Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

KOUHSAR VILLA in Kordan, Iran by NextOffice, AlirezaTaghaboni

 
May 18th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: NextOffice, AlirezaTaghaboni

INNOVATIONTS AND DISTINCTIONS

Our initial intention for the project was in fact to problematize the connection amongst-form, space, and structure. The project came toour studio after a year of being on hold due to the client’s dissatisfaction.

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

  • Architects: NextOffice, Alireza Taghaboni
  • Project: KOUHSAR VILLA
  • Location: Kordan, Iran
  • Photography: Parham Taghiof, Mandana Mansouri
  • Clients: FereshtehKarimian,Khosro Zomorodi
  • Date: 2010-2013
  • Architect in Charge: Alireza Taghaboni
  • Design development: RoohollahRasooli
  • Design associates: MasoudSaghi,Farideh Aghamohammadi
  • Structural strengthening consultant: Vahid Gharekhaninia
  • Landscape consultant: Babak Mostofisadri
  • Supervision: MasoudSaghi,Roohollah Rasouli
  • Construction: EjrayeKhas Office
  • Graphic & Presentation: Hiva Farajpour Bakhtiari, Farzad Kafaee, AsalKarami, Sepideh Sarrafzadeh Zargar
  • Area: 5000 sqm
  • Total Built Area: 1118sqm

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

The skeleton and barrier walls of the structure were thoroughly constructed.There was a central, octagonal void surrounded by columns, which was exactly  what had made the client unhappy—due to its shape and size, this void could not exhibit the wide, bright interior he desired.

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

We realized the only way to revive the project was to take this problem as an opportunity rather than an obstacle to progress. Accordingly, expanding the central void and discarding the southern part of the balcony provided a wider view of the landscape. Next, we enhanced the structure and attached the south cantilever to the existing balcony. Doing this, and removing the lateral slabs and gazebo roof structure,transformed the overall volume to a cubic form.

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Next, the southern-facing façade wall stretched in an elastic manner towards the interior void, where it covered the columns and made a smooth connection between in and out. This allowed the southern wall to perform a fundamental role as a flexible element that not only responded to structural necessities, but also attempted to engage with the aesthetics, functionality, and spatial organization of the both interior and exterior.

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

In the end, the façade’s surface would satisfy the requirements of the plan and insert a sense of dynamism and fluidity throughout the house. This organizational strategy would propose a body in which a strong vacuum action applied to the façade could convey the light, airflow, and vistas inwards to demonstrate the innovative qualities of this highly distinctive work.

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Preface

The house would rest in a wide landscape, capturing the delightful vistas of the Alborz Mountains in the background. Considering structural constraints, the design strategy followed a path by which the initial skeleton could be transformed to encompass pure cubic volume that made it distinctive in its neighborhood. The outcome was a cube, hosting an elastic façade that resulted  from a dynamic vacuum tension on the southern face. Stretching the façade towards the void and columns did not merely meet the structural necessities, but also provided spatial qualities for both the interior and exterior.

The building was named Kouhsar (“mountain” in Persian) to recall the old name for the location of the house.

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Structure

  • A roof with a span of 20 meters had to be covered. Initially, structural methodology attempted to apply the façade surface as a barrier wall connected to the load-bearing system.
  • The overall structure was calculated and modeled with structural software. Next, for the manufacturing process, vertical trusses where designed to fit the architectural form. Later, vertical and horizontal CNC milled surfaces were located on the trusses (each 50cm). Between each, two surfaces were filled with polystyrene sheets.
Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

  • Based on a structural study, a net of armatures was placed on the CNC milled sheets, then a thin metal mesh of 5cmx5cm was attached to the net. Shot Crete concrete was then shot onto the resultant assembly.
  • To avoid any probable cracks, a plastic mesh covered the whole façade skin. Finally, finishing jobs were performed to smooth the final surface before it was painted by Jotun Color.
Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, MandanaMansouri

Image Courtesy © Parham Taghiof, Mandana Mansouri

Image Courtesy © NextOffice, AlirezaTaghaboni

Image Courtesy © NextOffice, Alireza Taghaboni

Image Courtesy © NextOffice, AlirezaTaghaboni

Image Courtesy © NextOffice, Alireza Taghaboni

Image Courtesy © NextOffice, AlirezaTaghaboni

Image Courtesy © NextOffice, Alireza Taghaboni

Related posts:

Tags: ,

Category: Villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy