Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Den Draad in Ghent, Belgium by HUB

 
August 5th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HUB

The ‘Den Draad’ project consists of two new residential buildings on a brownfield site which is earmarked for redevelopment into a new, sustainable residential zone and a green neighbourhood park of 1.5 ha. In this context, the margins of the existing block are completed with new residences.

View-on-both-buildings-from-the-side-of-the-public-future-park, Image Courtesy © Ilse Liekens

View-on-both-buildings-from-the-side-of-the-public-future-park, Image Courtesy © Ilse Liekens

  • Architects: HUB
  • Project: Den Draad
  • Location: Ghent, Belgium
  • Photography: Ilse Liekens

View-of-both-buildings-from-the-future-park, Image Courtesy © Ilse Liekens

View-of-both-buildings-from-the-future-park, Image Courtesy © Ilse Liekens

On the boundary between the park and this new street façade, two residential buildings have been conceived,which assume a prominent position at the edge of the new park zone. The buildings were positioned as a function of optimal and cost-effective soil decontamination. They constitute the point of transition between a residential area with continuous blocks and a public park.

Image Courtesy © Ilse Liekens

Image Courtesy © Ilse Liekens

Despite the differences in form – caused by the surrounding conditions of the site – the buildings form a dyad. Both are typified by robust volumes which elegantly give way to a group of trees, a passageway, an incision which forms the entrance to an underground car park, etc. Both buildings are also compact volumes in which the residences are oriented towards the park as much as possible. That compactness is a very important aspect of producing energy-efficient homes, whereby the volumetric diversity nonetheless results in a differentiated image.

View-on-one-of-the-terraces, Image Courtesy © Ilse Liekens

View-on-one-of-the-terraces, Image Courtesy © Ilse Liekens

The architecture of both residential buildings is based on the unique, shared position at the edge of the new park. In contrast to the vertical rhythm of the existing and new street facades, these buildings resolutely play the card of a horizontal image, insistent on expressing the autonomy of the buildings and of the view on the park. Each residential unit comprises an extensive exterior space and views on the park which embody this concept.

Main-entrance-and-internal-circulation, Image Courtesy © Ilse Liekens

Main-entrance-and-internal-circulation, Image Courtesy © Ilse Liekens

The exterior walls consist of bands with a changing rhythm of larch planks and slats which direct the horizontality of the architecture. The wooden siding is not only in keeping with the concept of creating as energy-efficient and sustainable a project as possible but is also aimed at enabling the buildings’ integration in the natural frame of the park.

See-through-towards-roofterrace-from-the-interior-of-the-dwelling, Image Courtesy © Ilse Liekens

See-through-towards-roofterrace-from-the-interior-of-the-dwelling, Image Courtesy © Ilse Liekens

Where the buildings join the park at ground level, the transition is materialised by means of a subtle skirting in high-quality façade concrete which mirrors the same structure as the grain of the above-lying wooden façade elements. The foundations of the building were designed in such a way as to enable compact units with maximum flexibility. Each unit has a clear structure of 1 or 2 diagonal supporting walls which enable an individual, personalised interpretation or future modifications.

The-underground-storage-and-parking, Image Courtesy © Ilse Liekens

The-underground-storage-and-parking, Image Courtesy © Ilse Liekens

The project carries a high sustainability ambition: alongside low-energy standards, it was also designed for maximum adaptability and durability over the course of its lifetime using NIBE-class-3-compliant materials or better.

Image Courtesy © Hub

Image Courtesy © Hub

Image Courtesy © Hub

Image Courtesy © Hub

Image Courtesy © Hub

Image Courtesy © Hub

Related posts:

Contact HUB

Tags: ,

Categories: Building, Residential

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy