Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

CASA31_4 Room House by iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect

 
April 13th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect 

Conceptual Framework

CASA31_4 Room House re-interprets the role of memory, tradition and social and cultural value in a rich spatial experience that is simultaneous familiar yet unfamiliar. Our architecture preserves and reinterprets the past, history is layered but never erased, fragments of the past continually remind us that we are only another layer in the rich and unfolding history of this place.

Image Courtesy © Peter Bennetts

  • Architects: iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect
  • Project: CASA31_4 Room House
  • Photography: Peter Bennetts
  • Software used: Vectorworks and card models.
  • Architectural Project Team: Caroline Di Costa, Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Brett Mitchell, Sinan Pirie, Matthew Fletcher.
  • Structural Engineer: Terpkos Engineering
  • Builder: Hugo Homes
  • Completion: December 2013

Image Courtesy © Peter Bennetts

All spaces contain elements of the past, often manifest as objects of intrigue, the sloping floor (the former roof), the barge scrolls on the front fence, the roof tiles creating a musical score along the boundary, the chimney as water collector and the up-cycling of former building elements as decks, gates, architraves and furniture.

Image Courtesy © Peter Bennetts

A front deck engages with the street, re-introducing the role and value of the front garden as social setting and meeting place, a past tradition by the immigrant Italians and Greeks that has almost disappeared in societies obsession with privacy and security.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Over the last 3 years we have explored our 1936 queen anne mount hawthorn federation house scraping, layering, and peeling with 4 primary spatial ideas:

  • the room to the interior
  • the room to the garden
  • the room to the horizon
  • the room to the sky

Image Courtesy © Peter Bennetts

the room to the interior explores what existed, years of layering, the art of construction, knowing what to keep, what to reveal and what to remove, knowledge gained from 13 years indulging in the past. rooms become the embodiment of a city, a microcosm of the qualities that make a great city.

Image Courtesy © Peter Bennetts

the room to the garden focuses attention to the exterior at ground level, it is purposely heavy and grounded engaging with the earth, the section expands to the exterior, a series of folding screens layer the engagement.

a space of deep sensory delight, an architectural palette cleanser , transitions the ground and upper level, the eyes and nose are overpowered by the burnt and waxed plywood walls and the amber light cast by nan’s 1950′s sliding door.

Image Courtesy © Peter Bennetts

the room to the horizon filters the suburban roof tops, the screen abstracts the exterior world, the interior is one folded space formed through a play on the one point perspective that intensifies the horizon. openable screens create a direct view framing the horizon, releasing the interior volume. the space is cooled with an interpretation of the old coolgardie safe, water is dripped down the fabric cooling the outside air. the newly restored, 1956 iwaniwanoffguthrie residence cabinet finds a new home after 15 years of storage in numerous architect’s garages. the roughly painted ‘i love linda’ remains on the chimney, a rear window frames the distant saint mary’s church.

the room to the sky creates a vertical spatial experience, a halo of love poems embraces us (former wedding installation) and at night a cross of light abstracted by polycarbonate awakens but unlike stmary’s church our little spire opens up to the heavens.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Contribution to lives of inhabitants

After 4 years of renovating it is now time to enjoy the richness and intensity of experience that this renovation has created. Every day is a different experience, one that is tender, unexpected, personal and embedded with history. The design enables our children and us to grow and evolve in a sequence of spaces that encourage engagement with each other and the dwelling and offers new ways of understanding and exploring family relationships and an understanding of space. Our house is simultaneous a memorial, playground, place of celebration, stage set, place of community interaction and most importantly ‘home’.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Program Resolution

The design exploits all areas of the site with an inherent flexibility for not only day to day use but the long term capacity to adapt to evolving and changing requirements as the family grows and ages.

It re-engages with the street and community allowing our children to play in safe environment connected to the street and house.

Spaces are specific and flexible, while offering sufficient capacity for personal interpretation and use.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Sustainable Architecture Category

This project includes both a macro and micro approach to sustainability. It also extends the meaning of sustainability beyond environmental to include contextual, social, cultural and economic concerns.

This house will be a case example for the City of Vincent demonstrating the importance of preserving the 1935 Queen Anne Federation home with the capacity to embrace contemporary expectations of living, without comprising the street context or privacy of adjoining properties. The neighbouring house completes the street sequence of ‘twins’ and twins should never be separated.

Image Courtesy © Peter Bennetts

The removal of material from site is minimised, an attitude of ‘upgrading’ ensures that materials once concealed for structural purposes are now used for furniture, decks, doorframes and architraves.

The upper and lower level spaces are protected from the low, intense summer sun with timber framed fixed and operable screens, the upper level is cooled with a manually operated reticulation system that drip feeds water on to the fabric, hot moving air is rapidly chilled, this is Perth’s largest ‘Coolgardie Safe’, a 19th century low-tech refrigeration system used by the Coolgardie WA gold miners to cool edible goods. Windows are strategically located to maximise cross ventilation or for winter heat gain (north facing highlight window with a deep reveal for shading).

Image Courtesy © Peter Bennetts

All interior spaces preserve elements of the past, history is layered but never erased.

Low energy light fittings, recycled light fittings, low water use and storage, pv cells and solar hot water systems all form part of the sustainable equation but is the focus.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Economy is achieved through re-cycling, restoring, re-interpreting building materials and historic traditions and minimising waste.

This project represents a holistic approach to design and dwelling, where memories are preserved, carbon footprint minimised and the concerns of the broader community celebrated.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Context

Folding forms developed from the existing roof achieve a re-interpretation of the surrounding streetscape and roof-scape, binding old and new/ historic and contemporary. A Jekyll and Hyde quality, the street appearance remains almost untouched, a silent figure, a backdrop, the rear is the extrovert, complex and challenging.

Image Courtesy © Peter Bennetts

A front deck engages with the street, re-introducing the value of the front garden as social setting, a past tradition by the immigrant Italians and Greeks. A mosaic tiled seat offers a place to rest for neighbours.

All exterior spaces contain elements of the past, often manifest as objects of intrigue.

Image Courtesy © iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect

Integration of Allied Disciplines

As architect owners we were keen to maintain an open line of discussion that enabled details to be developed and refined as the project evolved. This often involved the capacity to re-use building waste. Our structural engineer and builder eagerly entered in to this arrangement in particular the role of the builder extended beyond the traditional role.

Image Courtesy © iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect

Image Courtesy © iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect

Image Courtesy © iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect

Image Courtesy © iredale pedersen hook & Caroline Di Costa Architect

Related posts:

Categories: House, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy