Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

TEHAMA GRASSHOPPER in San Francisco, California by Fougeron Architecture

 
May 9th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Fougeron Architecture

THE CHALLENGE

  • To transform a two-story, concrete San Francisco warehouse into a modern, elegant office and residence.
  • To make a sanctuary for a young family that embraces the city’s structure and landscape yet creates an atmosphere of intimacy and repose.
  • To infuse an old, abandoned warehouse district with the vibrancy of a new neighbourhood – one building at a time.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

  • Architects: Fougeron Architecture
  • Project: TEHAMA GRASSHOPPER
  • Location: San Francisco, California
  • Software used: Vectorworks

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

THE DESIGN

A surprising integration of old and new elements, of competing urban forces, brings the remodeled warehouse alive. Three stories of
interlocked spaces have distinct personalities and functions: office, main living area, and penthouse. The rigidity of the original concrete structure is broken down in a subtle interplay of light, surfaces, levels, and indoor and outdoor spaces—making the urban living experience as richly textured as the city itself.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Industrial and Residential
The new lobby for the ground-floor office space opens onto a private residential entry with a custom steel staircase. This simple, unassuming entrance remains true to the industrial nature of the building and surrounding neighborhood.

Public and Private
The second floor is the main living space for the young owners and their child. Its focus: a new courtyard, cut out from the existing floor plate, that connects the building to the new penthouse above and to the sky. This vertical section offers multiple layers of transparency and views from one floor to the next, thus interweaving the inside and outside spaces with a play of light and dark.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

According to the owners’ request, clear glass walls enclose bathrooms and a child’s bedroom, confounding notions of public and private. The viewer’s eye is kept in constant motion from a multitude of angles. This visual enticement, and the size and scale of the interior spaces, lend beautifully to the flow of life within and throughout the house. Rough and Refined.

All the new elements in the living space—kitchen, bathroom, and storage—are treated as eight-foot-tall cabinetry, floating within the
existing volume. Old and new are allowed to live together in what reads as one, large space: rough warehouse framing and concrete walls; refined, pristine cabinetry and glass windows.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Urban and Natural Beauty
The airy third-floor penthouse addition is the centerpiece of the design. The geometry of this sculptural object is a deliberate contrast to the orthogonal grid of the existing concrete structure. Reminiscent of rooftop staircase enclosures on old San Francisco warehouses, the penthouse adds natural form to the urban landscape—like a grasshopper settled lightly on the building surface. From all vantage points at the rooftop level, the owners enjoy breathtaking views of the city skyline.

The penthouse living area includes the master bedroom and bathroom as one free-flowing space. It wraps around the courtyard, interweaving the upstairs and downstairs levels. Clear glass panes—again a requirement of the owners—offer no visual privacy. Their connection to outer world is a celebration of urban living.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

SUSTAINABILITY

  • Adaptive reuse of an existing, underutilized warehouse. The existing building was adapted for a mixed-use function, allowing both commercial and residential uses enhance and improve the neighborhood.
  • Heating system. Radiant concrete floors both in the penthouse and on the main level allow for the elimination of ductwork. The energy usage is significantly lower and more efficient than the traditional forced air system. The quality of heat is also more uniform and comfortable for the residents.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

  • Operable glazing for ventilation. We kept the existing exterior window system, preserving its operable elements. In addition, the courtyard space allows for large glass sliders that admit natural ventilation. Upstairs, the glass sliders are also operable. The sliding doors both on the main level and in the penthouse, combined with the open stairwell allows for a ‘stack ventilation effect’ – letting the building expel excess heat without mechanical equipment.
  • Natural daylight. The previously dark warehouse was transformed into a light filled residence with the addition of an interior courtyard and several skylights. This reduces the load on artificial lighting and raises the comfort level for the residents. Also, all new glazing is insulated and has a low-e coating, reducing the solar gain on the interior.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

  • Efficient artificial lighting.  The required artificial lighting primarily uses high efficiency, dimmable, T-5 florescent tubes.  We were able to eliminate the commonly found incandescent recessed ceiling cans.  The dimmable florescent tubes allow the residents to adjust the light levels as necessary.
  • Low VOC & sustainable finishes.  The interior paint and other interior finishes are low VOC.  Also, the added insulation in the walls is formaldehyde free.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

  • Solar orientation.  The penthouse addition opens itself to large expanses of glass on the north and south sides.  The east and west elevations are solid, structural walls with clerestory glazing.  This provides thermal mass, blocking excess heat from entering the building.  Also, roof overhangs on the south elevation block harsh summer light while allowing winter sun to enter and warm the space.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

  • Exterior cor-ten steel cladding.  This natural material cladding the new roof penthouse was chosen for its durability and longevity, as well as its reactive nature with the environment and the passing seasons.  The steel will oxidize over time, eventually turning from a black to various hues of orange.  This natural process forms a protective coating over the un-oxidized steel beneath.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

  • Roof deck.   The penthouse addition allows for access to the roof, where a wood ipe deck was added.  The urban site does not allow for a front or back yard for the young family of three, so the roof deck was added for their use.  There are plans for a garden and planting in the future.  The species of wood used, ipe is highly durable and a fast-growth material.
Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Fougeron Architecture is a nationally recognized design firm whose work exhibits a strong commitment to clarity of thought, design integrity and quality of architectural detail. The firm’s decidedly modernist attitude is the result of founder Anne Fougeron’s vision to create a practice dedicated to finding the perfect alignment between architectural idea and built form.

Her work can be defined by three basic tenets:
• Architectural space is modulated by the quality and character of the natural light,
• Innovative use of structure becomes the architectural ornament, and;
• Exploration into the visual and tactile nature of materials enhances how people engage a building.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Ms. Fougeron’s keen interest in crossing disciplinary boundaries has led the firm to develop a collaborative creative process that capitalizes on her relationships with craftsmen and artists who are experts in their fields. Contrary to most traditional practices, the firm does not separate between the design and production parts of the work process; preferring to believe that the process of design and innovation must continue through all phases of design and construction. This relentless pursuit of design excellence has won the firm a number of awards and commendations, including 2005 AIACC Honor Award for the Big Sur House.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Each project undertaken by the office is an exercise in communicating not only design intent, but also in emotionally affecting those who inhabit them. The office focuses on fewer selected projects and developing intimate relationships with its clients. In so doing, Ms. Fougeron’s personal involvement in the design of each project from inception through occupancy is assured. Three senior staff assist her, their technical and managerial expertise assure that each project remains consistent with its stated goals throughout the design and construction process.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

The firm’s work ranges impressively in scale and type for both private and public sector clients. Fougeron Architecture is committed to non-profit organizations through its ongoing work for Planned Parenthood and Mercy Housing. Current projects include health care, commercial and residential work. Residential work encompasses new single-family homes as well as 100 units of affordable housing in San Francisco’s Hayes Valley.

Fougeron Architecture is a woman-owned business with a staff of 10, and as such is committed to maintaining a diversified workforce.

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Image Courtesy © Fougeron Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Offices, Residential, Vectorworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy