Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

STAAB RESIDENCE in Scottsdale, Arizona by Chen + Suchart Studio, LLC

 
June 5th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Chen + Suchart Studio, LLC

The context for this site consists of larger homes on one-acre lots.  Aesthetically, the neighboring houses’ architectural language is more often than not, associated with speculative developer trends and styles, rather than an integrated understanding of the site, the views, and other opportunities.  As a result, the project required a strategy which would edit out the immediate context of this neighborhood while focusing on distant views of the McDowell Mountains to the north and the valley to the south and southwest.  The project also sought to create a protected courtyard space for the backyard and pool area as an immediate focus for the lower level of the house in contrast to the second level taking advantage of the more distant views.

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

  • Designers: Chen + Suchart Studio, LLC
  • Project: STAAB RESIDENCE
  • Location: Scottsdale, Arizona, USA
  • Photography: Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC
  • Project Team: Szu-Ping Patricia Chen Suchart, Thamarit Suchart
  • Construction Company: Verge Design:Build – Joby Dutton
  • Structural Engineering: AED Structural Engineers, Inc. – Christopher J. Sosnowski, P.E.
  • Construction Area: 3,008 sf or 279.45sqm livable
  • Project Year: 2010 – 2013
  • Graphics + Drawings: Chen + Suchart Studio, LLC
  • Major Materials: CIP Concrete walls, Polished concrete floors, Elevated post-tensioned concrete slab, Sand-blasted Standard Grey 12-8-16 CMU, 24ga a606corrugated weathering steel, 11ga stainless steel plate, “Silver 20” 1” insulated glazing

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

The house presents itself as a series of sand-blasted 12-8-16 masonry walls upon which a stainless steel and glass clad volume floats.  The masonry walls are solid with minimal openings in order to edit out the existing context of the neighborhood while also ensuring privacy.  In specific locations associated with the entry courtyard and the outdoor space for a guest bedroom, the masonry gradually opens up its coursing to allow for light and air.  A separate weathering steel plate clad volume to the south houses the garage while also providing privacy to the pool area and backyard from a neighboring house.

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Entering into the residence takes one along a monolithic field of desert grasses and through a portal created by two masonry walls and the volume above.  One is ushered into a garden space while being focused on the views north of the McDowell Mountains.  This garden space offers an area of repose in order to mentally dispose of the immediate context of the neighborhood before entering the house.

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Upon entering, the main living space is configured as one uninterrupted volume of space.  These public spaces open immediately to the pool and backyard living areas by means ofsliding glass panels that fully disappear.  The entry garden is maintained as part of the living space’s experience by the stair being as visibly open as possible while maintaining definition to the entry area.

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

An adjacent series of spaces in between two masonry walls house two guest bedrooms each having their own distinctive experiences of the site.  One is focused on the immediate backyard area while the other is focused on the more distant view to the north.  One larger bathroom space separates these two bedrooms while the water closet, walk in shower and bath configuration also maintains a focused view to the north.

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

The master suite and office are located in the volume above.  A panoramic view of the McDowell Mountains to the north is offered in each of these second level spaces.  The master bedroom, dressing, and bathroom spaces are configured as one large suite in order to provide an open relationship while emphasizing the panoramic quality of the view to the north.  The roof overhangs located on the south and west sides mitigate the solar heat gain while also providing a patio space overlooking the courtyard space.

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

The upstairs volume is clad in 11 gage 4’ wide stainless steel plate cut to length directly from the coil, and 1” insulated glass panels with a silver colored high performance thermal coating.  The strategy of the cladding for this volume was to create an envelope that would best absorb the environment and allow for a varying perception of color and finish throughout the day.

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist, Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Winquist Photography – Matt Winquist

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Image Courtesy © Chen + Suchart Studio, LLC

Related posts:

Tags: , ,

Category: Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy