Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Glass House Mountains House in Maleny, Australia by Bark Design Architects

 
May 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Bark Design Architects

Designed for expatriate Australian clients in international banking working in Bucharest, Romania, the ‘Glass House Mountain House’ in Maleny celebrates its site, perched on the edge of the remnant rim of the Glass House range, as well as the essence of its place – ‘sky and mountains’. Translated into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape it has qualities of being anchored, robust and earthbound as well as being transparent, light and floating.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

  • Architects: Bark Design Architects
  • Project: Glass House Mountains House
  • Location: Maleny, Australia
  • Photography: Christopher Frederick Jones
  • Architects In Charge: Stephen Guthrie, Lindy Atkin
  • Project Team: Stephen Guthrie, Lindy Atkin, Chris Kolka, Sam Cunningham, Rebecca Berris, SarahMcMahon, David Teeland, Phil Tillotson.
  • Structural Engineer: Rod Bligh, Bligh Tanner
  • Landscape Architect: Pat Atkin, Landform
  • Builder: Nathan Quail, Quail Construction

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Memorable to the experience is the ‘sanctuary’ of the courtyard space, whose edges are defined by ambiguous indoor outdoor thresholds of the transparent internal spaces, sitting between the refuge of a monumental basalt ‘Garden Wall’ and the broader natural volcanic landscape. Engaging with existing topography, orientation, views and vegetation, the house balances economy and fine craft.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

It celebrates economical finishes, directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are embroidered with highly crafted timber elements and pieces. Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese concept of wabi sabi – the beauty of things imperfect, impermanent and incomplete, allowed to weather and evolve with time.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Sustainability starts with natural cooling and lighting, harnessing available breezes and winter sun, using locally sourced hardwood, plantation grown plywood cladding and lining, recycled Blackbutt timber floors, local quarry rock, and endemic garden species.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Establishing habitation on this site has been guided by the key principles of:

  • ‘Anchoring’ a man made courtyard sanctuary between the refuge of a monumental ‘GardenWall’ and the broader natural volcanic landscape.
  • ‘Mapping’ particular mountain vistas into and through, transparent internal spaces, lacing the internal spatial zones of the house around the edges of a made landscape, a private courtyard to shelter from weather and road whilst capturing Northern aspect for winter sun.
  • Translate the site experience of ‘sky and mountains’ into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape.
  • Qualities of being anchored, robust and earthbound as well as transparent, lite and floating.
  • Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese idea of wabi sabi as a manifestation of a beauty of things imperfect, impermanent and incomplete which are allowed to weather and evolve with time.
Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Public amenity includes a larger landscape buffer and setback with preservation of shade trees to the street, maintenance of the public view through parts of the building and site, and from the valley below, the buildings form and bulk on the escarpment appears recessive and non reflective rather than dominant to the landscape of the ridge.

Requirements of the functional brief are separated into distinct spatial zones and the feeling of pavilions connected around the edges of the main outdoor courtyard space creates a loosely connected resort orvillage feel of a mountain lodge typology.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Essential to making Place is the contribution of the landscape architecture, and the fine craft embued Gabion stone wall, which evolved into a personally placed landscape art element by the stone mason, and the crafted timber joinery elements and the craft of the artist of the fabric screen piece.

Balancing elements of economy and fine craft, largely the house exhibits economical finishes, a certain directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are then embroidered with some key highly crafted timber elements and pieces.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Image Courtesy © Bark Design Architects

Related posts:

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy