Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

“GUGGENEIGHT”- a path designed art museum in Helsinki, Finland by Paolo Venturella Architecture

 
December 13th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Paolo Venturella Architecture

The Guggenheim Helsinki Museum is a “multi-functional” project that presents the Museum and other related services such as a multi-purpose space, a conference area, a retail plus a restaurant and a bar and lounge areas , and is positioned close to the historic center of the city in the harbour area just along the sea coast.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

  • Architects: Paolo Venturella Architecture
  • Project: “GUGGENEIGHT”- a path designed art museum
  • Location: Helsinki, Finland
  • Software used: Rhinoceros and Grasshopper to model the 3d and VRay and photoshop for the visuals
  • Team Design: Cosimo Scotucci, Flavia Restaldi
  • Year: 2014

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

The location on the site is made in order to allow the view on the sea from Etelainen Makasiinukatu as requested and to have the main access from north where the main pedestrian flow comes from.

The project takes into consideration the different functions of the program, dividing them in two main groups: the exhibition (with glass facing upwards for indirect lighting) and the connected services.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

The main idea of the project starts from taking into consideration the ideal exhibition space for a museum: a continuous path that creates a direction for the visit, similar to the New York Wright’s museum where the ramp leads the people inside. In this way the visitor is invited to enjoy the galleries through a series of contiguous spaces. These spaces, thanks to special panels that rotate and fold, are easy to divide and to combine. All along the the gallery spaces are designed accessible walls so to place artworks installed on the walls.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

In order to create a point in common to mix functions the continuous path is pushed at the center so that in a unique moment the activities converge creating the “Multi-purpose” space.
The activities that requires sun and views to exterior are placed  to the side of the sea while the activities that need a more controlled light and darker spaces, like the exhibition and the offices, turns to the north and west side where sun light is mostly indirect.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

The volume is lifted up creating a cantilevered space for the main entrance. In this way the two courtyards become accessible. The first is open to the city and creates a covered exterior space for the public realm, while the second is closed on the port terminal side and hosts the conference area.

To connect the volume with the “glass on top” to the volume with the “glass on the side”, a simple move twists the shape creating two continuous surfaces: one is opaque and the other is glass.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

The passage between the direct to indirect light flows gradually to avoid the dazzling contrast fro one to the other. there is not a passage from a complete direct light to a darker space to avoid annoying blinding effects for the visitors.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

All the exterior skin of the building is conceived for sustainability using renewable energies. The opaque surface is covered with “micro-eolic” blades that rotates on a single axis and the glass surface is cover with a system of louvers that varies the angle to be mostly directed to sun rays that at the Helsinki latitude has to be almost vertical.

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Image Courtesy © Paolo Venturella Architecture

Related posts:

Tags: ,

Categories: Bar, Conference Center, Grasshopper, Museum, Photoshop, Restaurant, Retail, Rhinoceros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy