Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Student residence in Paris, France by LAN Architecture

 
June 26th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: LAN Architecture

The context

The project of the student residence integrates the urban fabric of La Chapelle’s district in Paris and acquires an important role in its evolution.

The plot is situated at the crossroad between rue Philippe de Girard and rue Pajol in the 18th arrondissement, close to the ZAC of Pajol, area that hosts an ambitious redevelopment of former railway yards, where social, cultural and sports amenities are currently being created.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

  • Architects: LAN Architecture
  • Project: Student residence
  • Location: Paris, France
  • Project: construction of a 143-room student residence
  • Project manager: RIVP
  • Budget: 8M € HT
  • Project area: 3,950 m²
  • Delivery: February 2011
  • Team: LAN (architects), Franck Boutté (HEQ consultant), LGX  Ingénierie (HVAC, main contractor)
  • Project leaders: Sebastian Niemann, Venezia Ferret

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

The district is composed by a very heterogeneous mixture of Haussmannian residential buildings, factories and workshops. Its intrinsic characteristic is therefore the richness and wide diversity of situations, unusual within Paris itself.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

The street and the courtyard

The project is composed by several buildings, the volumes and voids they occupy depends on the surrounding context. On the street, three six-storey volumes are separated by two rifts providing access to the residence and vertical circulation. The heights of the buildings at the back of the plot vary according to the buildings nearby. In the middle, a spacious courtyard is illuminated by a rift in the south building, an extension of an existing void.

The courtyard, the heart of the project, provides access to the various buildings and defines their interrelationship. This 15 x15 square metres space ensures sunlight for all the rooms and acts as a kind of green lung.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

The materials

The intent in creating a duality between street and courtyard was pursued in the choice of materials. The facades, instead of imposing a single image on the project, participate in creating the varying atmospheres of the spaces they envelop and delimit. The buildings facing the street are clad in dark, slate-coloured brick.  Instead, the buildings around the courtyard are clad with larch planking with folding louvred shutters in front of the windows and balconies, as is also the facade along the entry passage. All the ground and wall surfaces in the courtyard are dressed with the same light-coloured, flexible material, normally used for sports areas and playgrounds.

The choice of materials was dictated by technical and architectural concerns. Our research was guided by the desire of durability and the pursuit of a sober, refined and classical style for our project.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

The circulations

Empty spaces in the courtyard and circulations could might be defined as ‘junkspaces’ as they are by-products of the design of the buildings. Our ambition was to restore the value of these spaces in aim to create a genuine ‘plus’ for the residents. The exterior spaces, interacting with the communal spaces and acting as a buffer between private spaces, are not merely set for circulation but provide also the conviviality our project seeks to create. The destination of those spaces is not specificated by the project so that their uses can be defined and developed by the residents.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

The specifications

The brief specified the construction of a student residence of around 150 rooms, of communal spaces, administrative premises and a caretaker’s apartment, with RIVP acting as project manager for the CROUS, which will run the residence.

As one enters the residence via the rift on the left, he afterwards discovers the reception spaces, the administrative premises (on the corner of the street and the passageway), the communal facilities and the study and leisure’s areas located around the courtyard.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

The 143 rooms are divided in three different typologies. Students’ furnished rooms have an average surface area of 18 m², including a bathroom and a kitchen area. The view of the courtyard provides a calm atmosphere suitable to concentration and study. The desks are always located near an outside view in order to take benefit from natural lighting. Ten rooms are specially designed for people with reduced mobility.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Energy performances

The project complies with the “Habitat and Environment” label’s VHEP specifications.

A combination of compactness, treatment of the envelope, and solar heat coupled with high-performance ventilation and heating (urban heating and solar panels) creates a pleasant and comfortable accommodation. The concrete structure, insulated on the outside with 12 cm of mineral wool, brick or wood cladding and high-performance double-glazed fittings, provides efficient thermal insulation. In winter the buildings retain their interior heat, and in summer their exterior insulation reduces solar and internal overheating, while inertia enables the capture of daytime heat and its retention during the night.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Hostel, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy