Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for April, 2014

Three office buildings in Shanghai, China by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Thursday, April 24th, 2014

Article source: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been successful in winning the competition for three office towers near the southern railway station in Shanghai, and have been commissioned with the design of the project. Vanke Co., Ltd. is one of the largest real estate companies for housing in China and wants to extend its range of activities into the office building sector; for this purpose, the company has selected a site in a desirable up-and-coming business area.

Perspective parkside ©gmp

Perspective parkside ©gmp

  • Architectsgmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: Three office buildings
  • Location: Shanghai, China
  • Photography: gmp
  • Competition: 2014 – 1st prize
  • Design: Meinhard von Gerkan with Nikolaus Goetze
  • Project management: Wei Wu, Evelyn Pasdzierny, Hinrich Müller
  • Team members: Alexander Montero, Jin Zhan, Tanja Gutena, Gudmundur Jonsson, Julia Franzke
  • Partner office: Tongji Architecture Design (Group) Co. Ltd
  • Client: Vanke Co., Ltd.

(more…)

New Cemex Headquarters in Czech Republic by atelier Povetron

Thursday, April 24th, 2014

Article source: atelier Povetron

AGENDA

The main task was to design the interior office space for the company CEMEX, which is engaged inmanufacturing of concrete mixtures, cement and aggregates. The new offices will be located in the administrative center of City West in Prague Stodulky. Our goal was to fit 50 working places, arrange them into open-space office, 7 closed offices for team-leaders and a director, one large meeting room for 20 people and another 4 small meeting rooms with total capacity of 30 seats. In the office should also be a relaxation zone with a small gym and a kitchenette.

Image Courtesy © atelier Povetron

Image Courtesy © atelier Povetron

  • Architects: atelier Povetron
  • Project: New Cemex Headquarters in Czech Republic
  • Location: City West, Siemensova 2716/2, 155 00 Praha Stodulky
  • Cooperation: Jana Fischerova, Jana Simankova, Pavel Zezula, Marek Sinagl
  • Client: CEMEX Czech Republic, s.r.o.
  • Floor area: 681 m2
  • Project: 06 / 2012
  • Execution: 9 / 2012 – 12 / 2012

(more…)

Wayne N. Aspinall Federal Building and U.S. Courthouse in Colorado by Westlake Reed Leskosky

Thursday, April 24th, 2014

Article source: Westlake Reed Leskosky

Project Overview

The Aspinall U.S. Courthouse modernization/high-performing green building renovation preserves an anchor in Grand Junction, and converts the 1918 landmark into one of the most energy efficient, sustainable historic buildings in the country. Funded by the American Recovery and Reinvestment Act, the $15 million project aims to be GSA’s first net-zero energy facility on the National Register. The project has achieved LEED® Platinum certification, and scores in the top 2% of LEED-NC v2009 projects on the U.S. Green Building Council’s Green Building Information Gateway (GBIG).

Wayne N. Aspinall Federal Building and U.S. Courthouse (South Elevation), Image Courtesy © Kevin G. Reeves, Photographer

Wayne N. Aspinall Federal Building and U.S. Courthouse (South Elevation), Image Courtesy © Kevin G. Reeves, Photographer

  • Architects: Westlake Reed Leskosky
  • Project: Wayne N. Aspinall Federal Building and U.S. Courthouse
  • Location: Colorado, U.S.A
  • Photography: Kevin G. Reeves, Photographer, Westlake Reed Leskosky
  • Architect of Record: The Beck Group
  • Project Completion Date: February, 2013
  • Rocky Mountain Regional Administrator: Susan Damour
  • Project Manager: Jason Sielcken, PMP, LEED AP BD+C
  • Contracting Officer: Kenya Freeman
  • Project Executive: Todd Berry, LEED AP, CHC
  • Principal-in-Charge: Michael Murray, AIA, LEED AP
  • Project Leader: Louis Sierra, AIA, LEED AP BD+C
  • Lead Structural Designer: Stephanie Banfield, PE
  • Interior Designer: Fonda Hosta, NCIDQ
  • Specification Writer: Ruth Albertelli, RA, CSI, CCS
  • Electrical Engineer: Carmen Mazzant, PE
  • Information Technology, Technology Designer: Raymond Heintel, PE, RCDD

(more…)

The David and Lucile Packard Foundation Headquarters in California by EHDD

Thursday, April 24th, 2014

Article source: EHDD

Project Overview

The headquarters for The David and Lucile Packard Foundation in Los Altos, California brings staff, grantees and partners together to solve the world’s most intractable problems. Passive, bioclimatic design strategies support the core philanthropic mission while serving as the basis of the net zero energy (NZE) and LEED Platinum building performance.

View of entry lobby and Second Street landscape with rain gardens in the foreground, Image Courtesy © Jeremy Bittermann

View of entry lobby and Second Street landscape with rain gardens in the foreground, Image Courtesy © Jeremy Bittermann

  • Architects: EHDD
  • Project: The David and Lucile Packard Foundation Headquarters
  • Location: California, U.S.A
  • Photography: Jeremy Bittermann, EHDD
  • Project Completion Date: July, 2012
  • Principal in Charge: Scott Shell
  • Design Principal: Marc L’Italien
  • Project Manager: Brad Jacobson
  • Project Architect – Exterior: Terry McCormick
  • Project Architect – Interior: Lotte Kaefer
  • Owner’s Representative: Linda Rhodes
  • Commissioning Agent: Amir Yazdi
  • Structural Engineer: David Mar
  • Mechanical and Plumbing: Peter Rumsey
  • Electrical: David Kaneda
  • Civil Engineering: Bry Sarte
  • Landscape: Joni Janecki
  • Lighting: Janet Nolan
  • Acoustical: Charles Salter
  • Code Consultant: Jeff Maddox
  • Controls System (SCADA): Raymond Clarke
  • Fire Protection: Jennifer Doty
  • General Contractor: Mike Humphrey

(more…)

Edith Green Wendell Wyatt Federal Building Modernization in Portland, Oregon by SERA Architects Inc.

Thursday, April 24th, 2014

Article source: SERA Architects Inc.

Project Overview

The Edith Green-Wendell Wyatt (EGWW) Federal Building Project modernized an existing 18-story, 512,474-square-foot office tower located in downtown Portland. Completed in 1974, the building’s MEP systems were worn out and out-dated. The project goals included upgrading building systems, updating work environments and improving accessibility, while also meeting the energy and water conservation requirements of the Energy Independence & Security Act (EISA), complying with federal standards for blast resistance, and providing new code compliant egress stairs, entries and rest rooms. The project has transformed the building into a modern, healthy workplace for 16 federal agencies, and was completed within 39 months.

Originally planned as an occupied remodel, the project was restarted in 2009 by the American Recovery & Reinvestment Act (ARRA). At that time, cost benefit analyses demonstrated that a strategy of vacating the building during construction provided the best value to the GSA.

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project. This LEED Platinum certified project is projected to exceed the performance requirements of the ARRA and is on track to become one of the highest performance federal buildings in the GSA’s portfolio.

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project. - Photo Credit: Nic Lehoux

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project, Photo Credit: Nic Lehoux

  • Architects: SERA Architects Inc. (Cutler Anderson Architects)
  • Project: Edith Green Wendell Wyatt Federal Building Modernization
  • Location: Portland, Oregon
  • Photography: Nic Lehoux and SERA
  • Project Completion Date: May, 2013
  • Project Category: Adaptive Reuse
  • Project Site: Previously Developed Land
  • Project Type: Office – 100,001 or greater
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 512,474 square feet
  • Hours of Operation: 8 am – 5 pm
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $141,500,000.00

Project Team: 

  • Contracting Officer: Patrick Brunner
  • Principal in Charge: Don Eggleston
  • Design Excellence Architect: James Cutler
  • Project Manager: Paul Witherspoon, Stuart Colby, Jennifer Taylor and Pat Munter
  • Structural Engineer: Nathan Infraffea and Erik Kabusreiter
  • Project Architect: James Riley

(more…)

57 Tivoli Road in South Yarra, Australia by b.e Architecture

Thursday, April 24th, 2014

Article source: b.e Architecture

The house, 57 Tivoli Road, is situated on a corner block in the inner city Melbourne suburb of South Yarra.

Formally one of a series of attached row houses of disparate & eclectic housing styles, the exposed corner site meant a protective building was required for both visual and acoustic privacy, and the design seeks to create an enclosed shelter for the occupants, as well as forming an architectural bookend to the procession of houses which precede it.

Image Courtesy © b.e Architecture

Image Courtesy © b.e Architecture

  • Architects: b.e Architecture
  • Project: 57 Tivoli Road
  • Location: South Yarra, Australia
  • Software used: Autocad.

(more…)

Holston River House by Sanders Pace Architecture

Thursday, April 24th, 2014

Article source: Sanders Pace Architecture

A young couple approached our firm in late 2011 asking if we would help evaluate the feasibility of building their first home together on a rocky, heavily wooded East Tennessee site. The primary site constraints were clearly visible in the form of moss covered rock outcroppings scattered throughout the wooded hillside. Initial conceptual design efforts focused on options which limited the impact on the site while taking advantage of the unique opportunities presented by this rugged landscape. Early schemes were narrow and linear, weaving around the rock outcroppings and following the site’s contours in an effort to limit the elevation change from front to back.

Image Courtesy © Bruce Cole

Image Courtesy © Bruce Cole

(more…)

Sustainability Treehouse in West Virginia by Mithun

Thursday, April 24th, 2014

Article source: Mithun

The Sustainability Treehouse, an interactive interpretive and gathering facility in the forest, was conceived and created as a unique icon of outdoor adventure, environmental stewardship and high performance building design. It provides dynamic educational and gathering spaces for exploring and understanding the site and ecosystem at the levels of ground, tree canopy, and sky. It captures the wonder of childhood adventure and places environmental education at the forefront of meaningful and immersive outdoor experiences for thousands of annual visitors.

Immersive exhibit volumes connected through dynamic circulation experiences.,Image Courtesy © Joe Fletcher

Immersive exhibit volumes connected through dynamic circulation experiences.,Image Courtesy © Joe Fletcher

  • Architects: Mithun
  • Project: Sustainability Treehouse
  • Location: West Virginia, U.S.A
  • Photography: Joe Fletcher
  • Software used: Revit
  • Executive Architect/Architect Of Record: BNIM
  • Project Completion Date: July, 2013
  • Landscape Architect: Nelson Byrd Woltz
  • Structural Engineering: Tipping Mar
  • Mep Engineer: Integral Group
  • Exhibit Design: Volume, Inc./ Studio Terpeluk
  • Lighting Design: Dave Nelson & Associates
  • Geotechnical: S&ME
  • Code Consultant: FP&C Consultants
  • Contractor: Swope Construction
  • Client: Boy Scouts of America / Trinity Works
  • Site Area: 10,000 acres

(more…)

Bushwick Inlet Park in Brooklyn, New York by Kiss + Cathcart, Architects

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: Kiss + Cathcart, Architects

Project Overview

The Bushwick Inlet Park transforms the Brooklyn waterfront from a brownfield industrial strip into a public park. Located in the Williamsburg section of Brooklyn, the design is the first step of an ambitious waterfront redevelopment along the East River. The design team has integrated a program of athletic fields, community facility and a NYC Park maintenance and operation facility into a 6.2-acre park.

The Park wraps over the building on the west side, turning the building into a green hill so that 100% of the site is accessible to the public. A zigzag path provides ADA access to the top, where a large wood-framed canopy provides shade and views over the play fields to the Manhattan skyline. Direct building access for the public and the Parks staff is provided from the street edge below.

Program: The 13,300-square-foot ground floor is divided into the northern section which houses the maintenance facilities for the Department of Parks and Recreation, and the southern section which is a community center run by the non-profit Open Space Alliance. Each program area has its own separate entrance.

Phase 1 (the play field) opened summer 2010 and Phase 2 opened October 2013.

(top) Aerial view of park and building; (bottom) Active Design usage, snowboarding on roof 1/22/2014 - Photo Credit: (top) Malcolm Pinckney © 2013 New York City, NYC Parks ; (bottom) Jeremy Moseley

(top) Aerial view of park and building; (bottom) Active Design usage, snowboarding on roof 1/22/2014 – Photo Credit: (top) Malcolm Pinckney © 2013 New York City, NYC Parks ; (bottom) Jeremy Moseley

  • Architects: Kiss + Cathcart, Architects
  • Project: Bushwick Inlet Park
  • Location: Brooklyn, New York
  • Photography: Jeremy Moseley, Paul Warchol and Kiss + Cathcart, Architects
  • Software used: Vectorworks.
  • Project Completion Date: October, 2013
  • Project Category: New Construction
  • Project Site: Brownfield Site
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 15,527 square feet
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $30,000,000.00

(more…)

Bourbon Lane in London, U.K by Cartwright Pickard Architects

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: Cartwright Pickard Architects.

This project was won in an international design competition to develop best practice in affordable housing. It has gathered many accolades and awards from the RIBA, Civic Trust and Housing Design awards amongst others, and has achieved Gold Building For Life Standard.

Image Courtesy © Cartwright Pickard Architects

Image Courtesy © Cartwright Pickard Architects

  • Architects: Cartwright Pickard Architects
  • Project: Bourbon Lane
  • Location: London, U.K
  • Client: Octavia Housing
  • Completion: 2007
  • Area: 6,861 m2
  • Value: £11,700,000
  • Cost per m2: £1,707

Performance Standards

  • Gold Building for Life
  • Eco Homes Very Good

Services Provided

  • Architectural design
  • Modular construction

Awards

  • RIBA Regional Award
  • Civic Trust Special Award for Housing
  • Housing Design Award
  • British Homes Awards – SpecialCommendation
  • Structural Steel Design Award -Commendatio

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy