Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for June 3rd, 2014

The Garden House in London, UK by Space Group of Architects Ltd

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: Space Group of Architects Ltd

This is a refurbishment and extension of an existing terraced house in North London.

The aim of the project is to extend the kitchen/dining area by infilling a currently under-used space to the side of the property. A minimal framed skylight shall provide good natural daylight from above in addition to vertically glazed surfaces. In addition to that we propose to extend the area by three meters into the garden repeating the same design principles allowing for extra space that also enhances the design ideas.

Image Courtesy © Space Group of Architects Ltd

Image Courtesy © Space Group of Architects Ltd

(more…)

Umeå Campus Park in Sweden by Thorbjörn Andersson + Sweco architects

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: Thorbjörn Andersson + Sweco architects

Umeå University is a young university, founded in the late 1960s. Here, ca 35 000 students from all over the world study in all fields of knowledge. Umeå University is located by the coast, approximately 300 km south of the Polar Circle.

Image Courtesy © Thorbjörn Andersson + Sweco architects

Image Courtesy © Thorbjörn Andersson + Sweco architects

  • Architects: Thorbjörn Andersson + Sweco architects
  • Project: Umeå Campus Park
  • Location: Umeå, Sweden
  • Design Team: Staffan Sundström, Emma Pettersson, Mikael Johansson
  • Consultant: Alexander Cederroth (lighting design).
  • Area: 23 000 sqm
  • Time of completion: 2011
  • Client: Umeå University

(more…)

Koosmann Residence in Minnesota by Salmela Architect

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: Salmela Architect

This zinc clad house trimmed in black richlite is built on an existing foundation in a tall pine forested site high above the St. Criox River in Minnesota. The existing home was beset with serious moisture infiltration problems which in turn gave rise to a host of environmental efficiency and air quality issues. The design team saved all the foundation and masonry components that were salvageable.

Image Courtesy © Paul Crosby

Image Courtesy © Paul Crosby

  • Architects: Salmela Architect
  • Project: Koosmann Residence
  • Location: Minnesota, USA
  • Photography: Paul Crosby
  • Principal Architect: David Salmela, FAIA
  • Project Architect: Malini Srivastava, AIA
  • General Contractor: Streeter & Associates

(more…)

Mahali Mzuri in Kenya by Real Studios

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: Real Studios

Tipped by Forbes’ magazine as one of the 20 most hotly anticipated hotel openings, Mahali Mzuri, Real Studios’ stylish Kenya Safari Camp for Virgin Limited Editions, is ready for visitors.

Real Studios co-director Yvonne Golds has brought the last word in contemporary chic to this ultimate safari camp experience, creating a vivid sense of place through the strategic use of vibrant local prints, materials and craft skills, while offering every creature comfort guests could wish for.

Image Courtesy © Real Studios

Image Courtesy © Real Studios

  • Architects: Real Studios
  • Project: Mahali Mzuri
  • Location: Kenya

(more…)

Meander Medical Center in Amersfoort, Netherlands by ATELIER PRO

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: ATELIER PRO

Meander Medical Centre

The new Meander Medical Centre in Amersfoort is a completely new type of hospital. In this impressive health care institution the patient remains central and the connection with the surrounding nature is strongly felt throughout the building. This creates a healing environment where – partly thanks to the inclusion of only private rooms – patients can gain more rest for a fast recovery. Despite its size of more than 100,000 m², it’s a hospital where people can easily find their way around.  At the end of 2013, the first patients were welcomed into this spacious, light-filled hospital.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

  • Architects: ATELIER PRO
  • Project: Meander Medical Center
  • Location: Amersfoort, Netherlands
  • Photography: John Lewis Marshall, Dirk Verwoerd
  • Size: 112.000 m²
  • Parking places: 1.500
  • Number of beds: 600
  • Competition: 2005
  • Assignment: 2006
  • Design periode: 2006-2010
  • Construction periode: 2010- December 2013
  • Client: Meander Medisch Centrum
  • Design: Hans van Beek with Mark Bruin, Jeroen Ekama, Paul Fouchier, Emile Jansen, Menno Roefs
  • Interior architect: Hans van Beek, Wessel Reinders, Ellen Vaal, Elisabeth Tukker, Thijs Klinkhamer ism Kleurmerk (Erna Tielen)
  • Design duo competition: Hans van Beek ism Dorte Kristensen en Christina Kaiser
  • Project leader: Hein Doeksen, Mark Homminga and Ernstjan Cornelis.
  • Design team: Mira van Beek, Ido de Boer, Roel Buijs, Mart Buter, Antonio Cannavacciuolo, Diana van Dongen, Michel van Gageldonk, Corine Jongejan, Priet Jokhan, Christina Kaiser, Hans Kalkhoven, Arthur Loomans, Mattijs van Lopik, Marjon Main, Cock van Meurs, Katarzyna Nowak, Paul Olink, Andrew Page, Emile Quanjel, Ferry Raedts, Sandrine Rointru, Arie van der Toorn, Felix Timmermans, Tobias Thoen, Paul Verhaar, Robert Witteman, Wais Wardak.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

  • Landscape designer: Hans van Beek and Bruno Doedens (DS Landschapsarchitecten)
  • Bouwdirectie: Meander Medisch Centrum, Heijmans, Ballast Nedam en atelier PRO
  • Costs exper: atelier PRO and At Osborne
  • Contract documents: atelier PRO
  • General contractor: 2MC3 (Meander Combinatie VOF): Heijmans Bouw, Ballast Nedam en Heijmans Utiliteit (voorheen Burgers Ergon).

Costs:

  • Meander Medisch Centrum: € 195.000.000
  • Centrum: € 9.000.000
  • Interior MMC: € 6.651.620
  • Garage: € 947.970
  • College: All amounts excluding vat, remunerations, costs of the land, layout, connecting costs; inclusive risk of price increases, wages, materials, delivery a price level.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Main structure

The composition of buildings has a clear structure similar to a village with a main avenue and public squares from which all ‘houses’ of the hospital can be accessed. Starting from the entrance, the avenue forms the central axis of the floor plan. All public areas in the building are visible and accessible from this spine. Bordering the avenue are three prominent glass-covered ‘squares’: De Brink and De Foyer to the right and De Oranjerie to the left. Public facilities such as the restaurant, pharmacy, auditorium, and waiting rooms function as additional landmarks for orientation.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

People

The aim is to provide a humane environment for people, who are already under immense stress, to comfortably stay. Furthermore, it involves more than the patients. Visitors and, importantly, hospital staff should feel at ease and be able to navigate their way. Generous open spaces were planned between buildings to allow the landscape to penetrate into the building; as a result daylight can enter deep into the complex and the surrounding nature is always visible. Daylight, nature and good wayfinding are essential elements that help determine the wellbeing of people. A warm natural material, timber is widely used in the public spaces and patient rooms while glass is used throughout for daylight and views.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Private rooms

The wards in this new hospital were designed in an innovative way to provide maximum privacy and comfort for patients. Every patient has his or her own private room equipped with a bathroom and large sliding door that can be moved so that the level of privacy can be personally adjusted. The rooms face onto a wide, wedge-shaped lounge created for patients, visitors and staff. Computer desks are also provided along with a pantry for making coffee and tea. The lounge ends with a panoramic window that affords daylight and views into the surroundings. This arrangement avoids the use of old-fashioned long corridors and, furthermore, allows people to navigate their way around the ward more intuitively. By providing social amenities, patients are encouraged to get quickly back on their feet again.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Clinics

The clinics are situated to the right of the avenue in a series of individual buildings organised like outspread fingers in the landscape. Here the focus lies on flexibility. As in an empty office building shell, the clinics can be flexibly arranged according to the required needs. Future extensions are possible via the addition of extra wings into the fingered structure. To accommodate the large numbers of patients and visitors that frequent this part of the building, large atriums – named Brink and Foyer – were created between these fingers. Waiting happens as much as possible in these voluminous, light-filled squares where the dining facilities are also located: here, the wait doesn’t feel so eternal.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Logistics

The key to creating a good atmosphere in a healthcare environment lies in good logistics. Throughout the complex, the ‘hospital machine’ is hidden as much as possible from the sight of patients and visitors. This was made possible by elevating the building on a mound inside which the logistics services are concentrated. Here, the logistics corridor connects all the goods lifts from the wards as well as the clinics with the logistics hub. In this way, hospital supplies can be replenished 24 hours a day without the patient or visitor ever noticing. As the logistics hubs are always hidden behind, the goods are never moved through the departments. In addition, patients are brought to surgery along a separate route from visitors.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

BOUNCING BRIDGE in Paris, France by Atelier Zündel Cristea

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: Atelier Zündel Cristea

URBAN GATHERING

With the growth of « World Cities » in the 1990’s, the contemporary notion of the Urban Gathering was born. Its essential characteristic is the creation of a specific urban sense of time through a scheduled series of varied ephemeral events. This « event urbanism » exists as part of the increasing competition between capital cities, seeking to attract and maintain highly mobile professional classes and to satisfy more stable populations with novel practices of urban space.

Image Courtesy © Sergio Grazia

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Zündel Cristea
  • Project: BOUNCING BRIDGE
  • Location: Paris, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Renderings: Charles Wallon for Airstudio
  • CLIENT  ARCHTRIUMPH
  • STATUS Completion 2013
  • PROGRAM  «Temporary Bridge ArchTriumph 2012»
  • COLLABORATOR  TPArquitecturaiConstruccioTèxtil

(more…)

Axial Symphony in Shenzhen, China by Design Systems Ltd

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: Design Systems Ltd

Central axis, symmetry and spatial hierarchy have always been the essential compositional elements in environmental design. They can be seen in both royal architectures and civilian residences. Our designers believe the creation of a symmetrical space can help people attain a state of mental equilibrium through the experiential and spiritual aspects. Thus, axis manipulation is the point of departure of this project.

Image Courtesy © Design Systems Ltd

Image Courtesy © Design Systems Ltd

  • Architects: Design Systems Ltd
  • Project:Axial Symphony
  • Location: Shenzhen, China
  • Designers: Lam Wai Ming, Fanny Leung, Fang Huan Huan, Zhang Xing, Lansy Dai
  • Clients: Ms Sze
  • Area: 300 m²
  • Main materials: Recycled solid wood, fair-faced concrete, terrazzo, marbl

(more…)

Piazza Céramique in Maastricht, Netherlands by Jo Janssen Architecten & Prof. ir. Wim van den Bergh Architect

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source:  Jo Janssen Architecten & Prof. ir.  Wim van den Bergh Architect

As one of the last urban blocks to be realized in the ‘Céramique – Area’ of Maastricht the scheme does not opt for the here common solution of the closed perimeter block, but employs a spatial strategy in which urban space is opened up. Through strategically placing three volumes, it not only makes the public space flow though the site, but it also involves the triangular green area to its east into this interlinking of urban spaces.

Image Courtesy © Jo Janssen Architecten

Image courtesy © Kim ZWarts

  • Architects: Jo Janssen ArchitectenProf. ir.  Wim van den Bergh Architect
  • Project: Piazza Céramique
  • Location: Maastricht, Netherlands
  • Photography: Atelier Kim ZWarts
  • Project Architects: Jo Janssen, Wim van den Bergh, Jeroen van Haaren, Simon Zumstein
  • Collaborators Architect: Bart Creugers, Harm Saanen, Eckehart Esters, Julia David, Ivo Rosbeek, Verena Bick, Inge Clauwers, Rob Janssen, Rik Martens, Guido Neijnens, Anilu Léon Sanchez, Corinne Simon
  • Design: 2001-2006
  • Start of construction: 2004
  • Completion: 2006
  • Project developer: Vesteda Project bv Maastricht
  • Project team Vesteda: Huub Smeets, Huib van Wijk
  • Contractor: aannemersbedrijf Van Kan Jongen
  • Management: Jo Janssen Architecten, Bremen Bouwadviseurs
  • Constructor: ingenieursbureau Palte
  • Number of apartments: 92
  • Living/working houses: 27
  • Seperate working units:378 sq. m.
  • Commercial space:542 sq. m.

(more…)

ki se tsu hair salon in Nagoya, Japan by iks design

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: iks design

In the heart of Nagoya-city, a husband and his wife run a hair salon and an esthetic salon in the same place.

One of their requests was that they needed spaces for both the hair salon and the esthetic salon separately in only 40 ㎡ of space.

Image Courtesy © Keisuke Nakagami

Image Courtesy © Keisuke Nakagami

  • Architects: iks design
  • Project: ki se tsu hair salon
  • Location: Nagoya, Japan
  • Photography: Keisuke Nakagami
  • Project year: 2013
  • Area: 40 sqm
  • Logo,Graphic deign: Tomoshi Yoshida

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy