Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Silver Bay home in West Coast, South Africa by SAOTA

 
December 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: SAOTA

“The brief was to create a holiday home for a young family that could be enjoyed by an extended circle of friends and family. The house needed to create an internal environment that maximised the connection with the view, minimised views on neighbouring buildings and created sunny wind free outdoor living spaces,” says Greg Truen, Project Partner.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

  • Architects: SAOTA
  • Project: Silver Bay home
  • Location: Shelley Point, West Coast, South Africa
  • Photography: Adam Letch & Enda Cavanagh
  • Project Team: Greg Truen & Yusuf Vahed, Mark Rielly, Ashleigh Gilmour & Silvia Eigelaar
  • Interior Design: Antoni Associates
  • Main Furniture Supplier: OKHA Interiors
  • Completion Date: 2010

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

The site is positioned at Shelley Point on the West Coast Peninsula Uniquely for the West Coast, the site faces East over the bay looking towards the mountains behind the small Swartland town of Aurora.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

The design is largely formed by three contextual conditions. The first is the elevated entrance which placed the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level. This decision allowed the living spaces to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second issue is the prevailing South-Easterly wind. The challenge here is that the views are in this direction and a large set of glazed sliding doors allows the maximum view. The third major issue is the sun on the North side. The response to this and to the South-Easterly wind was to position the pool in a courtyard on the Northern face that captures sun for the house and also creates a wind free outdoor space that can be enjoyed year round regardless of the wind.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

The upper floor has been conceptualised as a single space holding the pool courtyard, an elevated entrance hall, a kitchen with a large table and a dining and living space on the East edge. The L-shaped space is broken up by level changes which create distinctly different spaces. A conical flue made from Corten steel forms a visual element around which the spaces pivot, the rusted surface reflecting the coastal environment.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

The thatched roof is supported on a perimeter I-beam. The timber tie beams of the thatched roof are replaced by steel tie rods that allow the open volume of the roof to form the top of the space, the woven thatching grass and the latter forming a counterpoint to the granite floors.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

A curved Corten ‘hat’ sits over the braai flue and watches over the pool courtyard, a playful companion for the Corten cone that sits on the other side of the courtyard. The North face of the courtyard is formed by a timber wall. On the lower level, the off-shutter concrete slabs form the ceiling. The slabs retain rust marks from the steel that was laid in the slab and the chalk markings of the contractor.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

The simple cellular bedrooms have a serrated façade that allows for corner glazing to maximise views. The curtain track was cast into the slab with a radiused corner that creates a cave-like space at night when the curtains are closed. Simple glass walls separate the en-suites from the bedrooms, allowing the two spaces to share a larger volume. The stair connecting the two levels is also made from I-beams with 75mm thick Eucalyptus planks forming the treads.

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © Adam Letch & Enda Cavanagh

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Image Courtesy © SAOTA

Related posts:

Contact SAOTA

Tags: ,

Category: House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy