Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for October 8th, 2014

NBJ Architectes Office in Montpellier, France

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: NBJ Architectes

The offices of agency NBJ Architects take seat in the heart of the historic center of Montpellier, near the Prefecture. The building in which the project is established is an 18th Town Building classified Historic Monument. The operation of rehabilitation and transformation of a program of residences into offices able to accommodate a structured architectural office was directed mainly towards the interior of the building.

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

  • Architects: NBJ Architectes
  • Project: NBJ Architectes Office
  • Location: Montpellier, France
  • Photography: Paul KOZLOWSKI

(more…)

Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant in Québec, Canada by Smith Vigeant architectes

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: Smith Vigeant architectes 

Discovery Centre for the Mont-Tremblant National Park – Showcasing the Splendour of Wood

Located in the Mont-Tremblant National Park, the Discovery Centre offers a stunning view of Lake Monroe and its surrounding hills and mountains.

Image Courtesy © Stéphane Brugger

Image Courtesy © Stéphane Brugger

  • Architects: Smith Vigeant architectes
  • Project: Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant
  • Location: Mont-Tremblant National Park, (QC) Canada
  • Photography: Stéphane Brugger
  • Name of client: SÉPAQ
  • Architect in charge: Daniel Smith, architect, OAQ, LEED®PA
  • Design Team: Daniel Smith, Anik Malderis, Julien Gouin-Charbonneau, Karine Renaud, Cindy Neveu, Stéphan Vigeant
  • Engineers: CLA experts-conseils & Martin Roy et associates
  • Landscape Architects: VLAN
  • Contractor: CRT Construction Inc.
  • Lighting Design: Smith Vigeant architects, Martin Roy et associates, EDP inc
  • Project size: 600M2 (6 450pi2)
  • Cost: 2.8M$
  • Date of completion: 08/2014

(more…)

Bath Kitchen House in Funabashi, Japan by TakeshiShikauchi Architect Office

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: TakeshiShikauchi Architect Office

According to Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism,  it is said that there are 1.29 million condominium apartments which is over 30 years old and it is estimated to increase up to 4.47 million in 30 years. Residents will get old together with the building and there will be many cases that refurbishment and rehabilitation are not possible due to the cost repair issues. It could lead to vacancy and turn into slum centering in urban areas.Imbalance of generation, aging of residents and dilapidated buildings are something that are inextricable to each other.

Image Courtesy © KouichiTorimura

Image Courtesy © KouichiTorimura

  • Architects: TakeshiShikauchi Architect Office
  • Project: Bath Kitchen House
  • Location: Funabashi, Chiba prefecture
  • Photography: KouichiTorimura
  • Composition of family: Couple + 2 children+cat
  • Square footage: 41.01m2
  • Structure & scale: RC, 8 floors (40 years old)
  • Construction: Shinei
  • Completion of construction: November, 2012

(more…)

Entre Deux Rives in L’Île-Saint-Denis, France by PHILIPPON – KALT

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: PHILIPPON – KALT

The Entre Deux Rives housing project, developed by the agency Philippon-Kalt, announces the start of the new Ile-Saint-Denis riverside green neighbourhood. The development will revitalize a former industrial wasteland. It includes 165 homes in 8 buildings ranging from 3 and 7 floors, spread over 3 small blocks.

Image Courtesy © Hervé Abbadie

Image Courtesy © Hervé Abbadie

  • Architects: PHILIPPON – KALT
  • Project: Entre Deux Rives
  • Location: 7 Quai du Chatelier, 93450 L’Île-Saint-Denis
  • Photography: Hervé Abbadie
  • Software used: AUTOCAD
  • Client: ICADE
  • Social housing: CAPS
  • Thermal engineering consultant: ALTO
  • Engineering consultant: LGX
  • Total area: 11 100 m² SP/12 200 m² SHON
  • Cost: 16,5 M€ HT
  • Architectural Project: 2008
  • Work in two stages: July 2011 to March 2014

(more…)

New Copenhagen Kindergarten in Denmark by COBE

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: COBE

Danish architects COBE have completed a new daycare center in Copenhagen with curved corners, lush roof gardens and a special brick facade that gives the building a warm modern feel and at the same time reflects its historic surroundings.

Five small houses with a unique brick cladding and green roofs and roof gardens create the framework for Copenhagen’s new kindergarten. The kindergarten opened its doors in July 2014 and is the result of a competition held in 2012 won by Danish architects COBE in collaboration with PK3 landscape architects and D.A.I. engineers.

Image Courtesy © Adam Mørk and Rasmus Hjortshøj

Image Courtesy © Adam Mørk and Rasmus Hjortshøj

  • Architects: COBE
  • Project: New Copenhagen Kindergarten
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Photography: Adam Mørk and Rasmus Hjortshøj
  • Client: City of Copenhagen
  • Landscape architect: PK3
  • Engineer: D.A.I.
  • Contractor: Kjær & Lassen
  • Programme: New daycare center for 160 children aged 0-6 years
  • Size: 1,927 m2
  • Building period: 2013-2014
  • Total construction costs: 42 m DKK (5.6 m euros)
  • Assignment type: 1st Prize in competition in 2012

(more…)

Underwood Pavilion in Muncie, Indiana by Gernot Riether

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: Gernot Riether

The Underwood Pavilion was featured by The Star Press as Indiana’s new art destination. The traveling pavilion celebrates the qualities and potentials of Indiana’s post-industrial landscape through attracting people to places that are currently not considered public space. The pavilion is the outcome of the Digital Design Build Studio, directed by Gernot Riether and Andrew Wit, both professors at Ball State University. At the time it is located close to Muncie, a 70,000 inhabitants city in central Indiana.

Image Courtesy © Gernot Riether

Image Courtesy © Gernot Riether

  • Architects: Gernot Riether
  • Project: Underwood Pavilion
  • Location: Muncie, Indiana, U.S.A.
  • Design and Realization: Gernot Riether, Prof. Dipl.-Ing., M.S. Architect, Andrew Wit, Prof. M.S.
  • Project Team: Gernot Riether and Andrew Wit with Noor Al-Noori, Andrew Heilman, Chris Hinders, Charles Koers, Huy Nguyen, Nick Peterson, Steven Putt, Ashley Urbanowich
  • Supported by: Ball State University
  • Community partner: Muncie Makers Lab
  • Promotion of art event: The Star Press, Muncie Indiana
  • Faculty: Prof. Gernot Riether, Prof. Andrew Wit
  • Students: Noor Al-Noori, Andrew Heilman, Chris Hinders, Charles Koers, Huy Nguyen, Nick Peterson, Steven Putt, Ashley Urbanowich
  • Grants and support: Ball State University, Department of Architecture, Chair: Prof. Mahesh Daas

(more…)

urban villa in Brussels, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severe

The center of Brussels has a periphery inside. A piece of landscape, green, open, idyllic, as if it were on the fringes of the city (where it touches the forest) is to be found in the midst of it. This particular condition is easy to destroy. In order to double the surface of a seemingly freestanding house in this strangely lush environment, it was decided to elegantly underline the existence of everything there already was, to celebrate the status quo and to simultaneously make the addition disappear by making it extremely visible, making it, in a sense, the protagonist. The new addition is projected under the existing house, not adding any new volume, but effectively creating its pedestal. The pedestal turns the existing house into an exhibited object: maintained, cleaned and restored—undone of its original importance. The existing house becomes a night house, a ghost house on top of a new, excavated villa. The villa is simultaneously new and old. It is a house designed as a set of different spaces traced by columns. The column rhythm defines plan and sequence: a set of spaces which are not functionally defined. The villa presents itself as a remnant of a house; a set of tectonic elements crating different spatial hierarchies. Sometimes the spaces are open to the sky; sometimes they get their light indirectly. The structure is made of massive concrete beams and columns, measured with maximal tectonic effect. The structure is translated into a spatial idea. Concrete columns become stained wooden columns as soon as one crosses from inside to outside, effectively creating a spatial construct, a spatial sequence of hypothetical places to stay. The villa thus exists in the green island that is maintained by its very existence, a conscious contribution to an urban tissue on the verge of extinction.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

  • Architects: OFFICE Kersten Geers David Van Severen
  • Project: Urban villa
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography:  Bas Princen
  • Collaborators: Steven Bosmans, Ir. Architect Jan Lenaerts, Architect Bert Rogiers, ir. Architect Anna Andrich, Architect Samuel Genet, Architect Inga Karen Traustadottir, Architect Nenad Duric, Architect Ronan Murray, Architect Alexandra Paritzky, Architect Jacopo Lugli, Architect Yuichiro Onuma, Architect 33
  • Under construction: 2009 – (2012)
  • Budget: EUR 750 000
  • Surface: 480 m²

(more…)

villa in buggenhout, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severen

This freestanding dwelling is situated in the middle of a parcel between woods and an agricultural area near the village of Buggenhout. The enclosure—a modular steel fence—is an integral part of the design and defines the volume of the house. The surrounding unkempt garden is not included, and functions as an automotive access around the house. The dwelling itself is composed of two levels: an open “outside house” on the ground floor, and a closed “inside house” on the first story, with views of the woods and rural landscape. The outside house is conceived as a patio villa with a garden. Its thick double walls—two load-bearing layers of standard brick, painted white—carry a concrete platform that forms the base for the inside house. The inside house is a compact set of rooms in the depth of the roof of the patio villa. This is conceived as a wooden box that covers the platform, which is made watertight by covering it completely with a dark plastic membrane. All detailing on this project is designed from the inside out: the huge sliding windows are added to the façade in such a way that the frames are invisible and do not impose on the impressive views. These are directed at the still open, rural landscape, while the neighboring houses remain relatively invisible. By deliberately moving the fence in from the edges of the property line, the dwelling becomes actually “freestanding”—a rare luxury in parcelized Belgium.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

(more…)

Weekend house in Merchtem, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severen

This weekend house occupies the complete surface of a deep lot in small town in Flanders. The long backyard of an existing row house is transformed into the weekend house proper; the whole length becomes the house, turning the existing building into a guest house. The new house is organized as a perspective sequence of four equal rooms, thus providing a sequence of similar spaces whose infill is always different. The sequence of spaces organizes a variety of distinct characteristics—a garden, a pool house, a courtyard, a living room. Central wall openings create an enfilade throughout the different spaces and a sliding glass roof enhances the flexibility of their usage. Each of the rooms gets its specificity through its particular furniture. Together they form a set of interlocking mini-universes.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

(more…)

Great Fens Visitor Centre in wetland, Uk by Birds Portchmouth Russum Architects

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: Birds Portchmouth Russum Architects

The proposal creates a holistic vision for the heart of the ambitious Great Fen masterplan.  The visitor experience is conceived to be delightful, interactive and informative with the Visitor Centre interwoven within a large mosaic of differing fen landscapes and habitats. Paths and canals radiate from the Visitor Centre to link with the rich wetland landscape.

 Image Courtesy © Birds Portchmouth Russum Architects

Image Courtesy © Birds Portchmouth Russum Architects

  • Architects: Birds Portchmouth Russum Architects
  • Project: Great Fens Visitor Centre
  • Location: wetland, Uk
  • Landscape Archietct: Englebeck Studio – Luke Englebeck
  • Structural Engineer: Techniker – Matthew Wells
  • Services Engineer: Synergy – Jim Grace
  • Cost Consultant: Exigere – Richard Hopper

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy