Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

STATION S20 in Sofia, Bulgaria by OVA STUDIO LTD

 
July 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: OVA STUDIO LTD

OVA Studio entered this open competition for the design of station 20 of Sofia new underground system.

Our design option proposed to escape from the tunnel like feeling of many underground stations by providing a vortex mesh vault that acted as both a structural element but also as signalization and information display. one of the challenges was to bring light from the street down to the concourse and ultimately to the platform levels.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

  • Architects: OVA STUDIO LTD
  • Project: STATION S20
  • Location: Sofia, Bulgaria

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

This was achieved through extensive glass wall inserted in the folds of the street landscape and slab openings for penetration to lower levels. we incorporated a retail gallery at concourse to bring animation and activities to this level.

The station is divided into three different entities, the Ground floor elements, the concourse level at B1 and the train platform at level B2.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Ground Floor:

At this level we have opted for a design solution that emphasis the linear vocabulary of the station below. This linearity is enhanced by gentle and smooth folds of the ground surface allowing for a clear marking of the entrances and exits of the station placed at each end of the concourse on each sides of Obikilna street and an expansion above the central part of the concourse from which four large glazed walls allow natural light to penetrate in the paying area of the concourse.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

From ground level the pedestrian flow is ‘funnelled” directly and seamlessly into the concourse level.

The diagonal “green zone” is treated as a landscaped ripple originating from the station area.

The architectural treatment of these ground elements become an unconstrained and modern treatment reminiscent of the vocabulary of Oscar Niemeyer.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Concourse Level:

The concourse level is divided into two zones, the non-paying area and the paying area after the turnstiles. Pedestrian will access this level from either the four corners of the station or from the central diagonal “green zone” equipped with disable lifts We have opted here for a symmetrical design and an extension of the non-paying zones under Obikolna street to provide for retail, shops that will bring much animation to the underground level, all access to the paying area will be through this retail zone.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

The paying zone is made free of all encumbrances and the original plant rooms have been moved to the ends of the concourse level including staff toilets. This free-ups the central zone permitting a great fluidity of pedestrian traffic in and out of the vertical circulations. The paying zone is illuminated from above through four large glazed walls.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

An elliptical vaulting system originating for the retail area (non-paying area) is continued through into the paying area, this ceiling will comprise all service elements (Lighting, HVAC, PA, etc.).

Two Customer Services counters are proposed on each sides of the paying area, while two lifts allow paying customers and disabled passengers to access directly to the platform below.

In the paying area we have provided for a sculpture exhibition, while the wall areas came become support for advertising.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Platform level:

We have opted here for a dynamic solution by using an asymmetrical elliptical profile composed of an interlaced grid that enhances the depth of the station. This grid system is the support for both lighting with LED introduced on major ribs and in caissons above the platform and station signage presented here as integral LCD displays which will inform passengers on time. The grid is non-structural and clads a reinforced concrete vaulting that permits to suppress all columns within the platform space fluidifying traffic and space perception.

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Image Courtesy © OVA STUDIO LTD

Related posts:

Tags: ,

Category: Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy