Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Meander Medical Center in Amersfoort, Netherlands by ATELIER PRO

 
June 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: ATELIER PRO

Meander Medical Centre

The new Meander Medical Centre in Amersfoort is a completely new type of hospital. In this impressive health care institution the patient remains central and the connection with the surrounding nature is strongly felt throughout the building. This creates a healing environment where – partly thanks to the inclusion of only private rooms – patients can gain more rest for a fast recovery. Despite its size of more than 100,000 m², it’s a hospital where people can easily find their way around.  At the end of 2013, the first patients were welcomed into this spacious, light-filled hospital.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

  • Architects: ATELIER PRO
  • Project: Meander Medical Center
  • Location: Amersfoort, Netherlands
  • Photography: John Lewis Marshall, Dirk Verwoerd
  • Size: 112.000 m²
  • Parking places: 1.500
  • Number of beds: 600
  • Competition: 2005
  • Assignment: 2006
  • Design periode: 2006-2010
  • Construction periode: 2010- December 2013
  • Client: Meander Medisch Centrum
  • Design: Hans van Beek with Mark Bruin, Jeroen Ekama, Paul Fouchier, Emile Jansen, Menno Roefs
  • Interior architect: Hans van Beek, Wessel Reinders, Ellen Vaal, Elisabeth Tukker, Thijs Klinkhamer ism Kleurmerk (Erna Tielen)
  • Design duo competition: Hans van Beek ism Dorte Kristensen en Christina Kaiser
  • Project leader: Hein Doeksen, Mark Homminga and Ernstjan Cornelis.
  • Design team: Mira van Beek, Ido de Boer, Roel Buijs, Mart Buter, Antonio Cannavacciuolo, Diana van Dongen, Michel van Gageldonk, Corine Jongejan, Priet Jokhan, Christina Kaiser, Hans Kalkhoven, Arthur Loomans, Mattijs van Lopik, Marjon Main, Cock van Meurs, Katarzyna Nowak, Paul Olink, Andrew Page, Emile Quanjel, Ferry Raedts, Sandrine Rointru, Arie van der Toorn, Felix Timmermans, Tobias Thoen, Paul Verhaar, Robert Witteman, Wais Wardak.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

  • Landscape designer: Hans van Beek and Bruno Doedens (DS Landschapsarchitecten)
  • Bouwdirectie: Meander Medisch Centrum, Heijmans, Ballast Nedam en atelier PRO
  • Costs exper: atelier PRO and At Osborne
  • Contract documents: atelier PRO
  • General contractor: 2MC3 (Meander Combinatie VOF): Heijmans Bouw, Ballast Nedam en Heijmans Utiliteit (voorheen Burgers Ergon).

Costs:

  • Meander Medisch Centrum: € 195.000.000
  • Centrum: € 9.000.000
  • Interior MMC: € 6.651.620
  • Garage: € 947.970
  • College: All amounts excluding vat, remunerations, costs of the land, layout, connecting costs; inclusive risk of price increases, wages, materials, delivery a price level.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Main structure

The composition of buildings has a clear structure similar to a village with a main avenue and public squares from which all ‘houses’ of the hospital can be accessed. Starting from the entrance, the avenue forms the central axis of the floor plan. All public areas in the building are visible and accessible from this spine. Bordering the avenue are three prominent glass-covered ‘squares’: De Brink and De Foyer to the right and De Oranjerie to the left. Public facilities such as the restaurant, pharmacy, auditorium, and waiting rooms function as additional landmarks for orientation.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

People

The aim is to provide a humane environment for people, who are already under immense stress, to comfortably stay. Furthermore, it involves more than the patients. Visitors and, importantly, hospital staff should feel at ease and be able to navigate their way. Generous open spaces were planned between buildings to allow the landscape to penetrate into the building; as a result daylight can enter deep into the complex and the surrounding nature is always visible. Daylight, nature and good wayfinding are essential elements that help determine the wellbeing of people. A warm natural material, timber is widely used in the public spaces and patient rooms while glass is used throughout for daylight and views.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Private rooms

The wards in this new hospital were designed in an innovative way to provide maximum privacy and comfort for patients. Every patient has his or her own private room equipped with a bathroom and large sliding door that can be moved so that the level of privacy can be personally adjusted. The rooms face onto a wide, wedge-shaped lounge created for patients, visitors and staff. Computer desks are also provided along with a pantry for making coffee and tea. The lounge ends with a panoramic window that affords daylight and views into the surroundings. This arrangement avoids the use of old-fashioned long corridors and, furthermore, allows people to navigate their way around the ward more intuitively. By providing social amenities, patients are encouraged to get quickly back on their feet again.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Clinics

The clinics are situated to the right of the avenue in a series of individual buildings organised like outspread fingers in the landscape. Here the focus lies on flexibility. As in an empty office building shell, the clinics can be flexibly arranged according to the required needs. Future extensions are possible via the addition of extra wings into the fingered structure. To accommodate the large numbers of patients and visitors that frequent this part of the building, large atriums – named Brink and Foyer – were created between these fingers. Waiting happens as much as possible in these voluminous, light-filled squares where the dining facilities are also located: here, the wait doesn’t feel so eternal.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Logistics

The key to creating a good atmosphere in a healthcare environment lies in good logistics. Throughout the complex, the ‘hospital machine’ is hidden as much as possible from the sight of patients and visitors. This was made possible by elevating the building on a mound inside which the logistics services are concentrated. Here, the logistics corridor connects all the goods lifts from the wards as well as the clinics with the logistics hub. In this way, hospital supplies can be replenished 24 hours a day without the patient or visitor ever noticing. As the logistics hubs are always hidden behind, the goods are never moved through the departments. In addition, patients are brought to surgery along a separate route from visitors.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Related posts:

Contact ATELIER PRO

Tags: ,

Category: Medical Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy