the garden whilst keeping the wonderful informality of the existing family home. We wanted the accessibility requirements to be a positive architectural driver making the house better than it had been previously. To this end we re-centred the whole house around the garden.

Image Courtesy © 6a architects

The tree house winds down around the trees, cinching itself in to get around the sumac which sits centrally and breathing out again to accommodate a generous bedroom and bathroom below the eucalyptus. The bedroom  faces onto a deck into the garden,it looks back to the house where the old concrete columns have been re-used to support a new timber framed glazed verandah,this ramps between the two existing ground floor rooms and connects to the tree house.

Image Courtesy © 6a architects

The existing kitchen, people moving through the house and even the street beyond are all glimpsed from the bedroom. The dark timber painted frame of the verandah seems to recede visually allowing one to see past it to the original brickwork of the cottages rear walls.

Image Courtesy © 6a architects

The new construction is reversible, meeting requirements for listed building consent, it is timber framed on timber foundations and clad in reclaimed Jarrahskimmings. Internally it is simply detailed with exposed timber joists, softwood boarding and plywood floor all painted white to provide a softly textured backdrop to the many framed views of trees from within. All ground floor rooms and the garden are fully wheelchair accessible. The roses and jasmine will be encouraged to climb back over the timber south facing elevation of the tree house as it once did the south facing garden fence.

Image Courtesy © 6a architects

6a architects – Tree House (100 words)

The tree house is a timber framed and reclaimed timber clad construction on reversible timber foundations. It sits within the luxuriantly overgrown garden of two tiny knocked together 1830’s weavers cottages shaping itself around the central sumac tree. Its ramped interior absorbs the ½ storey difference between the cottages and its new master bedroom and wetroom nestled under the eucalyptus tree.

Image Courtesy © 6a architects

The newly glazed existing verandah at the back of the cottages is also ramped internally to connect the differently levelled ground floor rooms and the tree house. The family home has been re-orientated so that the mother of a busy family remains central to all the activity whether resting in the garden, eating with her children or entertaining as she becomes more reliant on her wheelchair.

Image Courtesy © 6a architects

Image Courtesy © 6a architects

Image Courtesy © 6a architects

Image Courtesy © 6a architects

Image Courtesy © 6a architects

Related posts:

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy