Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

workhouse de scheepvaart in Schoten, Belgium by HUB

 
August 13th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HUB

The workhouse is part of a complex situated alongside the canal which has a very original and distinct character thanks to its special typology and materialisation. Unlike traditional industrial ‘boxes’, the workhouse’s programmatic mix is rather peculiar: it includes a garage, workshops, offices and a caretaker’s residence.

View-of-the-sculptural-ending-to-the-side-on-which-both-channels-meet-¬-Allard-van-der-Hoek, Image Courtesy © Allard van der Hoek

View-of-the-sculptural-ending-to-the-side-on-which-both-channels-meet-¬-Allard-van-der-Hoek, Image Courtesy © Allard van der Hoek

  • Architects: HUB
  • Project: Workhouse de scheepvaart
  • Location: Schoten, Belgium
  • Photography: Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

As a starting point for dealing with the resulting contextual, financial and programmatic constraints, the brief was carefully analysed. The proposed budget was very limited and was therefore a determining factor in the chosen design strategy. By integrating the storage area within the overall volume, the workhouse is literally leant more substance, sparing the site from random storage. The requested fence around the area “shrinks”, as protection, up against the inexpensive EPDM shell of the building.

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Instead of choosing a standard height for the building, a differentiating profile was chosen in line with the divergent functions and their respective requirements. The side of the building made way for a more sculptural treatment, boosting the building’s expressive character while linking the exterior to the main functional areas.

The result of these interventions is a building with a strong identity which retains the open character of the surrounding landscape.

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

Image Courtesy © Allard van der Hoek

View-of-the-Albert-Canal-from-the-wooden-deck-at-the-office, Image Courtesy © Allard van der Hoek

View-of-the-Albert-Canal-from-the-wooden-deck-at-the-office, Image Courtesy © Allard van der Hoek

Related posts:

Contact HUB

Tags: ,

Categories: complex, Mixed use, Residential, Warehouse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy