Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fuzhou IT Campus by Latitude Studio

 
April 15th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Latitude Studio

The aim of a technological campus is to create a complex that works self-sufficiently to achieve a suitable environment for the production, interchange and management of technology. In this case, LATITUDE’s proposal for the IT Campus project was chosen not just because of the functional solution, but for the treatment of the scale both of the whole project and the inner spaces. Moreover, the proposal emphasizes the visual relation between the different areas within the campus.

Image Courtesy © Latitude Studio

  • Architects: Latitude Studio
  • Project: Fuzhou IT Campus
  • Year: 2013-2016
  • Type: Invited competition, First prize
  • Status: Ongoing Master Plan + Concept Design Architecture
  • Program: 230,000m2 of office space and commercial
  • Chief Architect: Manuel Zornoza
  • Project Architect: Jorge Cortes de Castro
  • Project Manager: Lihui Sim
  • Team: Huseyin Emek, Lucía Bravo, Phyo Yanadar Oo, Yann Quan
  • Software used: REVIT.

Image Courtesy © Latitude Studio

The plot is considered as a basic grid made of 8,25×8,25m squares as the master unit. That grid behaves as the same character as the binary system of computer programming: “1” and “0”. This means that the squares of the grid grow or decrease depending on what the architectural program and its functions may require. These squares are grouped forming bigger squares of 16,50x 16,50 m and 33 x 33 m depending on the function they contain. The result is a layout from where the Podium and the towers arise inferentially, and with different heights (7 offices towers of 33×33 m, with the tallest ones on the north part of the plot and the lowest on the south, and a 2 stories podium made of 16,50×16,50 and 8,25×8,25 m square pieces for commercial or office premises).

Image Courtesy © Latitude Studio

The general appearance of the proposal is a gigantic cataract of buildings that decrease towards the river, allowing the sunlight and the views become part of the design. This “cube carpet” conformed by the grid grows up following some guidelines and conditions that were considered crucial on the design process, such as the existence of a highway on the eastern part of the plot (with several meters wide and high up above the ground level) or the importance of a north-south connection of the plot. This connection is importance because of the presence of the river in the south and the pre-existing green area on the north.

Image Courtesy © Latitude Studio

Together with these concepts appears what the keystone of the project became: the deck views. These terraces were strategically placed in order to provide all the towers with, at least, one generous open air surface and, at the same time, to have the best view of the tower towards the river and the inner space of the campus. The deck views will also give a space for outdoor activities, performances of the company products, meetings or simply for leisure time.

Image Courtesy © Latitude Studio

In order to strengthen the intention to give the towers the best views, but in the other hand, taking the most of the surface of the plot, the towers are not aligned. Seen in plan, one can notice that they are placed just like the seats on a theatre, so all the audience is able to see between the heads of the people in front of them.

Image Courtesy © Latitude Studio

The principle that has driven the design of the public space is more based on designing an attractive place to socialize and boost the interchange of knowledge, than the technological and futuristic working character inherent to a campus like this. To help with this concept, the ground level and the roof tops of the buildings are finished with green areas, wooden materials and water surfaces.

Image Courtesy © Latitude Studio

The treatment of materials goes parallel to the concept and nature of the place where they are located. The towers façade have been configured with LED panels and electric glass to allow the tenants to experiment with their own technology and make the building an extension of their desktops.

A technological campus can be imagined as an experience far from being just a place for technology, but also a place for those who build that technology up: a landmark seen from the inside and from the outside.

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Image Courtesy © Latitude Studio

Related posts:

Categories: Campus, Revit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy