Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Offices Lille in Euralille, France by LAN Architecture

 
May 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: LAN Architecture

In 1990, in his preface titled “Quantum Leap” for the work presenting the Euralille project[1], Rem Koolhaas wrote: “In our contemporary world, programs become abstract in the sense that they are no longer tied to a specific place or city. They float and gravitate opportunistically around those places that provides them with the most connections.” And then, “All these facts describe a new condition that is at once local and global, as important for the “Japanese” as it is for the “Lillois.”

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: LAN Architecture
  • Project: Offices Lille
  • Location: Euralille, France
  • PROGRAM: Construction of an office and retail building
  • PLANNER: SPL EURALILLE
  • PROJECT MANAGER: Sogeprom, Projectim
  • INVESTOR: Groupe IRD
  • BUDGET: EUR 5.9 M (TAXES NOT INCLUDED)
  • NET SURFACE AREA: 3 486 m²
  • PROJECT TIMELINE: 2010 -2014
  • TEAM: LAN Architecture (Commissioned architects), Egis (Project supervisor), Act Environnement (Environmental consultant), IOSIS (All trades engineering), Elioth (facades), Flandres Acoustique (Acoustics).
  • BUILDER: SPIE (General Contractor)

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

In explaining the Lille-Europe Project, this text allows us to understand that the intervention was tied at once to the construction of Europe but also, more importantly, to the idea of inserting these places into a network of connected hyper-territories. OMA had fully integrated the idea that the scale of a neighborhood built around a train station could be increased and amplified to the point of totally loosening its formal connection to the old city.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

Twenty-six years on, this urban planning project has totally changed the face of Lille.

The Euravenir Tower project occupies the last free parcel of Phase One of the Euralille Area, which began in 1998 with OMA’s project built in association with François Delhays.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

Is it possible to reassert a city through an architectural project?

This bold question was the starting point for the project’s layout. The parcel’s strategic position, located at the intersection of different axes, pushed our research towards a sophisticated solution that acts as a hub, as a stitch that brings together the elements gravitating around it. We strove for a “multiform” architecture whose geometry could provide a specific response to the various challenges tied to the project’s scale, geography, and program.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

By extending and crossing the axes within the parcel, the initial extrusion was carved to obtain a kind of small tower. By completing the Avenue Le Corbusier, this vertical element is also a corner building on the Place Valladolid and it signals the city to drivers coming up from the beltway below.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

This architecture has created a new urban space that combines private and public, vertical and horizontal. The base of the project provides inhabitants and office workers a public space that fosters social interaction; it functions on a human scale. Due to the prohibition from building out to the edge of the parcel, a kind of portico provides a sense of porosity as well as protection from inclement weather. It is a lively outdoor space where people who live and work in the building can mingle with passers-by and shop customers.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

This office project has a very flexible program; form dictates use, and not vice-versa. Each level is organized around a central core that holds all the servant spaces and vertical circulations. The office floor areas were conceived to allow for a flexible, rational layout and to encourage the division of the floor spaces into two equivalent surfaces.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

Moreover, the tower’s geometric faceting at once frees up the views and opens up the entire intersection to the wooded background of the cemetery to the north.

In order to complete this process of interrelation, the facades were designed to become a series of windows that provide a 360-degree panorama of the city, framing views of the city’s newer parts, its green spaces, and the downtown.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

The materiality of the facades: lattices and copper

The building’s envelope was designed as a way to visually reinvent the city. The facades are characterized by different designs in response to their orientation, their usage, and their thermal requirements. In this way, areas that are predominantly glass, some parts of which have a double skin, are juxtaposed with different forms of copper cladding that are more or less porous.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

The design of the facades and the building spaces is governed by the principal lattice pattern, 1.35 meters in height, which runs around the entire top of the building. It is marked by a U-shaped metal component to which the various elements that make up the envelope are attached.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

This vertical motif is interrupted by three different bands that emphasize the building’s horizontal composition and form a sort of crown at the level of the acroterium. A secondary motif formed by the bands and the trumeaus cuts out the facades.

The copper is used as a kind of fixed siding along the opaque or semi-glassed stretches of the façade. It is also present in the form of perforated panels that helps precisely regulate the amount of light penetrating the building, depending on the orientation.

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy ©  LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Related posts:

Tags: ,

Category: Offices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy