Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Holiday house in Nannup, Australia by iredale pedersen hook

 
April 19th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: iredale pedersen hook  

The Nannup Holiday house forms part of a wandering path through the landscape from Perth to Nannup. This path dialogues with the landscape of intense forest, meandering river and rolling hills, each experience is carefully choreographed to enrich the occupancy of the house. A Jeykll and Hyde experience of the landscape is carefully controlled through oscillating vertical (forest) and horizontal (horizon) openings and the contrast of grounded and floating experiences. While the exterior dialogues with the numerous fallen trees, the interior is revealed through a sequence of ‘growth rings’ coded and extruded in relation to the building program.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

  • Architects: iredale pedersen hook
  • Project: Holiday house
  • Location: Nannup, Australia
  • Photography: Peter Pennetts
  • Software used: Vectorworks and Card models.
  • Architectural Project Team: Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Drew Penhale, Caroline Di Costa, Jason Lenard, Matthew Fletcher, Tyrone Cobcroft.
  • Structural Engineer: Terpkos Engineering, Builder- Brolga Developments and Construction
  • Completion date: November 2013

1_131115 Nannup House 1121

Image Courtesy © Peter Pennetts

Program Resolution

This is a holiday house, a place of temporary inhabitation that offers a variety of experiences and relationship to the native landscape. Spaces are strung in a line, an open-ended line that allows one to enter, exist and then leave and continue. The house is part of a broader and longer experience that constitutes the experience of being on ‘holiday’, the travel to and from the site and the experience of visiting local towns and tourist attractions are then contemplated and celebrated in the context of this residence.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Spaces are organised to provide a sense of seclusion and retreat, guests view the forest from a distance through vertical windows, the boys view the horizon and rolling hills through shared horizontal openings and the parents almost touch the natural landscape. These areas are collected by a dark, twisting and cranking space clad in recycled jarrah that oscillates between interior and exterior creating a sense of ambiguity and wondering through a forest in and out of darkness and openness. Outlook from this space is carefully controlled to provide detailed relief, openings also align to view through interior to exterior to interior and back to exterior.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Built form context relationship

The building hovers above the native landscape minimising disturbance, it is a shadow to the immense forest, cranking in plan and undulating in section. The plan twists in relationship to program requirements and variety of views. The section undulates in direct dialogue to the backdrop forest enriching the spatial experience with variety and complexity; spatial proportion varies between rooms capturing the verticality of the forest and the horizontality of the horizon.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

It sits between the edge of the forest and the edge of the flood plain, the space between fire and flood, a fragile zone of existence. The ground level is dominated by roaming wild pigs (the size of humans), tiger snakes, dugites and other less threatening native fauna including emus and kangaroos. The elevated house with access via the steel grate ramps creates a safe retreat to observe nature.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Materials were carefully selected to dialogue with the context, dark Colorbond steel, rusting steel and recycled Jarrah contributes to the notion of the building as ‘shadow’. This concept continues internally, the main passage being dark and an extension of the exterior (recycled Jarrah) and primary living spaces being lighter and more connected to the exterior (recycled WA Blackbutt). Small fragments of intense colour capture the colours of the forest undergrowth.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Integration of Allied Disciplines

The core building team camped on site during construction; it became an obsession, highly crafted and full of pride. Our structural engineer also travelled regularly to site while visiting his own holiday farm in the vicinity. His knowledge of local conditions and contractors was highly valued. The project enjoyed a high level of respect and collaboration between all teams; this is reflected in the end result.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Sustainability 300 words

This project offers a holistic approach to environmental sustainability commencing with design and placement of access paths. The vehicle access path is placed along the site edge an area that requires annual clearing for the firebreak. This enables us to minimise the clearing of land. The materials required to build the access path were quarried from the site (gravel and clean yellow sand). These areas were immediately rehabilitated with plant species already existing on the site.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

The house was sited and designed to minimise clearing of bush and removal of trees. The area under the house is then free for re-introducing local species and will be fed by the grey water recycling.

Materials were selected based on a life cycle analysis of embodied energy, Colorbond cladding provides a durable exterior core and inhabited areas include recycled Jarrah and recycled WA Blackbutt. Timber off cuts was re-used for storeroom linings.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

The building structure is 90% treated plantation pine and most furniture constructed from hoop pine plantation plywood. The structure was mostly pre-fabricated to minimise building waste.

The long roof form increases the capacity to capture rainwater, this is re-used in the house. Grey Water is recycled for garden watering under the house. Water is heated from a solar hot water system with back up instantaneous gas hot water systems located close to areas of water use to minimise water waste.Water consumption is reduces with rated fixtures and fittings.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Photo Voltaic cells balanced over the year easily cover consumption requirements. Power consumption is minimised through energy efficient equipment, use of LED and Compact Fluorescent globes and feature wall mounted light fittings manufactured from plantation plywood.

Applied coatings are minimised and generally Low Voc or oil.

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy © Peter Pennetts

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Image Courtesy ©  iredale pedersen hook

Image Courtesy © iredale pedersen hook

Related posts:

Tags: ,

Categories: House, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy