Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Campagneplein ‘Sky’, Twente University in Enschede, Netherlands by arons en gelauff architecten

 
May 14th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: arons en gelauff architecten

These two student dormitories – a courtyard building in the forest and a high-rise building with a climbing wall – stand on the campus of Enschede University in the East of the Netherlands. Thanks to a functional mix of housing, study and leisure and the arrangement of the buildings as solitaires in the landscape, the university compound from the 1950’s is one of the few real campuses in the Netherlands.

Image Courtesy ©   Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

  • Architects: arons en gelauff architecten
  • Project: Campagneplein ‘Sky’, Twente University
  • Location: Enschede, Netherlands
  • Photography: Jeroen Musch
  • Design period: 2005 -2007
  • Construction period: 2006 – 2008
  • Completion September: 2008
  • Client Housing association: De Veste, Ommen
  • Architectural team: Arjan van der Weide, Menno Mekes, Arjan Pot, Aldrik, Stegenga, Thomas Krarup, Mahir Dündar, Oliver Rasche.
  • Contractor: Plegt-Vos Oost, Oldenzaal
  • Installation contractor: Loohuis installatietechnieken, Tubbergen
  • Architectural engineer: Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra, Enschede
  • Building physics: Nelissen Ingenieursbureau bv, Eindhoven
  • Installation engineer: Nelissen Ingenieursbureau bv, Eindhoven
  • Programme: student hosuing, commercial space
  • Residential space: 87 student housing apartments
  • Commercial space: 1.260m² commercial space
  • Building volume: 16,840 m³
  • Building area: 5,027 m²
  • Residential area: 2,774 m²
  • Total site area: 1,232 m²
  • Built site area: 1,232 m²

Image Courtesy ©   Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

According to a new masterplan, the dorms were originally meant to be built next to a new straight aisle through the forest. In order to avoid this interference with the landscape, we looked for alternative sites and found two more or less abandoned parking lots in strategic locations.

Image Courtesy ©   Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

Bending it: High-Rise with Climbing Wall

The highrise at Campagneplein also stands on a former parking lot and borders on a sports field in the south. The sports theme has been literally integrated into the architecture, in the form of a 30 metre high climbing wall.

In this case, the floor plans as well as the building envelope were already determined by the client. From these starting points, we generated a 9-storey building next to the sports field, connecting to a 1-storey building housing a supermarket and some commercial spaces. On the north side, there’s an additional row of student studios on top of the low building, whose roof serves as a collective garden. The façade materials are the same as for the courtyard building in the forest: juicy red glass panels and dark brick.

Image Courtesy ©   Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

The climbing wall with 2500 grips is the second highest in the Netherlands and is the eye-catcher in an otherwise seemingly rather straight-forward building. Climbers in the Netherlands have to resort to using artificially created climbing walls, so why not combine architecture and climbing wall?.

Image Courtesy ©   Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

The folds of the wall look like the urban abstraction of a mountain and give the building a sculptural appearance. Seen from the sports field, it seems to be bending its hip. The brick frame around the glass panel façade emphasizes this impression and creates a logo-like shape. The western wall of the low-rise building is also covered in grips and can be used for „bouldering“.

The climbing wall instills a fun factor into the building and therefore forms a contrast to the chique red glass façade. As motive for a sculptural deformation, it also gives the highrise character and recognizability.

Image Courtesy ©  arons en gelauff architecten

Image Courtesy © arons en gelauff architecten

Image Courtesy ©  arons en gelauff architecten

Image Courtesy © arons en gelauff architecten

Image Courtesy ©  arons en gelauff architecten

Image Courtesy © arons en gelauff architecten

Image Courtesy ©  arons en gelauff architecten

Image Courtesy © arons en gelauff architecten

Related posts:

Tags: ,

Categories: Hostel, University Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy