Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bundesgymnasium gainfarn in Bad Vöslau, Austria by franz zt gmbh Architekten

 
December 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: franz zt gmbh Architekten 

Old becomes new
The task comprised restructuring and extending the old school for forest wardens from the 1970s in order to create a contemporary educational institution. the old residential wing was demolished because of the building’s structure and its low ceiling height. the concrete rubble was used as subgrade for the new building. The classroom wing and the gym hall could be preserved and were expanded by another set of classrooms and a large gym hall. the four building parts are grouped equitably around the new one-storey centre of the school.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

  • Architects: franz zt gmbh Architekten 
  • Project: Bundesgymnasium gainfarn
  • Location: Bad Vöslau, Lower Austria, Austria
  • Photography: kuku – kurt kuball
  • Completion of new construction: 2013
  • Completion of restoration: 2014

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Due to their armoured concrete skeleton structure the old building parts turned out to be very flexible and adaptable; these qualities were therefore adopted in the new building parts. all dividing walls between classes were erected in lightweight construction and installation-free. the ribbon windows provide consistent lighting and facilitate later adaptation of room sizes.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

With regard to detail construction, interior fittings and façades, old and new building parts were treated alike. The four building parts are lined with fibre cement tiles in different shades of grey. The entire ensemble forms a new school that presents a very calm and unexcited aspect to the outside.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Between inside and outside
The arrangement of the four building parts creates a differentiated outer area with various functions such as schoolyard, sports ground, and parking area, each with dedicated entrances and exits. A multicoloured lamella ceiling forms significant canopies and connects all access and communication areas of the ground floor.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

In the central one-storey building part, the library, a polyvalent room and all sports locker rooms were grouped in free form. this made it possible to devise the necessary access paths as a walkabout with prospects into the landscape instead of dead ends. the flooring, a very robust and durable bitumen terrazzo, leads through the entire school, and in the shape of large sitting steps connects the two floors of the new classroom wing like a tribune.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

In order to dissolve the strict arrangement of the required basic classes, these were opened up towards the recess rooms with windows forming sitting niches. the gym halls are located on the ground floor in the immediate vicinity of the outside sports areas, and can also be used after school hours by other sportspersons or for external events because they have a separate entrance and can be sectioned off from the rest of the school.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

On the upper floor there is a large, sheltered roof terrace between the four building parts. the wooden floor in herringbone pattern, plant troughs and floor lamps create an open-air living room. large circular seating furniture with integrated light cupolas provides the ground floor with daylight.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

The entire building was designed to conform with low energy standards, including the thermic restoration of the old building parts. the building equipment was deliberately kept facile. energy is supplied by a wood chip heating system using regional resources.

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Image Courtesy © kuku - kurt kuball

Image Courtesy © kuku – kurt kuball

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Image Courtesy © Franz Architekten

Related posts:

Tags: ,

Category: gym

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy